DÜNYANIN SÜT GÜNÜ
Dünya Süt Günü, her yıl 21 Mayıs’ta kutlanıyor.
Gün ile tüm dünyada sütün yaşamımızdaki yerine vurgu yapılıyor.
Ve Türkiye süt üretiminde dünyanın ilk 10 üreticisi arasında yer alsa da ne yazık dünyanın diğer milletleri kadar süt içmiyor.
Avrupalı bizden daha çok süt içiyor, daha çok süt tüketiyor.
Yani süt tüketiminde Türkiye; ciddi bir sorun yaşıyor.
Özellikle Kuzey Avrupa’da; Estonya, İrlanda, Finlandiya, İngiltere ve İzlanda’da kişi başına süt tüketimi yıllık 100 litrenin üzerinde. Kişi başı tüketim; İspanya’da 80, Fransa’da 50 litre. İtalya’da ise 43 litre düzeyinde gerçekleşiyor.
Şüphe yok, Avrupalı süt içiyor.
Peki ya biz?
Türkiye’de yıllık kişi başı süt tüketimi ortalaması sadece 25 litre. Sütün, yoğurdun, kaymağın anavatanı Türkiye’de kişi başı günlük; 69 gram süt tüketiliyor. Bu da ayda; 5 bardak süte tekamül ediyor.
Bilenler biliyor; 1 litre süt, 32 gram protein içeriyor.
Çocukların beyin ve kemik gelişimi, büyüme hormonlarına etkisi, yaşlılığın kalsiyum kaynağı olarak binbir faydası ile insan sağlığının vazgeçilmezi olan süt aslında beslenme alışkanlığımızın en üst makamında oturması gerekiyor. Oysa bizde süt; yerlerde sürünüyor.
Bu noktada sütün de tıpkı ‘su ürünleri’ gibi ele alınması gerekiyor.
Meraklıları hatırlayacaktır; Su Ürünleri Tanıtım Grubu, 2008 yılında sektörün talebi ve Ekonomi Bakanlığı’nın öncülüğünde, su ürünleri talebini yurtiçi ve yurtdışında arttırmak, imajını geliştirmek, yurt dışında bu ürünleri bir marka haline getirmek, hedef ve mevcut pazarlarda pazarlama stratejilerini etüt etmek, pazarlama aktivitelerini organize etmek ve uygulamak amacıyla kuruldu.
Ve grup biliyoruz ki o günden bu güne çok yol aldı.
Su ürünleri tüketimine yönelik algıya ilişkin çok sayıda gereç kamuoyuyla paylaşıldı.
Özellikle ulusal ve uluslarası yayın kurumlarında, trajlı dergilerde ve sosyal medyada tanıtım seferberliği ilan edildi.
Her ne kadar 2014 yılında İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği, ‘Kanatlı Tanıtım Grubu’na ‘Süt Ürünleri Tanıtım Grubu’nu ekleme kararı almış, bu yönde olumlu bir adım atmış olsa da bize göre; Süt Ürünleri Tanıtım Grubu’nun daha bağımsız ve daha da aktif olması gerekiyor.
Zira tanıtım grubunun kurulması dışında, ne ulusal basında ne de sosyal medyada grubun herhangi bir çalışmasına tanık olmadık. İstanbul Birliği’nin mutlaka yürüttüğü çalışmalar mevcuttur ancak bu çalışmaların basına ve kamuoyuna yansımadığı bir gerçektir.
Ayrıca tüketim konusunda kişi başı günlük 69 gram süt tüketimi gerçeği de ortadadır.
Bu nedenle süt üretiminin ve bu konudaki toplumsal bilincin arttırılması için daha aktif olunmalıdır.
Biliyorsunuz; Milas Süt Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin, Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini birlikte yürütüyor.
Kuşku yok ki; sektörün ham maddesini oluşturan, ulusal ölçekli firmalara tedarikçilik sağlayan en önemli güçlerden birisi; Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ve buna bağlı kuruluşlardır.
Milas Süt Birliği; bilinçli üreticisiyle, üretim kapasitesi ve kurumsal yapısıyla bu birliğin en örnek kuruluşları arasında haklı bir yere sahiptir.
Bizim önerimiz Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği’nin, ‘Süt Ürünleri Tanıtım Grubu’ içinde yer alması, grubun bir parçası olması yönündedir.
Böyle bir işbirliği varsa da bu işbirliği yeniden tanımlanmalı ötesinde daha da güçlendirilmelidir.
Zira Süt Ürünleri Tanıtım Grubu, gönüllülük esasıyla yürütülecek bir mekanizma olmanın dışında üretim-yatırım ve sektör ilişkisinin ve işbirliğinin sağlandığı, tüketimi destekleyen toplumsal algının yaratıldığı daha güçlü bir yapıya kavuşmalıdır.
Dünyanın Süt Günü’nde, 69 gram sütün üzerine çıkmanız dileğiyle sonlayalım…