DALAMAN TİGEM’İ ‘ÜRETİM DEĞERLERİ LİSTESİNE’ EKLEDİK
Türkiye’nin en kaliteli susamı olarak nitelendirilen ve geleneksel yöntemlerle üretilen Gökova’nın sarı susamı Japonya’ya gider de (!) Dalaman’ın buğdayı Kıbrıs’a gitmez mi?
Gider, hem de bal gibi gider.
Üretim değerlerimizi oluşturan her bir üretimden bir iç ekonomi ve zenginlik yaratmak derdinde olan her kişi ve kurum gibi bizim de dileğimiz, bu toprağın bize sağladığı avantajı yine bu toprağın insanına sunmaktır.
Bu yıl itibariyle 50 ton civarında organik susamın ihraç edilmesi bizi ne kadar sevindirdiyse, Dalaman TİGEM’in yani Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nün Kıbrıs’a 450 ton sertifikalı tohumluk buğday ihraç etmesi de o kadar sevindirdi.
İhraç edilen 450 ton seritifikalı tohumluk buğdayın 190 tonluk ilk bölümü tırlara yüklendi, Mersin Limanı üzerinden Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) doğru yola çıktı.
Kişi ve kurumlardan oluşan Üretim Değerleri Listemize; TİGEM’in yani Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü’nü eklemiş olduk.
Damızlık küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinin yanı sıra narenciyeden hububata, 4 mevsim tarım yapılabilen Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde 10 bin dönüm alanda yaklaşık 3 bin ton sertifikalı tohumluk buğday üretiliyor.
Üretilmekle yetinilmiyor, ürün yurt dışına ihraç ediliyor.
TİGEM’de üretim çeşitliliğinin yanı sıra Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün üzerinde çalıştığı, kalite ve verim açısından olumlu sonuç aldığı ‘Kayra’ çeşidinin de ekimine başlanacak.
Ne diyelim?
Orta Muğla’nın ortasından Dalaman Tarım İşletmesi Müdürü Bülent Öztürk ve ekibine selam gönderelim ve kendilerine teşekkür ederek TİGEM’in başarısını Sayın Öztürk’ten dinleyelim.
Dalaman Tarım İşletmesi Müdürü Bülent Öztürk, Kıbrıs’a 450 ton sertifikalı tohumluk buğday ihracına yönelik açıklamasında önemli bilgiler paylaştı.
Sayın Öztürk, bize neredeyse ‘orada bir köy var uzakta’ mesafesinde duran Dalaman TİGEM’de sertifikalı tohumluk buğday üretimi ile birlikte damızlık küçük ve büyükbaş hayvan yetiştirildiğini de ifade etti.
Hububat tohum üretiminin yanında yem bitkileri tohumu da yetiştirdiklerini belirten Öztürk, ‘sertifikalı tohum ne demek?’ bize onu da öğretti.
TİGEM Müdürü Öztürk, açıklamasında sertifikalı tohumluk buğdayların verimi yüzde 25 arttırdığını, bunun yanında kalitesi nedeniyle üreticinin ürününü daha iyi bir fiyata sattığına dikkat çekti.
Ürettikleri sertifikalı tohumların ihraç edildiğine işaret eden Öztürk; “2012 yılında Sudan’a sertifikalı tohumluk buğday göndermiştik. İkinci defa da ürünlerimizi Kıbrıs’a gönderiyoruz. Bu yıl işletmemizin tohumluk satış hedefi 3 bin ila 3 bin 500 ton olarak planlandı. Şu anda 2 bin tonu buldu. İyi bir güzlük yağış alındığı takdirde bu hedefe rahatlıkla ulaşacağımıza inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Açıklamasında geleceğe yönelik planlarını da paylaşan Öztürk, Dalaman Tarım İşletmesi Müdürlüğü bünyesinde şu anda 2 çeşit sertifikalı tohumluk buğday üretildiğini bunun yanında üçüncü bir türün ekimine başlayacaklarını da müjdeledi.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile 3 yıldır ‘Kayra’ çeşidi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Öztürk, kalite verim açısından iyi sonuçlar elde edilen üçüncü türün de ekimine önümüzdeki yıl başlanacağını sözlerine ekledi.
Yukarıda ifade ettik.
Bir kez daha yineleyelim:
“Üretim değerlerimizi oluşturan her bir üretimden bir iç ekonomi ve zenginlik yaratmak derdinde olan her kişi ve kurum gibi bizim de dileğimiz; bu toprağın bize sağladığı avantajı yine bu toprağın insanına sunmaktır.”
Bu vesile ile ‘Üretim Değerleri Listemize’ Dalaman TİGEM’i eklediğimizi ifade ederek sonlayalım.