Doğalgazla ilgili Yalancı Dolma yazısına okurdan çok sayıda ileti geldi.
Toplumda oluşan “Muğla Büyükşehir Belediyesi doğalgazı istemiyor” algısı üzerine kaleme alınan yalancı dolma yazısına beklentilerimizin üzerinde ileti gelmesi sonuçta anlaşılabilir bir şeydir.
Ancak burada vahim bir durum vardır.
Vahim olan; toplumun genelini ilgilendiren bir konuda kentin tartışma zeminine sahip olmayışıdır.
Dolayısıyla Kent Yazıları, toplumun genelini ilgilendiren konularda bir tartışma zemini yaratmıştır.
Gelen iletilerin sayısal çokluğu da bunun göstergesidir.
***
Yukarıda ifade ettik.
Yalancı dolma yazısına çok sayıda ileti geldi.
Bize gelen iletilerin arasından önemli gördüğümüz üç tanesini sizlerle de paylaşmak istiyoruz.
İleti 1:
“Soru bence şu olmalıydı: Kazı ve tahribatla ilgili müteahhitlere bir yaptırım varsa, bu yaptırım kanalizasyon ihalesini alan firmaya neden uygulanmadı da halktan yol katılım bedeli adı altında yollarda oluşan kanalizasyon çalışması tahribatlarının bedeli istendi? Neden kanalizasyon müteahhitinden böyle bir istekte bulunulmadı?
Bu soruyu belediyeye yöneltin bakalım. Cevap ne olacak?”
Bu ileti sahibinin görüşlerine katılmamak mümkün değil. Kazı ve tahribatla ilgili müteahhitlere bir yaptırım söz konusu ise; dönemin Muğla Belediyesi, kanalizasyondan kaynaklı tahribat bedelini yol katılım payı olarak halktan tahsil etmek yerine neden firmadan talep etmedi?
Sorunun muhatapları umarız soruyu yanıtlar.
Biz elçiyiz, elçiye hiçbir koşulda zeval olmaz.
***
İleti 2:
“Nejat bey yazının başlığı bir daha yazdığınızda Maskeli Balo olabilir. Mevzuat açık. Belediyelerin kaygıları ve sorunların çözümü hususunda EPDK, bila bedel (bedelsiz) yatırımın % 10’nu belediyeye vermiş, belediyeyi yatırıma ortak etmiş kısacası. Ayrıca gaz dağıtım şirketine mevcut şirkete bir yönetim kurulu birde deneyim kurulu üyeliğini şart koşmuş mevzuat. Ayrıca mevcut gaz şirketi müteahhit değil, bu şehirde 30 yıl boyunca yatırımı yapacak ve işletecek şirkettir. Yani üç tane kontrol mühendisinin insiyatifinde onaydan sonra kaçıp gidip, belediyeyi mağdur edecek şirket değil yani. Gelelim teminat konusuna, gereksiz fakat olası bir uygulama… Ama tamir konusundaki belediyenin piyasa koşullarından 2-3 kat bedel uygulama isteği bu işin esas püf noktası. Akıllarda rant duygusunu yaratan projeyi maliyet konusunda namümkün hale getiren tıkayan unsur.. Gösterdiğiniz konu hakkındaki hassasiyet güzel, fakat birde mevcut şirket yetkilileri ile de görüşerek bu yazıyı yazmış olsanız, sorun daha hızlı çözüme kavuşma şansı olurdu diye düşünüyorum”…
İletiden de anlaşılacağı gibi bu iletinin sahibi konuya vakıf birisi. Mevzuat konusunda bilgili. Doğalgaz konusundaki yazı başlığının Maskeli Balo olmasını önermesi ise hayli ilgi çekici (!) Gaz dağıtım şirketinin müteahhit olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan ileti sahibi, gaz şirketine kentte bir yer açılması konusunda bir çabanın da sahibi. Gaz dağıtım şirketinin 30 yıl boyunca Muğla’da yatırımı yapan ve işleten bir firma hatırlatması bu açıdan bakıldığında önemli. Ancak burada bir soru sormak gerekli. Çeyrek yüzyıldan fazla, 30 yıl boyunca Muğla’ya hizmet edecek bir firma neden ‘biz geldik’ türünde bir ilişkilenmenin sahibi olmadı? Muğla, Yatağan, Ula ve Bayır’ı kapsayan Doğal Gaz Dağıtım lisans bölgesindeki firma neden bir basın toplantısı düzenleyerek ‘ne yapacağını, nasıl yapacağını’ topluma anlatmadı? Ya da yerel yönetimlerle yaşadığı sorunları kamuoyuyla paylaşmadı? İnsana, çevreye ve hukuka saygılı çalışmayı kendine felsefe edindiğini, teknolojinin tüm imkânlarını “Daha İyi Nasıl Yapabilirim?” hedefi için seferber ettiğini öne süren firma, yeni müşteri kitlesine yönelik hangi ilişkinin sahibi oldu? İleti sahibine hatırlatmak isteriz ki; Orta Muğla Menteşe’de faaliyet gösteren firma yetkililerinin bugüne kadar doğalgazla ilgili kamuoyunu aydınlatacak tek bir açıklaması yok.
Ortada böyle bir ilişki de yok.
Firma yetkilileri çeyrek yüzyılı aşkın üç termik santralinin yarattığı çevre ve hava kirliliğinden, günlük katı yakıt kullanımından kaynaklanan sorunlardan habersiz (!) meseleyi karlı bir yatırım olarak görüyor, Muğla insanı için temiz bir çevre ve ucuz enerji kullanımının ne anlama geldiğini bilmiyor olabilir.
Doğal gaz karlı bir yatırımdır, değildir ? Onu biz bilemeyiz.
Bildiğimiz kent olarak biz; ucuz enerjinin, temiz bir çevrenin peşindeyiz. Yasalar çerçevesinde de temiz bir çevrenin ve ucuz enerjinin maliyetini ödemeye de hazırız.
Ayrıca kamusal hakların korunması ve kaynaklarımız konusundaki güven ilişkimizde öncelik hakkının kendisini tanıtma gereği bile duymayan yatırımcı firmaların değil, belediyelerimizin ve seçilmiş belediye başkanlarımızın olduğunu bu vesile ile belirtmek isteriz.
İki nolu iletinin sahibi Muğla’da yaşamıyor, Muğla’yı bilmiyor olabilir. Biz balolarımızı ve kutlamalarımızı ‘maskesiz’ yapan kentler arasında, ilk sıradayız…
***
İleti 3:
“Dönüşüm bedellerini neden vatandaş ödüyor? Özel bir şirketin özel bir üründen para kazanması için neden ben masrafa giriyorum. Kanalizasyondan anladık ki oraya döşenen tüm boruların paraları bizden alınıyor. Doğal gazda bu nasıl olacak? Ayrıca Türkiye’nin en uç noktasına gelen bu gazın maliyeti konusunda kimse bilgi vermiyor?”
“Türkiye’de her türlü bedeli halk öder” diyerek bu soruyu da yetkilisine havale edelim ve doğalgaz konusunda asıl can alıcı soruya geçelim.
Vatandaş merak ediyor?
Türkiye’nin en uç noktasında bulunan Muğla’ya gelecek doğalgazın maliyeti ne olacak?