Muhtemelen sizde yeni öğrenmiş olacaksınız.
Muğla’nın susam üretiminde Türkiye’nin dördüncü sırasında bulunduğunu, ülkenin susam ihtiyacını karşılayan dört ilden birisi olduğunu.
Biz de bu gerçeği Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün Ula’nın Gökova Mahallesinde düzenlediği ‘Susam Tarla Günü’ etkinliği sonrasında öğrendik.
Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, Muğla’nın Türkiye susam üretiminde 2014 yılında 2 bin 432 ton susam üreterek dördüncü sırada yer aldığını açıkladı.
Patates üretiminden verim alan Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, şimdi de susam üretimiyle alternatif tarım ürünlerine ikincisini eklemiş oldu.
Ürün çeşitliliği ve ürün verimliliğinin arttırılması için düzenlenen Tarla Günleri ile Muğla kırsal kalkınma da kendine bir model oluşturdu.
Yöreye uygun ürünlerin tespit edilmesi, alternatif ürünlerin yetiştirilmesi için gerekli desteği ve ar-ge çalışmalarını başarıyla uygulayan, tüm bu çalışmaların içine halkı ve üreticiyi koyan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici’yi ve ekibini kutlamak gerek.
Deneme ekimi yapılan tarım ürünlerinin bölgeye uyumunun test edildiği Tarla Günleri, bizim gibi ne olduğuna bir türlü karar veremeyen, üretim değerlerini bir türlü oluşturamayan yerleşkeler için çok ama çok önemli.
Bu kapsamda Muğla’da yeni çeşitlerin ve yeni tekniklerin denenmesi amacıyla 2014 yılında 484 çalışma yapılmış.
Sakız ağacı, adaçayı, mısır silajı, patates, yer fıstığı, soğan, arpa ve yulaf üretimi ile ilgili deneme üretimleri halen devam ediyor.
Susam’da bu ürünler arasında bulunuyor.
Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile beş ilçede susam demonstrasyonu (tanıtım gösterimleri) kurulmuş.
Nerede?
Dalaman, Milas, Köyceğiz, Ula ve Seydikemer’de.
Biliyorsunuz, susam Türk insanı tarafından belki de en çok üretilen vazgeçilmez ürünler arasında yer alıyor.
Ne yazık ki; Türkiye olarak biz kendi ihtiyacımız olan susam tüketimimizin sadece yüzde 15’lik bölümünü karşılayabiliyoruz.
Geri kalan yüzde 85’lik kısmını yurtdışından ithal ediyoruz.
‘Umarız pazarın büyüklüğü size az da olsa fikir vermiştir’ diyerek devam edelim.
Böylesi önemli bir pazarın sadece 2 bin 432 tonunu Muğla olarak biz üretiyoruz.
Soru şu?
Ortam müsait, toprak müsaitse neden daha fazla üretim yapmıyoruz?
Bu sorunun cevabı belli (!)
Yaşadığı toprakların sağladığı avantajları ve zenginlikleri bir üretim değeri içinde görmeyen, bu değerlerden bir ekonomi ve kalkınma modeli yaratamayan konformist yöneticiler yüzünden üretim yapamıyor, istihdam yaratamıyoruz.
Bunu görmek için bürokrat ya da seçilmiş olmak yerine ‘yurtsever’ olmak gerekiyor.
Hemen ifade edelim ki; Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sayın Nafiz Ekici’yi bu kapsamın dışında tutuyoruz.
Sayın Ekici, bir bürokrat olarak bu toprağın üretim değerleri, bundan daha da önemlisi üretim değerlerinin tespitinde fark yaratan bir bürokrat.
Nazif Ekici; Yedi veren toprağı Muğla coğrafyasının Eşen Ovası’ndan, Selimiye Ovası’na kadar tarım arazilerinin değerlendirilmesi, coğrafi bilgi sistemleri, tarım havzaları, sulak alanlar, seracılık başta olmak üzere ekibiyle birlikte kırsal kalkınmanın, yerel kaynaklar ve üretim değerlerinin yaratılması için çaba gösteren, ilin sınırlarını zorlayan, köylünün önüne düşüp çare arayan ve bunun ötesinde yüksek hedefleri olan bir il müdürü.
Böylesi her zaman gelmez.
Hedefi olan bürokratlara her zaman rastlanmaz.
Biliyoruz ki Nafiz Müdür’ün bu topraklara yönelik hedefleri var.
Bunu her fırsatta dile getiren Nafiz Ekici’nin yeni bir hedef daha koydu.
2014 yılında susam üretimi konusunda dördüncü sırada bulunan Muğla’yı 2015’te üçüncü sıraya yükseltmek.
Ekici Müdür bu hedefini şu sözlerle açıkladı.
“Susam üretimi konusunda farklı yörelere adapte olabilen yüksek verimli sertifikalı tohumluk kullanımı ve uygun yetiştirme tekniklerini kullanarak mevcut üretimi arttırmak istiyoruz. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından yüksek verimli ve kaliteli susam çeşitleri geliştirilmekte. İlimiz Türkiye susam üretiminde 2014 yılında 2 bin 432 tonluk üretim ile dördüncü sırada yer almakta. 2015 yılında üretimimiz artacak üçüncü sırada yer alacağız”…
Türkiye’deki 30 bin 800 dekar susam ekim alanının 9 bin 850 dekarı Ula’da.
Yani ülke genelindeki üretim alanının üçte biri Muğla sınırları içerisinde.
1408 dekar alanda yapılan organik susam üretiminin 372 dekarı yine Ula’nın Gökova mahallesinde. Bu alandan tahmin edilen üretim ise yaklaşık 200 ton civarında.
‘Patatesten sonra susam da durum bu’ diyerek sonlayalım.
Ekici Müdür; ektikçe ekiyor, o ektikçe verimlilik artıyor…