Muğla’nın tanıtımı tamam. Artık marka oluşturuyoruz, destinasyon yaratıyoruz, enformasyon sağlıyoruz, 100. yılımızı şöyle kutluyoruz, böyle kutluyoruz gibi bir derdimiz kalmadı. Yeryüzü Cenneti Muğla’yı artık bütün dünya tanıyor. Muğla’nın il oluşunun yüzüncü yılı etkinlikleri kapsamında Muğla Valiliği tarafından kültür hizmeti olarak yaptırılan fotoğraf albümü ile iş tamam.
***
“Yeryüzü Cenneti Muğla” (An Earthly Paradise) adı altında Melsa 2012 logosu taşıyan karma fotoğrafların yer aldığı albüm Kenan Gürbüz’ün objektifinden hazırlanmış. Bu sayede il oluşumuzun 100. Yılı anısına çok büyük bir hizmet gerçekleştirilmiş oldu. Bize de zaten böyle bir şey lazımdı, iyi oldu. Ayrıca Muğla’ya fazla bir şey yapmaya da hacet yoktu, bu kadarı da Muğla’ya yeterdi.
***
Broşür mü, dergi mi, tanıtım kitapçığı mı ? Ne olduğuna, bununla ne amaçlandığına bir türlü karar veremediğimiz bu renkli kuşe kağıtlı albümün Yayın Danışmanlığını; Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Kamil Özer, Valilik Basın Bürosu ve Özel Kalem Müdürü Baki Gencel, M. Kaan Erge ve Aydın Durdu yapmış.
***
Her yayının danışılanı vardır ve bütün mesele bunlara ne danıştığınızdır. Yayın danışmanlarının yayınlanacak eserin (mevkute) bilime, kültüre, sanata ve topluma ne sağlayacağına bakmak zorunluluğu vardır. Bu nedenle yayın danışmanlarının olaya katkısı tartışılmazdır. Eserin hazırlanma süreci, danışmanın kontrolü ve idaresi altında yapılır. Danışmanlar bu süreçte yayınlanacak esere konu seçiminden, yöntemine kadar çok çeşitli basamaklarda katkıda bulunurlar.
***
Danışmanlar kendilerine danışılarak hazırlanan yayınla ilgili olarak bilimsel-akademik ve mesleki destekte sağlar. Yayına konu edilen araştırma, bulgu, metin, fotoğraf gibi görsellerin değerlendirmeleri yine yayın danışmanları tarafından yapılır. Bu nedenle bir danışman grubuna sorularak yapılan yayın da ya da eserde, eserin toplumla buluşmasında danışman ismine yer verilmesi olağan ve kaçınılmaz bir beklentidir. Bu çalışmada da danışmanların isimleri katkıları ile özdeşleşmiş durumda.
***
Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Kamil Özer’in başını çektiği danışman grubu “Yeryüzü Cenneti Muğla” adı altında Melsa logosu ile yayınlanan ve Kenan Gürbüz’ün karma fotoğraflarının yer aldığı albümü yerinde ve gerekli bir çalışma olarak görmüş olacaklar ki, bu işin danışmanlığına, çözüm ortaklığına soyunmuşlar.
***
İl oluşumuzun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında kentin tanıtımı adına yapıldığını tahmin ettiğimiz bu fotoğraf albümü biz gazetecilere; “iyi bir gazeteci olmak için kişi ve kurumlarla olan mesafeyi korumanın, mesleki nosyona sahip çıkmanın yeterli olmadığını, aksine iyi ilişkilere sahip olunması gerektiğini bir kez daha ortaya koydu.
***
“Yeryüzü Cenneti Muğla” adı taşıyan fotoğraf albümünün yayın danışmanlığını yapan İl Kültür Turizm Müdürü Dr. Kamil Özer’e, bu vesile ile kentin lokomotifi olan turizm sektörünün başında bulunduğunu bir kez daha hatırlatmadan önce şu soruyu soralım. Gazeteci Kazım Tokuç’un, Bekir Tosun’un, Süleyman Akbulut’un, Mustafa İnci’nin, Kadir Tamer’in, Kayber Avcı’nın, Ahmet Bayrak’ın, Tolga Madan’ın, Osman Akça’nın, Fikret Hıdır’ın, Osman Baykuş’un, Sadi Tonbul’un, Sabri Kesen’in ve özellikle turistik yerleşkelerde görev yapan onlarca gazetecinin, on binlerce fotoğrafı arasında böyle bir fotoğraf albümüne girebilecek tek bir karesi yok mu? Bu işe kim, neye göre karar verdi?
***
İl Kültür ve Turizm Müdürü görevinin yanı sıra bu tür yayınlara da yayın danışmanlığı yapan Dr. Kamil Özer, umarız 100. yıl etkinlikleri kapsamında danışılacak fikirlerinden bizi, toplumu ve sektörü mahrum bırakmaz.
***
“Yeryüzü Cenneti Muğla” albümü için hazırlıktan, basım sürecine kadar Melsa ne kadar harcadı, yayın sahibine ne ödendi? sorularını bir kenara koyalım! Kentin lokomotifi olan turizm sektörünün sahibini arayan soruları bir belki danışmanın ilgisini çekebilir diyerek soralım.
***
*Son beş yılda Fethiye Babadağ’da yamaç paraşütü ile atlayış yapanlardan kaç kişi öldü, kaç kişi yaralandı? Burada bu sporun daha güvenli yapılabilmesi için Muğla Kültür ve Turizm Müdürlüğü ne yaptı?
*Dalaman Akköprü Çayı’nda rafting sporu profesyoneller tarafından mı yapılıyor? Burada ölümlü, yaralanmalı olaylar oldu mu? Burada bu sporun daha güvenli yapılabilmesi için Kültür Turizm Müdürlüğü ne yaptı?
*Geçen 5 yılda Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Muğla turizminin hem tanıtımına katkı yapacak, hem Muğla ekonomisine farklı bir girdi yapabilecek hangi ürünleri belirleyip, pazarlanır hale gelmesini sağladı?
*Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü yurt dışı fuarlarda, ziyaretçilere CD ve broşür dışında ne sunuyor?
*Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün Muğla’daki antik kentlerle ilgili hedefleri ve öncelikleri nedir?
*Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Kültür Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da desteği alınmışken hala bir tarihi Muğla Evi’ne neden taşınamıyor?
*Muğla İl Kültür Turizm Müdürü Muğla’da görev yaptığı sürenin kaç gününü yurt dışında kaç gününü masasında, kaç gününü Muğla’nın hangi turizm etkinliklerinde geçirdi?
*Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün Muğla turizmi ile ilgili vizyonu ve misyonu nedir?
*Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü çalışanlarının yaptıkları iş nedeniyle kendilerinin de turizm olgusunu tanımış olmaları gerekir. Bu anlamda müdürlük bünyesinde görev yapan personelin kaçta kaçına yurt dışına çıkma, kaçta kaçına Türkiye’de, kaçta kaçına da il içinde tatil imkanı verildi?
*Turisti Kılıç Kalkan ekibi gibi karşılayan hanutçuluk sorunu çözüldü mü? ve Muğla’da 12 ay turizm yapmaya ne zaman başlayacağız?
***
Sorularımız bu kadarla sınırlı değil! Sırada 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu’nun meraklısına sağladığı bir hak var.