Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Bodrum’da düzenlediği bilgilendirme toplantısı Milas ve Yatağan’da düzenlenen toplantıların üzerine çıktı. Halka açık olarak düzenlenen toplantıyla ilgili çok sayıda ipucu basına yansıdı. Sivil toplum örgütlerinde katıldığı toplantıda zaman zaman tansiyon yükseldi. Yarımada Gümüşlük sakinleri toplantıda küçük çaplı bir eylem gerçekleştirdi.
***
Bodrum’daki her önemli toplantı gibi büyükşehir toplantısını da biz meslektaşımız Selda Öztürk’ten takip ettik. Selda Öztürk, toplantı ile ilgili tüm detayları internet sitesinden kamuoyuyla paylaştı.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye genelinde en borçlu dördüncü belediye olduğunu bu vesile ile öğrenmiş olduk.
Toplantı da büyükşehirle gelen yetki ve sorumluluk alanlarının Bodrum kamuoyuyla da paylaşıldığını gözlemledik. Bodrum’un kronikleşmiş ulaşım, su ve kanalizasyon hizmetleri konusunda yetkinin artık Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu anlamış olduk.
***
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un 30 Mart’tan bugüne, 7 aylık süreçte hizmet üretmek konusunda meydana gelen aksamalarda parti disiplini gereği hareket ettiğine de şahitlik ettik.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un büyükşehrin desteği ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarına dikkat çeken “Biz artık etle tırnak gibiyiz. Bu dönemde hatalar, eksikler olabilir. Biz her türlü eleştiriyi kabul ettik. Ancak sabır gösterilmiyorsa, burada art niyet vardır. Topu taca atma gibi bir sorunumuz asla yok. Kapımızı çalan hiç kimseye, ‘bu büyükşehrin görevi’ demedik. Bu süreçte önemli olan hataları düzeltip üzerini sarabilmektir” sözleriyle nasıl bir Bodrum hedeflediğini de öğrenmiş olduk.
***
Bodrum toplantısıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Mart’tan bu yana geçen 7 aylık süreçte yapılaşmasını tamamlamış olduğunu bir kez daha anlamış olduk.
Yapılaşma tamam ancak hala yeterli kaynak yokmuş.
Başkan Gürün’ün ilin tamamına hizmet götürecek kadar bütçeye sahip olmadığı iddiasını Bodrum’da bir kez daha yinelemiş.
Başkan Gürün’ün Bodrum Bilgilendirme Toplantısında bu konuda yaptığı açıklamayı Selda Öztürk’ün kaleminden sizlerle paylaşalım istiyoruz.
***
Bakınız Başkan Gürün neler söylemiş.
“7 ay sonunda, birimlerimizi tümüyle oluşturup ana iskeleti tamamlamayı başardık. Şimdi sıra büyükşehir ne olduğunu, yetki ve sorumluluk alanlarını kamuoyuna anlatmaya geldi. Bu konuda yaygın bir bilgi eksikli olduğu aşikar. Hem Büyükşehir belediyesinin hem de ilçe belediyelerinin genişleyen bir hizmet alanı ve artan bir hizmet yükü var. Bu anlamda bütçenin ise yeterli olmadığını sürekli dile getiriyoruz. Bu demek değildir ki hiç hizmet etmeyeceğiz. Burası ağlama sızlama makamı değil elbette. Biz sadece dükkânı nasıl aldığımızı bilmenizi istiyoruz. Bunu geçtiğimiz günlerde Muğla’ya gelen Gümrük Bakanı Sayın Nurettin Canikli’ye de anlattım. Nüfusun yüzde 83’ü belediyelerin hudutları içinde yaşıyor. Ancak buna rağmen, belediyelerin merkezi bütçeden aldıkları genel pay, sadece yüzde altı. Vergi gelirlerinin içinden ÖTV gelirleri de çıkarıldıktan sonra, fiili olarak bu pay yüzde 4.5’a düşmüş durumdadır. Bunu kendileri de çok iyi biliyorlar. Büyükşehir, Muğla genelindeki vergi gelirinin de yüzde 6’sını alıyor. Belediyenin borçları ise 1.8 katrilyon lirayı bulmuş durumda. Bu anlamda, Muğla Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin en borçlu dördüncü belediyesidir. Bunu saklamaya gerek yok! Aile içinde bir tespit yapıyoruz. Sevindirici olan şey ise torba yasadaki yapılandırma konusu oldu. Bu arada Türkiye Belediyeler Birliği vasıtasıyla belediyelere aktarılan payın artması gerekiyor. Bu anlamda öncelikle öz gelirlerimizi disipline edip, düzenlememiz de çok önemli. Elbette bizim işimiz çözmek. Beraberce, el ele verip tüm sorunları çözeceğimize inanıyoruz”…
***
Muğla Büyükşehir Belediyesi ülke genelinde en borçlu 4’ncü belediyesi.
Diğer üçü kim? bilmiyoruz.
Bildiğimiz Muğla’yı belediyeler liginde dördüncülüğe taşıyan ilçe belediyelerinden büyükşehire devredilen borçlar…
Yarın devam edelim…