Belki de 40 yıldır CHP yerelde iktidar.
Ancak genelde aynı şeyi söylemek mümkün değil.
Demokrat Parti, Adalet Partisi, Doğruyol ve ANAP’tan Ak Parti iktidarlarına kadar olan süreçte Muğla seçmenin yerel seçimlerdeki tercihiyle genel seçimlerdeki tercihi aynı değil.
Ak Parti iktidarıyla başlayan süreçte Muğla seçmeni hem yerelde hem de genelde tercihini CHP’den yana kullanıyor.
***
Bu bilgiler seçmen eğilimleri konusunda yapılan bir araştırmada yer aldı.
Araştırmanın SONAR ve açıklamaların da Hakan Bayrakçı’ya ait olduğunu belirterek devam edelim.
Bayrakçı’nın Ege seçmenine yönelik açıklamalarını sizlerle paylaşalım.
***
Bayrakçı, 7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan koalisyon görüşmelerinin erken seçimi işaret etmesi ve olası bir erken seçim için 24 Temmuz- 4 Ağustos arasında yapılan araştırmayı bir televizyon kanalında kamuoyuyla paylaştı.
Bayrakçı, Ak Parti’nin iktidarıyla başlayan süreçte İzmir, Aydın ve Muğla seçmeninin yerelde ve genelde CHP’yi tercih etmesini Ak Parti’ye duyulan reflekse bağlıyor.
Yine Bayrakçı’ya göre bu kentlerde (İzmir, Aydın ve Muğla) CHP’nin tercih edilmesinin nedeni; illerin solculuğundan değil, muhafazakâr bir partinin iktidar olmasından kaynaklanıyor.
***
Hakan Bayrakçı Ak Parti iktidarına kadar bu üç ilde genel seçimlerde başarının merkez sağ partilerde olduğunu ifade ediyor.
Bu üç ilde, 2002’den bu yana yerel de ve genelde CHP’nin başarılı olmasını, Ak Parti’nin muhafazakârlığının yanında CHP’nin PKK konusundaki tavrına da bağlıyor.
Dolayısıyla CHP/ HDP ilişkisinin önemine vurgu yapıyor.
Bayrakçı, CHP’nin PKK konusundaki tavrı değişmediği sürece bu üç ilde (İzmir, Aydın ve Muğla) seçmenin CHP tercihinin değişmeyeceğini, CHP yüksek siyasetinin PKK konusunda bir esneklik göstermesi durumunda ise bu üç ilde CHP’nin oy kaybedeceğini savunuyor.
***
Böyle bir durumda, yani CHP’nin PKK ile ilgili tavrında olası bir değişiklik olması dâhilinde Bayrakçı, CHP’nin Ege seçmeninden aldığı desteğini kaybedeceğini öne sürüyor.
Hakan Bayrakçı, CHP’nin PKK ya da HDP ile olan ilişkisinin Ege seçmeninin tercihini direkt olarak etkileyeceği görüşünü savunuyor.
***
Seçimlere ilişkin sonuca en yakın tahminlerin sahibi olan Hakan Bayrakçı’nın CHP’ye ve Ege seçmenine yönelik tespitleri hayli ilgi çekici.
7 Haziran genel seçimleriyle ortaya çıkan siyasi tablo ortada.
Seçimlerinin ardından başlayan koalisyon görüşmeleri devam ediyor.
Koalisyon görüşmelerinde dananı kuyruğu koptu kopacak.
Bu süreçte siyaset bir sonuca ulaşamazsa Türkiye yeni bir erken genel seçime gidebilir.
***
Olası bir erken seçime yönelik SONAR tarafından 24 Temmuz- 4 Ağustos arasında yapılan araştırmaya göre; CHP’den HDP’ye giden oyların temel nedenleri arasında; Demirtaş faktörü ve HDP’nin seçim barajını aşması için verilen oylar yer alıyor. Çözüm süreci için verilen oylar bu iki faktörün arkasında yer alıyor.
Ancak büyük tablodan bakıldığında ise CHP’den HDP’ye giden oyların oranının yüzde 3 civarında olduğu görülüyor.