DÜN; GENÇLİKSPOR’LA-YILMAZSPOR,
BUGÜN; ATLETİKSPOR’LA SABURHANE
Futbol tek çatı altında toplanıyor.
2014 yılında yürürlüğe giren Büyükşehir Yasasıyla statüsü değişen Muğla’da, Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yönetim şekline ilişkin “Hedefimiz1 Muğla1Bir” sloganı kentin sosyal, kültürel ve sportif altyapısının da temelini oluşturmaya başladı.
Geçen sezon Bölgesel Amatör Liginde şampiyonluk yaşayarak 3. Lig’e yükselen Muğlaspor’da Mayıs ayında gerçekleştirilen kongrenin ardından devrim niteliğinde kararlar alındı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün kurumsallaşma konusunda destek verdiği Muğlaspor’da yönetim işe altyapıdan başladı.
Futbol tek çatı altında sloganıyla kentin futbol altyapısı Muğlaspor çatısı altında toplandı.
Son yıllarda kentin futbol altyapısında önemli çalışmalar yapan Muğla Atletikspor futbol altyapısı tüm teknik kadro ve sporcuları Muğlaspor’a, kentteki tüm futbol okulları ise Muğlaspor koordinesinde Saburhanespor’a verildi.
Futbol altyapısının tek çatı altında toplayan projenin protokolü geçen gün Muğlaspor Kulübü Başkanı Haluk Beyimoğlu, Atletikspor Başkanı ve Muğlaspor Yönetim Kurulu Üyesi Began Çağlav, Saburhanespor Kulübü Başkanı Hüseyin Çelebi’nin arasında imzalandı.
Bu protokolle Muğlaspor’da en kısa sürede hazır futbolcu ile başarı kovalamanın devri sona erecek.
Muğlaspor’un yeni döneme ilişkin ilk açıklaması Muğlaspor Yönetim Kurulu Üyesi, altyapı sorumlusu Began Çağlav’dan geldi.
Çağlav, “Ne oluyor?” diyenlerin meraklarını şu sözlerle giderdi:
“Muğlaspor olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Osman Gürün’ün ‘Hedefimiz 1 Muğla 1’ sloganını kendimize örnek model olarak seçtik ve kentin futbol altyapısını tek çatı altında topladık. 12 ay sürecek futbol okulu Muğlaspor koordinesinde Saburhanespor tarafından açılacak. Futbol okulunda tespit edilen çocuklar Muğlaspor tarafından lisanslandırılacak. Futbol okullarında eğitim verecek olan antrenörler üç kulübün ortak antrenör havuzundan belirlenecek. Daha sonra 16-17 yaş grubu oyuncular Süper Amatör Lig’deki pilot takımımız Menteşegücü’nde mücadele edecek. Bu projeyi bir okul gibi düşünürsek, anaokul-ilkokul; Saburhanespor spor okulu, ortaokul; Muğlaspor altyapı, lise; Menteşegücü, üniversite de Muğlaspor profesyonel takımı olacak. Bu projenin ilimiz futboluna ve Muğlaspor’a büyük yararlar getireceğini umut ediyorum. Kulüp olarak kurumsallaşmamızı tamamlayıp, Muğlaspor’u ilin takımı haline getirmek için birlik ve beraberlik içinde hareket edeceğiz.” dedi.
Anlamayanlar (!) yukarıda yer alan ifadeleri bir daha okumalı.
Bilmeyenler öğrenmeli,
Bilmeyene öğretmeli.
Babalar, spora bakış açısının değiştiğini küçük oğullarına söylemeli.
Muğlaspor tarihinde böylesine yüksek hedefli adımların atıldığı bir dönem daha var mı? Bilmiyoruz.
Geçmişte elbette buna benzer çaba ve gayretler oldu (!)
Ancak böylesi yüksek hedefli, tek çatılı bir model inşa etmek hiç bir zaman mümkün olmadı.
Muğlaspor yönetimleri böyle bir çatıyı inşa etmedikleri, edemedikleri için sayısız futbol kulübü kuruldu, özensiz rekabetler, çekişmeler mahalle ve okul arkadaşlarını birbirine düşman etti. Bunun ötesinde sporun alt yapısına yönelik bir o kadar girişim de sonuçsuz kaldı.
Kimseyi suçluyor değiliz.
Bazı popülist yönetici ve yönetimler günlük ve sezonluk başarı peşinde koşmaktan sağlıklı bir altyapıyı, sporda sağlıklı ilişkileri inşa edecek fırsatı bulamadılar.
Herkes bilmelidir ki; bu işler artık geride kaldı.
An itibariyle Orta Muğla’da futbolda devrim niteliğinde kararlar alındı ve uygulamaya geçirildi.
1960 yılında Yılmazspor’la Gençlikspor’un birleşmesiyle Muğlaspor’u var eden kurucu irade, 2016 yılında yeniden devreye girdi.
Bu süreçte Atletikspor’un, Saburhanespor’un ve Muğlaspor’un altyapıda güçlerini birleştirmesi Muğlaspor’un kurucu iradesini oluşturan Yılmazspor’la, Gençlikspor’un birleşmesi kadar önemlidir.
Bu birleşme kulübün ikinci elli yılına yönelik yapılmış en büyük hamle olarak görülmelidir.
Tet çatı altında birleşmek bu nedenle önemsenmelidir.
Artık futbolda da Muğla bir, hedef Bir’dir..