Bu bir anahtar.
Anahtar olmanın ötesinde Muğla’nın kurtuluş projesi.
Turizmle tarımı birleştirme fikri ifade etmek isteriz ki bu kentin kurtuluşuna yönelik en önemli ve en değerli fikirlerin başında yer alır.
70’li yıllarda kör topal başlayan turizm yolculuğunda geçen süreçte uluslararası bir konuma erişen, bir destinasyona dönüşen Muğla yıllardır elinde tuttuğu, bir türlü süremediği tarım kartını nihayet masanın üzerine koymaya, tarım kartını sürmeye hazırlanıyor.
Turizm, tarih ve kültür kartlarının yanında tarım kartıyla; yani full as’la Muğla; ‘rest’ diyebilir, hep yenik kalktığı rekabet masasından bu kez ‘rest’ çekerek oyunu kendi lehine çevirebilir.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, 2. hizmet ve yatırım yılı basın sunumunda tarım-turizm birleşmesine yönelik önemli bir açıklamada bulundu.
Başkan Gürün’ün “turizmle tarımı birleştireceğiz” açıklaması itiraf etmeliyiz ki bizim için içerik olarak diğer açıklamaların çok çok ötesindeydi.
Meralı okurlar bilir.
Bu köşede 22 Ekim 2015 tarihinde; “Muğla’nın Tarım Kartı”, 20 Şubat 2016’da “Bir Elinde Turizm, Bir Elinde Tarım Kartı” başlıklı yazıları yayınlamış ve “Bir elinde turizm kartı, diğer elinde tarım kartı olan Muğla; hayal mi?” diye sormuştuk.
Her iki yazıda da Muğla’nın turizmle birlikte aynı zamanda büyük bir üretim kapasitesine sahip olan bir tarım kenti olduğunu turizm gibi uluslararası bir zeminde rekabet eden kentin gelinen noktada tarım arazisine otel dikmekle turizm yapılmayacağını geçte olsa anladığına dikkat çekmiştik.
Kapladığı alan ve ticari hacmiyle 50’ye yakın sektörü besleyen, harekete geçiren turizm sektörünün, Muğla’nın Tarım Kartı ile ihtiyaç duyduğu tarım ve gıda ürünleriyle ilgili arz kaynaklarını yaratabileceğini, turizm sektörünün aynı zamanda bir yiyecek-içecek sektörü olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade etmiştik. Turizm sektör girdilerinin bir çoğunu tarım sektöründen karşıladığını, bütün meselenin bu girdileri oluşturan ihtiyacın bu topraklardan, Muğla’dan karşılanması olduğunu dile getirmiştik.
Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklığında hizmete açılan Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı’nı, Milas Organize Sanayi Bölgesi’ni ve TEKNOPARK’ın kurulmasını bu birleşmenin altyapısı olarak gördüğümüzü dile getirdik.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün 2. hizmet ve yatırım yılına ilişkin yaptığı basın sunumunda; bir elinde turizm kartı, diğer elinde tarım kartı olan Muğla’nın; hayal olmadığını gördük.
Basın sunumunda aynı zamanda başarılı bir hekim olan Başkan Gürün’ün tarımdan turizme Muğla ekonomisinin kurtuluş reçetesini yazdığına şahit olduk.
Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı eliyle yürütelen hizmetleri sıralayan Başkan Gürün, bu konudaki sözlerine il genelinde yaklaşık 5 yüz çiftçiye 575 ton patates tohumu dağıtıldığına dikkat çekerek başladı.
1 milyon 670 bin yazlık, 1 milyon 500 bin kışlık mevsimlik çiçek ürettiklerini ifade eden Başkan Gürün, mevsimlik çiçek üretimi konusunda bir üretim üssüne dönüşen Bayındır’ı kestiklerini belirterek “Dışarıdan mal almamıza gerek yok” dedi ve ‘dışarıdan mal almaya gerek yok’ yelpazesini genişleterek konuyu şu sözleriyle detaylandırdı: “Tarım ve turizmi birleştirmemiz gerekiyor. Kıyıda oluşan zenginliği kırsala yaymamız gerekiyor. Zeytin, zeytinyağı, bal gibi ürünleri dışarıdan almamıza gerek yok. Bunların hepsini zaten biz üretiyoruz. Muğla Büyükşehir olarak önümüzdeki süreçte kooperatif ve birliklerimizle birlikte Süt ve Süt Entegre Tesisi kuracağız. Süt, yoğurt, peynir başta olmak üzere katma değeri yüksek ürünleri üreteceğiz. Kuruluş aşamasından sonra biz yatırımı devredeceğiz. Bu kapsamda lavanta’dan trüf mantarına kadar üretim değerlerimizden kendi markamızı yaratacağız. Bu amaçla üniversite ile birlikte analiz laboratuarını hizmete açtık”…
Muğla’nın bilimin ışığında ve ortak akılla yönetilen, üreten ve değer yaratan bir kent olabileceğini biliyor bu çerçevede kurulan her bir ilişkiyi, atılan her adımı yakından takip ediyorduk.
Yukarıda ifade ettik, bir kez daha yineleyerek sonlayalım.
Tarım ve turizmin birleşmesi Muğla’nın kurtuluş projesidir ve bu proje bir doktorun elinde kurtuluş reçetesine dönüşebilir.