DOĞAL SİT ALANLARINA YÖNELİK TOPLANTI ‘ZORUNLU HALE’ GELDİ
İlk açıklama Muğla Çevre Platformu’ndan geldi.
MUÇEP, “Bırakın Muğla Cennet Kalsın!” çağrısı taşıyan açıklamada Doğal SİT alanlarına yönelik projeyi hazırlayan 14 kişilik heyete çağrıda bulundu. Bu çerçevede imza kampanyası başlatıldığını ifade eden MUÇEP, yayınladığı duyuruda; “Muğla’da eşsiz ormanların, bakir koyların, denizlerin betonlaştırılmasına neden olacak ‘bilimsel’ raporu hazırlayan bilim insanlarına açık çağrıda bulunuyoruz: İmzanızı geri çekin! Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı bu projeyi hep birlikte yeniden değerlendirmeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu’nun Muğla kıyılarını betonlaşmaya açtığını belirten MUÇEP, basın açıklamasında şunları kaydetti: “Sayın akademisyenler, teknik uzmanlar, farkında mısınız? Türkiye’nin bugüne kadar görmediği duymadığı büyüklükte bir doğa tahribatının sorumluları olarak tarihe isimleriniz kara harflerle kazınmak üzere. Henüz vakit varken Türkiye’nin gördüğü en büyük doğa tahribatı hazırlığından imzanızı çekin! Sizlerin iyi niyetle hareket ettiğinize eminiz. Ama imzalarınızın, Türkiye’nin en büyük doğal yaşam ve peyzaj mirasının ölüm fermanı anlamına geldiğini fark edin.” Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na da çağrıda bulunan MUÇEP açıklamasını şöyle sürdürdü. “Muğla 4 Mevsim Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu” ile ilgili sivil toplumun kaygı ve önerilerinin de göz önünde bulundurulmalı ve yeniden değerlendirilmeli. Yerel halkın ve yerel yönetimlerin katılımı ile ekolojik temelli, bütünleşik bir kıyı yönetim planını birlikte oluşturalım.”
MUÇEP’in açıklamasının ardından Muğla Vali Amir Çiçek’ten “Koylara İlişkin Haberler Gerçeği Yansıtmıyor” başlığı taşıyan açıklama geldi.
Basında ve sosyal medyada koyların imara açılacağına ilişkin söylenti ve haberlere dikkat çeken Vali Çiçek, bu tür haber ve söylentilerinm gerçeği yansıtmadığını belirtti. Vali Çiçek, “İnanın buna üzülüyorum. Muğla’nın sahip olduğu uzun bir sahil şeridi var. Bu sahil şeridinin tamamı bilimsel olarak kaydediliyor. Sit alanlarının imara açılacağı bilgisi yanlıştır. Biz elimizdeki değerlerin fotoğrafını çekiyoruz. Hatta bu çalışma kapsamında bazı kaçak yapılarla da karşılaşıyoruz. Bu yapılar derhal yıktırılıyor. İmara aykırı hiçbir yapılaşmaya izin vermiyoruz” diye konuştu. Toplantıda Milli Parklar konusuna da açıklık getiren Vali Çiçek, “Milli parklarımız özellikle Marmaris İlçemizin her tarafını kapsıyor. Bu alanları vatandaşın da kullanımına açmak istiyoruz. Ancak bu kullanım sırasında bu alanların korunması da sağlanacak. Bölge Milli Park değerini yitirmeden vatandaşın kullanımına açılacak. Her hangi bir çevre tahribatına izin verilmeyecektir” dedi.
Yine aynı zaman dilimi içerisinde Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk’ten kamuoyunu rahatlatan “Yeni Sit Düzenlemesinden Muğla’yı Çıkardık” açıklaması medyada yer aldı. Açıklamasında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yürüttüğü sit alanlarının yapılandırılması çalışmasında yapılan girişimler sonucunda Muğla’nın bu çalışmadan çıkarılmasını sağladıklarına dikkat çeken Vekil Öztürk, “Muğla’da, Bodrum’da SİT alanlarının yapılandırılması ile ilgili çalışmaların dışında kalacak. Ben zaten bu konuda bir kaç defa açıklama yapmıştım, özellikle Kissebükü’nün Karaada’nın betonlaşmasını istemiyoruz” dedi.
Birbirini takip eden bu açıklamaların hemen sonrasında MUÇEP, Muğla Valisi Amir Çiçek’in medyada yayınlanan doğal sit alanlarına yönelik açıklamasının gerçekle bağdaşmadığını öne süren yazılı bir açıklama yaptı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Sayın Vali’nin ‘Sahillerin imara açılmasının söz konusu olmadığı, varolan durumun bilimsel güncellemesi’ olduğu şeklindeki açıklaması, olumlu bir ifade olmasına karşın gerçek durumla bağdaşmamaktadır. Sayın Valimizin konuyu, bu projenin ‘2 yıl önce yapılmış bir kıyılarımızın fotoğrafını çekme çalışması’ olarak özetlemesini de anlayabilmemiz mümkün değildir. Bu projenin 2016’nın son günlerinde tamamlandığını, yönetmelik uyarınca Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne görüş almak üzere yolladığını, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin yanıtının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletildiğini bilmekteyiz. Proje basında yer almış ve ÇŞB tarafından yalanlanmamıştır. Ayvalık’ta da benzer bir süreç devam etmektedir. Sayın Vali’nin açıklamasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ilimiz bütününde doğal sit alanlarının dört mevsimi kapsayan ‘Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Projelerinin’ geri çekildiğine dair bir bilgiye rastlayamadık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan da henüz bu doğrultuda bir açıklama yapılmamıştır. Hal böyle iken, Sayın Vali’nin basın açıklamasını hangi kaynağa dayandırarak yaptığı anlaşılamamıştır. MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) olarak, doğal sit alanlarının koruma derecelerinin düşürülmesini öngören plan değişikliğinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından plandan vazgeçildiğine dair bir açıklama yapılıncaya kadar, konunun takipçisi olacağımızı, bu konuda başlattığımız imza kampanyamızı sürdüreceğimizi bildiririz.”
Doğrusunu söylemek gerekirse;
Karşılıklı açıklamalar kamuoyunun kafasını karıştırdı.
Kafa karışıklığı da bilgi kirliliği getirdi.
Kamuoyunun bilgilenmesi sağlamak adına tarafların katılımıyla gerçekleşecek bir toplantı zorunlu hale geldi.
Bizden söylemesi…