CHP Genel Merkezi, Temmuz ayında yapılması planlanan Tüzk Kurultayı ile tüzüğü yerilemeye hazırlanıyor.
CHP yönetimi tüzük değişikliği için kolları sıvadı.
İşin başında CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan bulunuyor.
Tezcan başkanlığında oluşturulan Ayıklama Komisyonu, tüzük konusunda illerden gelen görüş ve talepleri değerlendirecek ve arkasından taslak bir tüzük hazırlanacak.
Taslak tüzük illere gönderilecek ve örgütlerin tüzüğü değerlendirmesi istenecek.
Temmuz ayında yapılması planlanan Tüzük Kurultayı ile CHP yeni bir tüzüğe kavuşacak.
Biliyorsunuz Ocak ayında gerçekleştirilen kurultay’da tüzüğün üç maddesi değiştirilmişti.
Ancak parti tüzüğünün birden fazla değişikliğe uğramış ve bütünlüğünü yitirmiş olması nedeniyle eleştiriler üzerine geçtiğimiz yıl yeni bir tüzük yazımı kararı alınmış ve hazırlık başlatılmıştı.
Ocak kurultayının hemen sonrasında Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığında tamamı hukukçulardan oluşan altı kişilik bir Ayıklama Komisyonu oluşturuldu.
Bu komisyon yeni bir tüzük yazımı için yöntem konusunda karar aldı.
Ayıklama Komisyonu bu çerçevede 81 il başkanlığından, ilçe başkanlıklarından ve sivil toplum kuruluşlarından görüş istedi.
CHP örgütleri ve sivil toplum kuruluşları yarın son gün olması nedeniyle görüşlerini CHP genel merkezine sunacaklar.
Muğla CHP İl Başkanlığı ve 13 İlçe Başkanlığı da yeni tüzüğe ilişkin görüş ve taleplerini bu kapsamda ilgili komisyona gönderecek.
CHP İl Başkanlığı yarın bu konuda açıklama yapar mı? bilmiyoruz.
Bildiğimiz Ocak kongresinin kurucu iradesi arasında yer alan Muğla CHP örgütünün yeni tüzükte de etkili olacağı…
15 Mart, yani yarın itibariyle komisyona ulaştırılan talep ve görüşler Siyasi Partiler Kanunu çerçevesinde değerlendirmeye alınacak.
Ayıklama Komisyonu tarafından tasnif edilen görüş ve talepler, tasnif edilecek ve bir tüzük taslağı hazırlanacak. Hazırlanan taslak yeniden 81 il başkanlığına ve ilçe başkanlıklarına gidecek ve örgütlerden yeniden görüş sorulacak…
Bu aşamadan sonra örgütlerden gelen son öneriler Ayıklama Komisyonu tarafından oluşturulan taslak kurulacak olan Tüzük Komisyonuna sunulacak.
Tüzük Komisyonu, tüzüğe son şeklini verecek ve muhtemel Temmuz ayı içerisinde CHP Tüzük Kurultayı’nı gerçekletrecek ve yeni bir tüzüğe kavuşacak.
Bu noktada tüzükle ilgili mızmızlanma da bitmiş olacak.
Zira CHP yönetimi tüzük konusunda örgütlerinin beklenti ve taleplerine yönelik süreci başlattı, örgütlerine kulak verdi. Ocak kurultayının ardından geçen süreçte, önce örgüt önerilerini toplayan CHP yönetimi, yeni tüzüğü örgütlerden gelen talepler ve Siyasi Partiler Yasasına uygun olarak hazırlamak istediğini dile getirdi.
Taslak tüzüğü örgütlerin bilgisine sunan ve örgütlere neyi beğenip beğenmediklerini soran CHP yönetimi bu yöntemle tüzüğe ilişkin eleştiri yapılmasının da önüne geçmiş oldu.
CHP, Ocak kurultayında üç maddesi, öncesinde de değişikliğe uğramış ve bütünlüğünü yitirmiş bir tüzükten nihayet kurtulacak.
Yeni tüzüğün detayları konusunda henüz bilgi sahibi değiliz. Ancak Ankara’nın rüzgarlı tepe kulislerine göre yeni tüzük, üç kritik düzenleme getirecek.
Siyasi kulislerden sızan bilgilere göre; yeni tüzükte 60 kişilik Parti Meclisi, 40’a düşürülecek ve meclisin genel başkanla daha yakın çalışmasına olanak sağlayacak bir düzenleme yapılacak. Mevcut tüzükte genel başkan tarafından atanan MYK üyeleri yeni tüzükle Parti Meclisi tarafından seçilecek. Genel sekreter, örgütlerden sorumlu genel başkan yardımcısı başta olmak üzere üç ya da dört koltuk kriterlerin dışında tutulacak.
Yine siyasi kulislerde yer alan bilgilere göre; mevcut tüzükte yüzde 10 olarak uygulanan gençlik kotası yüzde 25 ya da yüzde 33’e, yüzde 33 olarak uygulanan cinsiyet kotası ise yüzde 40’a ya da yüzde 50’ye çıkarılacak.
Yarın tüzük konusunda görüş bildirecek olan CHP örgütleri için son gün.
15 Mart itibariyle CHP örgütleri ve STK’lar yeni tüzük konusundaki beklenti ve görüşlerini CHP genel merkezine bildirecek.
Bu süreçte umarız parti içi demokrasiye olanak sağlayan örgütsel görüş ve talepler Ankara’ya ulaştırılacak…
DEĞİŞİKLİK ÜZERİNE
Bazen yetiyor, bazen de yetmiyor. Söyleyecek sözü olana bazen yeri dar geliyor, bazen de insan söylecek söz bulamıyor. Şöyle ya da böyle günlük yazı kaleme alan her meslek erbabı gibi insan çözümü metre kareyi arttırmakta buluyor. Bu noktada sıkı pazarlık başlıyor ve yazar bu pazarlıktan galip çıkıyor. Bu günden sonra köşe yazılarımızı içerik anlamında olmasa da görsel anlamdaki değişikliklerle size sunmak niyetindeyiz. Fotoğrafa olan düşkünlüğümüze de zemin sağlayacak sayfa düzeni değişikliği ile yola devam etmek istiyoruz. Gündeme ilişkin değerlendirmelerin yanında satır aralarında kaybolup giden bir çok konunun gözden kaçmaması adına küçük hatırlatmalar yaparak kamuoyu algısını arttırmak istiyoruz. Bu nedenle her gün bu sayfada köşe yazılarının yanında Öne Çıkanlar başlığı altında bir dizini başlatıyoruz.
ÖNE ÇIKANLAR
Milas ekonomik değerleriyle kentin lokomotifi olmaya devam ediyor. Kültür balıkçılığının merkezi konumundaki Milas, 3 kıtaya balık ihraç eder durumuyla bizi bir kez daha gururlandırdı. Organize Sanayi Bölgesi’nde son aşamaya gelen Milas Ticaret Odası, oda bünyesinde faaliyet gösteren firmaların başarısını paylaşmaya devam ediyor. Son olarak MİTSO üyesi Seçkin Balıkçılık’ın 3 kıtaya ihracattaki başarısını bizlerle ulaştıran MİTSO yönetimini ve yönetim anlayışını kutlamak gerek. Gıda ve tarım ürünleri üretimi ile kent ekonomisinin lokomotifi olan Milas, organize sanayi bölgesi ile Güney Ege’nin lojistik merkezine dönüşecek…