Yaklaşık bir haftadır toplumsal bilinci oluşturmak adına,
Büyükşehir statüsüyle kaleme aldığımız yazılar mini bir diziye dönüştü.
Büyükşehir yasasıyla değişen yönetim şekliyle ilgili sizlerden gelen iletilerde yer alan konulara ilişkin, soru-cevap yöntemine devam edelim.
***
Park, bahçe, bakım onarımı ilçe belediyeleri mi yapacak?
İlçe belediyesinin sınırları içinde kalan park, bahçe bakım ve onarım hizmetleri bugüne kadar olduğu gibi yine ilçe belediyeleri tarafından verilecek. Ancak büyük parkların bakım ve onarımı büyükşehir belediyesi tarafından yürütülecek…
***
Mezarlık ve defin hizmetleri ne olacak?
Mezarlıklar tesis etmek ve işletmek büyükşehir belediyelerinin görevi. Ancak defin işlemleri ilçe belediyeleri tarafından yapılacak…
***
İmar bekli de en büyük sorunlardan birisi. Bu geçiş döneminde imar ve işletme ruhsatları vatandaşın merak ettiği konular arasında yer alıyor.
Köyden mahalleye dönüşen yerleşim birimlerinde imar ve işletme ruhsatı sorunlarını kim çözecek?
Yeni büyükşehir yasasına göre mahalleye dönüşen köylerde 5490 Sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’na göre oluşturulan Ulusal Adres Bilgi Sistemine kayıtlı veya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından uydu fotoğraflarıyla tespit edilen, entegre tesis niteliğinde olmayan tarım ve hayvancılık amaçlı yapılardaki işletmeler, bu yerlerde oturanların ihtiyaçlarını karşılayacak bakkal, manav, berber, fırın, kahve, lokanta, pansiyon, tanıtım ve teşhir büfeleri, yerleşim yeri halkı tarafından kurulan ve işletilen kooperatifler işletme ruhsatı almış sayılacak.
Bu işletmelerin bulunduğu binalar ile konutlardan, büyükşehir yasasının yayınlandığı tarihten itibaren bitirilmiş olanlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı veya belediye ya da üniversiteler tarafından fen ve sanat kuralları ile ilgili mevzuat hükümlerine uygun yapıldığı tespit edilenler de yasayla ruhsatlandırılmış sayılacak. Ayrıca, bu yapılar elektrik, su ve bunun gibi kamu hizmetlerinden yararlanabilecek…
***
Kırsal yerleşim birimlerinden gelen bir diğer soru da su ve elektrik abonelikleri.
Köyden mahalleye dönüşen yerlerde su ve elektrik abonelikleri iptal edilecek mi?
Mevcut abonelikler devam edecek.
Bu yerlerde yeni su ve elektrik abonelikleri de kurulabilecek…
***
Peki ya yol katılım payları…
Yol, kanalizasyon ve su harcamalarına katılım payı nasıl uygulanacak?
Yeni yasada belediyelerce yol harcamalarına katılma payının alınıp alınmayacağı konusu belediye meclisinin yetkisine bırakıldı. Yani karar belediye meclislerinin. Hangi belediyeler yol katılım payı almayacak bekleyip göreceğiz. Su ve kanalizasyon katılım payı ise daha önce olduğu gibi alınmaya devam edilecek…
***
Köyden mahalleye dönüşen yerleşkelerde yeni konut yapımı için belediyelerden ücretsiz tip proje hizmeti alabilecek mi?
İlçe belediyeleri veya ilçe belediyelerinin talep etmeleri halinde büyükşehir belediyeleri yörenin geleneksel, kültürel ve mimari özelliklerine uygun tip mimari projeler yapacak ya da yaptırabilecek. Bu projeler ilgili belediyelere başvuranlara ücretsiz verilecek. Ancak uygulaması denetlenecek…
***
Büyükşehir ile İlçe Belediyesi arasındaki ihtilaflarda kim yetkili olacak?
Büyükşehir belediyesi ile ilçe belediyeleri veya ilçe belediyelerinin kendi aralarında hizmetlerin yürütülmesiyle ilgili ihtilaf çıkması durumunda, büyükşehir belediye meclisi yönlendirici ve düzenleyici kararlar almaya ve gerekli koordinasyonu sağlamaya yetkili kılındı…
Olası bir ihtilaf durumunda son sözü büyükşehir belediye meclisi söyleyecek…
Haydi hayırlısı…
***
Amatör spor kulüplerine destek var mı?
Yeni büyükşehir yasasının getirdiği düzenlemeye göre belediyeler amatör spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapabilecek. Gençleri spora teşvik etmek amacıyla spor malzemesi dağıtabilecek. Uluslararası müsabakalarda üstün başarı gösteren sporcuların yanında çalıştırıcılarına ve uluslararası müsabakalarda başarı gösteren öğrencilere ödül verebilecek.
***
Yaklaşık bir haftadır büyükşehir yasasıyla ne değiştiğini sizlere ulaştırmaya çalıştık. Seçim sonrasında bizlerden beklenen genel değerlendirmeler ve analiz turlarına geçmeden, sandık sayımlarına ve kazananlara yapılan itiraz sürecini büyük şehrin yönetim biçimini kaleme alarak geçirdik.
Bu mini yazı dizisi biraz meraklısına notlar gibi olsa da, hedefimiz büyükşehir yönetim biçimiyle ilgili toplumsal bilinci arttırmaktı.
30 Mart seçimlerinde Muğla seçmeni sandıkta her ne kadar dönüşmeyeceğini göstermiş olsa da yerel yönetimlerin değişen statüsü aslında bizi hissedilebilir bir değişimin eşiğine getirdi…