CEMİYETLER BİRLEŞMELİ YA DA YENİ BİR CEMİYET KURULMALI
İlk açık çağrı gazeteci Mustafa İnci’den gelmişti.
Temmuz 2017’de.
İnci, Muğla’da görev yapan gazetecilere açık çağrı yapmış, gazetecilik mesleğini istismar edenleri eleştirmiş, mesleğin prestij kaybına yönelik önlem alınması için il genelindeki tüm gazetecilere çağrıda bulundu.
Bunun yanında Muğla’da faaliyet gösteren üç cemiyetin tek çatı altında birleşmesi önerisinde bulunmuş, bölünmüş yapı ile yol alanımayacağına dikkat çekmişti.
Etik değerler üzerine kurulu gazetecilik meslek kurallarını bir kenara bırakarak, tüccarlık faaliyetinde bulunanların cemiyetlerden ihraç edilmeleri gerektiğini de dile getirmiş, gazeteci dekoruyla iş yapanların kamuoyuna duyurulması gerektiğini, kamuoyunun da bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
İnci’nin bu çağrısı üzerine aynı tarihlerde kaleme aldığımız köşe yazısında “Muğla’da faaliyet gösteren cemiyetlerin mesleki örgütlülük konusunda yetersizliklerinin ötesinde kendilerini federasyon ya da konfederasyon çatısında ifade ediyor olmalarına şiddetle karşı çıkan birisi olarak ifade etmek isteriz ki; ‘Mustafa İnci, istek ve önerilerinde yerden göğe kadar haklı’. Elbetteki; mesleki örgütlülüğü, prestij kaybını, gazeteci dekoruyla iş yapanları, otoritelere itaat edenleri (!) kamuoyu huzurunda tartışacak değiliz” ifadelerine yer vermiş, çağrıya kulak verilmesini istemiştik.
O günden bu güne meslek örgütlerinden sadece birisi yapılan çağrıya yönelik açıklama yaptı.
Açıklamanın sahibi Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan’dı.
2017 Aralık ayı içerisinde yaptığı açıklamada Kaytan şu ifadelere yer vermişti:
“Son günlerde özellikle sosyal paylaşım sayfalarında bazı basın mensuplarının para karşılığı haber yaptıkları ya da TV’ye çıkaracakları, para vermeyen kişi ve kurum yöneticilerini tehdit ettikleri, gazeteci sıfatıyla yemekli toplantılara katılan kişilerin içki şişesi alıp aracına koydurduğu yönünde bilgilerin paylaşılmasının ardından Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği olarak böyle bir açıklamayı yapmak hasıl olmuştur. Söz konusu gazetecilerin (!) Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği ile herhangi bağları ya da üyeliklerinin bulunmadığının altını çizeriz. Bu tür durumlarla karşı karşıya kalan kişi ve kurum yöneticilerinin, bu ve benzeri iddialarla isimleri anılan şahısların, benzeri yaklaşımlarda bulunmaları durumunda bunlara itibar etmemelerini kamuoyuna duyururuz”…
Kaytan yukarıda yer alan açıklamasıyla bu konudaki tavrını ortaya koyarken diğer meslek örgütünden ses çıkmadı.
Bu süreçte gazeteci dekoruyla iş yapanlar, iş yapmaya devam etti.
Tepkimizi ortaya koymak adına 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne kadar bekledik.
Bu anlamlı günde sosyal medya üzerinden “Çalışanı var, çalışmayanı var (!) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günün’de gazeteci dekoruyla varlığını sürdürenlerin değil, gerçekten çalışan gazetecilerin gazetecileri kutlayalım. Ve bu tercihi yaşamın her alanında uygulamak adına tertemiz, beyaz bir sayfa açalım” paylaşımında bulunduk.
Onca şeyi sorgulayan biz gazetecilerin, temsiliyet hakkımızı sorgulama zamanı geldiğine dikkat çektiğimiz paylaşımda gerekirse yeni bir meslek örgütü kuracağımızı ifade ettik.
Mevcut iki yapıyı değiştirmek, yeni bir çekişme ve kaos ortamı yaratmak yerine biz Menteşe merkez ilçede faaliyet gösteren sadece çalışanların, muhabir ve gazetecilerin üye olduğu-olabildiği, üye kaydının Balotaj Kurulu (Seçici Kurul) ile yapılabildiği ve mesleki temsiliyet hakkını ön planda tutan, yeni bir cemiyet yaratmanın peşinde olduğumuzu dile getirdik.
10 Ocak’ta Basın Yayın Enformasyon İl Müdürlüğü’nün Çalışan Gazeteciler Günü için düzenlediği yemekli törene katıldık ancak toplantıya gazeteci dekoruyla iş yapanların davet edildiğine şahit olduk. Resmi kurum ve kuruluşlara yönelik yapılan çağrılara rağmen, kurumların basın biriminde görev yapanların da bu işten ‘bi haber’ olduğunu bu vesile ile öğrenmiş olduk.
Gazeteci Hasan Telli’nin salonu terk etmesini sonradan fark ettik, ancak tepkimizi yazılı olarak dile getirerek salondan ayrıldık. Toplu fotoğrafa girmedik.
Aynı gün Menteşe Belediyesi’nin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günün’de sadece Menteşeli çalışan gazetecilere verdiği yemekte meslektaşlarımızla işi tartışma fırsatı bulduk.
Her iki cemiyetin tek çatı altıda birleşmesi, üye kayıtlarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiği konusu gecenin ortak görüşleri arasında yer aldı.
Ve geceden her iki cemiyete birleşme konusunda çağrı yapılması ve son bir fırsat verilmesi kararı çıktı.
Bu süreçte tek çatı altında birleşme kararına ilişkin adım atılmaması durumunda, merkez basın çalışanlarına yönelik Menteşe Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulması için kolları sıvayacağımızı bir kez daha dile getirdik.