TOBB Ağustos ayı içerisinde ilgili bakanlıkların ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ında katıldığı 7. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda ticaret ve sanayi temsilcileri sorun ve çözüm önerilerini ilk ağızdan hükümetle paylaşma olanağı buldu.
Şura öncesinde TOBB tarafından birliğe üye oda ve borsalara 5 sorun ve bunların çözüm önerilerini bildirmeleri çağrısı yapıldı.
İl genelinde Bodrum, Milas, Muğla Merkez, Marmaris ve Fethiye olmak üzere 5 odaya sahibiz. TOBB tarafından yapılan 5 sorun 5 çözüm önerisi üzerine kaç oda dersine çalıştı? bilmiyoruz…
Bildiğimiz Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın diğer refiki odaların çok önünde yer aldığı…
Odaların ve borsaların ülke ve yöre ekonomisiyle ilgili 5 sorun ve bunların çözüm yolları ilgili önerileri konusunda Milas Ticaret ve Sanayi Odası diğer odaları geride bıraktı.
TOBB’ye üye 365 oda ve borsadan gelen sorun ve öneriler değerlendirmeye alındı. Sonuçta MİTSO’nun 5 sorun 5 çözüm önerisinden ikisi şura kararları arasında yer aldı. Şura’da oluşturulan seçki, bir kitap halinde yayınlandı.
Geçtiğimiz Temmuz ayında Milas Ticaret ve Sanayi Odası, kendine has özelliklere sahip Milas Zeytinyağı’nın tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuruda bulunmuş, Milas’ın markalaşması yolunda ilk olumlu adımı atmıştı.
Ulusal marka hedefli bu adımdan sonra Milas Ticaret ve Sanayi Odası sorun ve çözüm önerileriyle şimdi de 7. Ticaret ve Sanayi Şurası’nın kararlarında yer aldı.
MİTSO, şura sonunda yayınlanan bir sonuç bildirgesi hatta bir yol haritası niteliği taşıyan kitaba iki önerisini koydu.
MİTSO’nun Denizli – Aydın – Çine – Yatağan – Milas – Güllük Limanı demiryolu bağlantısının ivedilikle kurulması, yerli ürün ve üreticilerin korunması amacıyla AVM’lerin toplam raf alanında belli oranda markalı yerli ürünlere yer ayrılması önerileri şura’nın sonuç bildirgesinde yer aldı.
Bu ne anlama geliyor? diyenlerin merakını giderelim. Bu iki önerinin hükümetin yatırım programı arasındaki yerini aldığını belirtelim.
MİTSO’nun haricinde diğer TSO’ların şura’da ne yaptığını ne önerdiğini, hangi sorunları ortaya koyduğunu bilmiyoruz. Varsa bile kamuoyuyla ya da basınla paylaştıkları tek satırları yok.
Anladık bazıları için 7. Ticaret Sanayi Şura’sı turistik bir gezi olmanın ötesine geçemedi.
Hakkını yemeyelim. MİTSO’nun haricinde Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın (FTSO) Fethiye’nin sorunlarını şura’ya taşıdığının farkındayız. FTSO Başkanı Akif Arıcan’ın Fethiye’nin sorunları ve çözüm önerileri konulu raporu bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunduğunu biliyoruz.
Fethiye’nin sorunları var.
Turizm Kıyı Yapıları Master Planı’nda Türkiye’deki 7 uğrak limanı arasında geçmesine rağmen Fethiye’nin hala bir kruvaziyer limanı yok (!)
Başkan Akif Arıcan ve yönetim kurulu üyeleri, Belediye Başkanı Behçet Saatcı bu konuda dört bir koldan hummalı bir çalışma yürütüyorlar.
Biz, Orta Muğla’da onlardan biraz uzakta duruyor olsak da Milas ve Fethiye Ticaret Odalarının bu çalışmalarını yakından takip ve takdir ediyoruz.
Bu toprakların sahip olduğu tüm üretim değerleri adına “Benim için ne yaptın” diye soran, sorgulayan bir misyonun sahibiyiz.
Şair Eşref sözü ile sonlayalım.
“Niyeti halis olunca kişinin
Hayrolur akibeti her işinin”…
Zamanı ve sırası geldi.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’i ve yönetim kurulu üyelerini, yörenin sorunlarını tespit eden ve bunu çözüm önerilerini bir rapor haline getiren oda çalışanlarını, işe emek koyan herkesi kutlayalım.
Fethiye Ticaret Odası Başkanı Akif Arıcan’ı ve yönetim kurulu üyelerini de unutmayalım.
Yatırım, istihdam ve kaynak yaratmak, toplumun yaşam kalitesini yükseltmek adına çaba gösteren bu vatanseverleri alkışlayalım…