ÇINTAR TOPLAMA İŞİ
Ben bildi bileli böyledir.
Mevsimi geldi mi? bir elimiz ada çayında defnede,bir elimiz çıntarda ve kekiktedir.
Muhtemel bizden önceki binlerce yıldır da böyledir.
Zira coğrafya bir kaderdir.
Bu topraklarda ‘toplama işi’ bir gelenektir.
Geçtiğimiz günlerde Orman Genel Müdürlüğü’nün 13 Şubat 2019 tarihli genelgesi ile odun dışı orman ürünleri olan reçine, çıra, defne, kekik, ada çayı, çam fıstığı ve mantar toplayarak geçinen orman köylülerine Kasım 2019’a kadar “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirildiğine ilişkin haberler paylaşıldı.
Haberde; CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’un, konuyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye soru önergesi verdiği, önergede; “Yüzyıllardır ormandan topladıkları ürünlerle geçinen köylülere Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirilmesi, hayatın doğal akışına aykırıdır. Çoğu ilkokul mezunu bile olmayan, okuma yazma bilmeyen bu kişilerin geçim kaynağı ormanlardır, ada çayı, defne, çam fıstığı, kekik, mantar, reçine gibi orman ürünleridir. Bu insanlara sınavda başarılı olma koşulu ile 10 Kasım 2019 tarihine kadar Mesleki Yeterlilik Belgesi alma zorunluluğu getirilmesini vicdani ve gerçekçi buluyor musunuz?” sorusuyönelttiğine yer verdik.
Zira yüzde 68’i ormanlarla kaplı bir memleketin insanı olarak orman köylüsünün gelir getirici orman ürünlerinden belli oranda bile olsa geçimini sağladığını biliyorduk.
Geride bıraktığımız Şubat ayında Muğla’yı ziyaret eden Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Muğla’da tarım ve orman sektörüne yönelik destek açıklamaları daha güncelliğini korurken, Bakan Pakdemirli’nin “Gelir getirici türler orman köylüsüne tahsis edilecek” açıklaması ortayken “Bu uygulama da nereden çıktı?” demekten kendimizi alamadık.
Zira yapılan açıklama ile yürürlüğe giren uygulama birbiriyle çelişiyordu.
Ortada bir terslik vardı.
Terslik (!) Orman Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklama ile giderildi.
OGM’ninkonuya ilişkin (13 Nisan 2019 Cumartesi) resmi internet sitesinden yayınladığı bilgilendirmede şu ifadeler yer aldı:
“Bilindiği üzere; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu 822 meslekte Ulusal Meslek Standardı hazırlamıştır. Yine aynı Bakanlığımız en son 11.11.2018 tarih ve 30592 sayılı Resmi Gazete’de, 2018/1 sıra No’lu‘Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliği’ yayınlayarak, 36 meslekte daha belge zorunluluğu getirmiştir. 2015 yılından bu yana yayınlanan tebliğlerle belge zorunluluğu getirilen Ulusal Meslek Standardı sayısı toplamda 117’ye ulaşmıştır.11/11/2018 tarihinde yayınlanarak belge zorunluluğu getirilen meslekler arasında, 15UY0236-3 kod numaralı Orman Üretim İşçisi ve 15UY0237-3 kodlu Orman Yetiştirme ve Bakım İşçisi meslekleri de bulunmaktadır. Her ne kadar, 822 Ulusal Meslek Standardı arasında, 16UMS0552-2 kod numaralı Odun Dışı Ürün Toplayıcısı (Yerden) ve 16UMS0553-3 kod numaralı Odun Dışı Ürün Toplayıcısı (Yüksekten) meslek standartları bulunmakta olsa da henüz belge zorunluluğu getirilen meslekler arasında bulunmamaktadır. Özellikle son günlerde yazılı ve görsel basında, tekzip edilmesine rağmen, kamuoyunun yanlış bilgilendirildiği gözlemlenmektedir.Orman Genel Müdürlüğü, Odun dışı orman ürünlerini (mantar, reçine, adaçayı, kekik defne, çam fıstığı vb. gibi) toplayan kişi yada kişilerde mesleki yeterlilik belgesi aramamaktadır. Tekirdağ Orman İşletme Müdürlüğümüzün, belge zorunluluğu getirilen Orman Üretim İşçisi ve Orman Yetiştirme ve Bakım İşçilerini bilgilendirme maksadı ile hazırladığı yazısına, konunun etraflıca kavranmamasına bağlı olarak, zorunluluk olmadığı halde Odun Dışı Ürün Toplayıcılığını da dâhil etmesinin sebep olduğu anlaşılmıştır. Genel Müdürlüğümüzce konu ile ilgili soruşturma başlatılmıştır. Tüm meslek kamuoyuna saygı ile duyurulur”.
Açıklama oldukça net.
Bilgilendirmede yer alan ifadelerden de anlaşılacağı üzere; mantar, reçine, adaçayı, kekik, defne, çam fıstığı gibi odun dışı orman ürünleri toplayan kişi yada kişilerde mesleki yeterlilik belgesi aranmayacak.
Yani orman köylüsü, mantar (çıntar) başta olmak üzere odun dışı orman ürünlerine yönelik ‘toplama işine’ devam edecek…
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir. Köşe yazısının yazılı ve görsel yayın kurumlarında ve internet medyasında izinsiz kullanımı yasaktır.