CHP’DE KIRSALDAN KIYILARA HAKİMİYET
Üye kaydı ile başlayan delege seçimleri ve ilçe kongreleri ile devam eden, il kongresiyle tamamlanan süreç bir gerçeği ortaya çıkardı.
2 belediye başkanı, 1 ilçe başkanı ve 2 seçim bölgesi hariç (!) CHP yerel siyaseti Orta Muğla merkez siyasetinin etkisi altına girdi.
İl kongresi ile bu durum tescillenmiş oldu.
İki Belediye Başkanı kim?
Mehmet Kocadon ve Ali Acar.
İlçe Başkanı kim?
Marmaris İlçe Başkanı Acar Ünlü.
İki seçim bölgesi neresi?
Bodrum ve Marmaris.
Ya gerisi?
***
İki hatırlatma ile devam edelim.
İlki 24 Ekim 2017 tarihli ‘CHP Siyasetine Gözlemci Olmak’ başlıklı yazımızdan.
“Delege seçimleri ile başlayan, ilçe kongreleri ile devam eden ve il kongresi ile tamamlanacak süreç, kurultaya doğru yol alırken ‘Orta Muğla Merkez Siyaseti’ 2019 seçimlerini karşılayacak örgütleri ve siyaseti yeniden şekilleniyor. Bu süreçte bize; eylemci olmak değil, gözlemci olmak düşüyor”…
İkincisi 25 Ekim 2017 tarihli ‘CHP Kongrelerine Orta Muğla Merkez Siyaseti Etkisi’ başlıklı yazıdan.
“Geçmişin yükünü bir kenara koyarak geleceği yaratma çabası içerisinde olan yeni CHP’nin yöntem ve uygulamalarını şaşkınlıkla izlemeye devam ediyoruz. Bu nedenle CHP ile olan ilişkimizi ‘eylem’ düzeyinde değil, ‘gözlem’ düzeyinde devam ettiriyoruz. Biz CHP’nin kayıtlı üyesi değiliz. Parti ile olan ilişkimizi ‘gözlem’ düzeyinde tutarken (!) CHP’nin kayıtlı üyelerinin bu vahim durum karşısında ne yaptığını? bu vesile ile öğrenmek isteriz”…
***
Biraz daha geriye gidelim.
2014 büyükşehir statülü seçimler öncesinde kaleme aldığımız uyarı niteliği taşıyan yazılarda (!) yasanın getirdiği yönetim şeklinin kıyı ile kırsalı birleştirdiğini, ilin 13 ilçeyi kapsayan geniş coğrafyasıyla tek bir seçim bölgesine dönüşeceğini ifade etmiştik.
Tıpkı valilikler gibi büyükşehir belediyelerinin de merkez konumları ve merkez yönetim anlayışı ile hareket edeceğini dile getirmiş, böyle bir yönetim şekli ile ‘kırsaldan kıyılara’ bir hakimiyet kurulacağını vurgulamıştık.
Ve bu durumu ‘kaçınılmaz bir durum’ olarak görmüş, bu nedenle de “Büyükşehir ödül mü ceza mı?” diye sormuştuk.
Kırsaldan kıyıya bu hakimiyetin siyaset başta olmak üzere her alanı etkisi altına alacağına dikkat çekmiştik.
Ne zaman?
Mart 2014’ten önce, onlarca yazıda…
***
Hiç adetimiz olmasa da (!)
Yazıyı bir şiirden alıntı ile bitirelim.
Şimdi kan tükürmek neye yarar?
Neye yarar? Adını yazmak duvarlara…