CHP Genel Merkezi şubat ayı içerisinde yerel yönetimlere yönelik bağımsız araştırma şirketi Objective Research Center tarafından yapılan anketin sonuçlarını yayınladı. 8-13 Şubat tarihinde aralarında Muğla’nın da olduğu 81 il merkezi ve 16 büyük şehirde, 12 bin 617 kişiyle yüz yüze anket yöntemiyle yaptığı “Yerel Yönetimler Araştırması”nda Türkiye’nin en başarılı belediye başkanları belirlendi. Yerel yönetimlere yönelik araştırma CHP’nin resmi web sitesinde yayınlandı. Yapılan anket çalışması neticesinde, Büyük şehirde Eskişehir Belediye Başkanı Büyükerşen,İlde Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, İlçede ise Kadıköy Belediye Başkanı Öztürk en başarılı belediye başkanları seçildi. Bağımsız bir araştırma şirketi tarafından yapılan yerel yönetim araştırmasında ilk on sıralamasında Muğla ilinden tek bir belediye yer almadı.
***
Bağımsız araştırma şirketi Objective Research Center’in (ORC) yerel yönetimlere yönelik yaptığı “Yerel Yönetimler Araştırması”nda Türkiye’nin en başarılı belediye başkanları belirlenirken en başarılı belediye Başkanları CHP’den çıktı. Büyük şehirde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, ilde Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ilçede ise Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk birinciliği aldı.
***
CHP’nin yerel yönetimlerde iktidar olduğu Muğla ilinin CHP’li belediyeleri ilk 10 sıralamasının içinde yer alamadı. Bağımsız araştırma şirketi Objective Research Center’in (ORC) yerel yönetimlere yönelik araştırmasında Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, yüzde 63,1 başarı oranıyla ilçe belediye başkanları arasında birinci oldu. Öztürk’ü yüzde 60,9 ile Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, yüzde 60,5 ile Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan takip etti. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yüzde 59,7 ile dördüncü, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de yüzde 58,3 ile beşinci sırada yer aldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yüzde 57,9 ile altıncı, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı yüzde 55,2 ile yedinci, Beşiktaş Belediye Başkanı İsmail Ünal yüzde 54,5 ile sekizinci, Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin yüzde 53 ile dokuzuncu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise yüzde 52,5 ile onuncu oldu.
***
Araştırmada, büyük şehir belediye başkanları arasında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen yüzde 66,2 ile ilk sırada yer aldı. İl belediye başkanları arasında ise Aydın Belediye Başkanı Özlem Çercioğlu yüzde 71,4 başarı oranıyla birinci oldu. Bu sonuçlara hiç şaşırmadık. Ne diyelim! Allah olmayana versin…
***
Bu araştırma CHP için bir ölçü olabilir. Eğer öyle olmasa CHP genel merkezi anket sonuçlarını resmi web sitesinde paylaşmazdı. CHP’nin kalesi Muğla ilinde; Merkez, Ortaca, Milas, Datça, Yatağan, Milas, Marmaris ilçeleri CHP’li. Ayrıca Akyaka, Armutalan, Bafa, Bayır, Bencik, Bitez, Bozburun, Bozüyük, Dalyan, Göcek, Gökova, Güllük, Kafaca, Ölüdeniz, Seki, Selimiye, Turgutreis, Turunç ve Yalıkavak beldeleri de CHP’li. Ancak hiçbir belediye başkanı bu tür ulusal ölçekli bir araştırmada ve rekabette yer alamıyor.
****
Bu il olarak bizim gerçeğimiz. İnsan böyle bir sonuca ister istemez içerliyor. Bu kadar belediyenin ve belediye başkanının arasında yöntem, hizmet ve uygulamaları ile bölgede ve ulusal ölçekte bilinen, tanınan bir belediye başkanının olmayışı kent siyasetinin geldiği noktayı bize özetlemesi açısından önemli. Bu kayda değer bir kent gerçeği.
***
CHP artık; Erman Şahin (Muğla merkez), Emin Anter (Bodrum), Musa Siva (Dalaman), Özer Olgun (Fethiye), Yılmaz Sertkaya (Köyceğiz), Necati Özdemir (Yatağan), Muharrem Elgin (SODEP Marmaris) gibi belediye başkanları çıkaramıyor. Bu isimler belediye başkanı olarak görev yaptıkları hizmet dönemlerinde sosyal politikaları, yöntem ve uygulamaları ile Muğla’dan Türkiye’ye örnek gösterilen belediye başkanlarıydı. Onlar sol ve sosyal demokrat belediyeciliğin yüz aklarıydı ve onlar “Türkiye’de Belediyecilik Sosyal Demokratların İşidir” denilen bir dönemin yapı taşlarını oluşturdular. Kısıtlı bütçelerine karşın yürüttükleri sosyal politikaları ile onlar tüm Türkiye’ye ve CHP’li belediye başkanlarına örnek gösterilmişti. Bazıları üniversitelerin ve bilimin araştırma konusu bile olmuştu.
****
Peki ne oldu da böyle oldu? Sorusu ile biz de sizler gibi cevap arıyoruz. Büyük şehir statülü seçimler öncesinde CHP’nin belediye başkanlarını belirleme yöntemine ilişkin görüşlerimizin temelinde işte bu gerçek yatıyor. İşte bu nedenle CHP’de popüler aday arayışına karşı duruyor, çözümü örgütsel emekte ve parti geleneğinde arıyoruz. CHP’ye gerekli olan siyasetçi profili CHP içinde mevcut. Bu nedenle biz büyük şehir statülü seçimler öncesinde CHP’de örgüt iradesinin egemen kılınmasını istiyoruz.
***
Bize göre büyük şehir statülü seçimler öncesinde ve özellikle aday belirleme sürecinde tartışılmayacak iki konu var. Belediye başkan adaylarının tüm üyelerin katılımı ile ön seçim ya da temayül yoklaması yapılması ikincisi ise adaylarda sol ve sosyal demokrat jargonun aranması. CHP; merkeze kayan, liberal amentülü kavramlara şapka çıkartan, küresel sol ve sosyal demokrat değerleri yok sayan, modernist, elit ve imtiyazlı davranış ve ilişkileri ile örgütünden, tabanından ve toplumdan uzaklaşan ve seçilebilme gayretini ideolojinin üstünde tutan aday adaylarının senaryolarına ve rekabetlerine ev sahipliği yapmamalı. Bu defa olmaz, bu defa yapmamalı…