Tarih; 6 Aralık 2014.
Yatağan Enerji ve Maden İşçileri Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi’nin özelleştirilmesine karşı iş yerlerini terk etmeme kararına yönelik santralin girişine barikat kurar.
Santrali devralan Denizli firması Bereket Enerji bünyesindeki Elsan Elektrik, devir için harekete geçer.
450 gün gece gündüz direnmelerine karşın özelleştirmeyi engelleyemeyen Yatağan enerji işçileri özelleştirmenin ardından haklarının peşine düşer. Haklar konusundaki talepler yetkililere iletilir ve işçiler firmadan somut öneri beklemeye başlar.
O tarihte yani Aralık 2014’te Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (Tes-İş) Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, bir açıklama yaparak özelleştirmeyi durduramadıklarını ancak mücadelede ikinci bir aşamaya geldiklerini şu sözlerle açıklar: “Eğer gerekli gördüğümüz garantiler verilmezse eylemimize devam edeceğiz. Bu taleplerimiz sözlü değil, yazılı akit halinde almamız gerektiğini düşünüyoruz. Görüşelim, ortak noktalarda buluşalım. Yeni bir toplu sözleşme ve akit imzalamamız gerekiyor. Protokolde bizim talep ettiğimiz maddelerin yazılması gerekiyor. Bu taleplerimiz yerine gelmeden, biz bu eylem sürecine devam edeceğiz. Bazı kurum ve kuruluşlara geçiş istiyoruz. 4C’nin uzatılmasını istiyoruz. Kıdem ve ihbar tazminatlarını garantiye almak, taşerondaki arkadaşlarımız da aynı bizim gibi çalışmasını istiyoruz”…
Yine aynı tarihlerde karşı açıklama Yatağan Termik Santrali’ni devralan Bereket Enerji Grubu Başkanı Ceyhan Saldanlı’dan gelir. Saldanlı Türkiye’nin 22 şehrinde enerji üretimi yaptıklarını ve 9 bin kişiye iş imkanı sağladıklarını belirterek; “Bu işletmelerde 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanlar ailemizin üyesi olacaklardır. İşletmelerde halen çalışmakta olan personelin işlerini kaybetmesi kesinlikle söz konusu değildir. Kaldı ki, çalışanların değerini bilen bir şirketiz. Basit bir araştırma ile şirketimizin personel politikasının ne kadar şeffaf ve katılımcı olduğu öğrenilebilir. Çalışanların ve taşeron çalışanlarının yasal ve sendikal hakları ve güvenlikleri ile ilgili hassasiyetimiz bölgemizde iyi bilinmektedir”…
Yatağan hayli sıcaktır, Yatağan Türkiye’nin gündemindedir. Sendika temsilcileri ve işçi liderleri ile firma arasında görüşmelere başlamıştır. Ancak ortalık gergindir.
6 Kasım 2014 tarihinde bu köşeden “Yatağan Başaracak mı?” başlığı taşıyan yazıda firmadan aldığımız bilgilere dayanarak sendikalara ve işçilere yönelik itidal çağrısında bulunmuş ve satırları kaleme almıştık: “Duyumlarımıza göre; Bereket Enerji santral işçilerini mağdur etmeyecek. Mühendisinden işçisine konusunda uzmanlaşmış bir kadroyu koruyacak. Tasfiyenin aksine mevcut işçi kadrosuna takviye yapacak, daha fazla işçi alacak. Yatağan’da daha fazla istihdam ve kaynak yaratacak. Zira iddiaya göre Bereket Enerji Yatağan Termik Santrali’nin üretim kapasitesini arttırmak istiyor. Firma bunu gerçekleştirirken yeni yatırımın yanında ciddi bir insan kaynağına da ihtiyaç duyacak”…
O süreçte taraflar arasında bir dizi görüşme gerçekleşmişti. Görüşmelerden bir sonuç alınamaması halinde istenmeyen olayların yaşanılması da kaçınılmazdı. Zira işçiler hakları konusunda kararlıydı. Böylesi kritik bir süreçte Muğla Valisi Amir Çiçek, tarafları bir masanın etrafında toplamış, sendika ve işçi temsilcileri ile firma yetkililerini bir araya getirerek emek ve serma uzlaşmasında arabulucuk yapmıştı. Oluşan diyologla Yatağan Termik Santrali ve Yatağan Kömür İşletmesi’nin özelleştirilmesi sonrasındaki kritik süreç sorunsuz bir şekilde sona ermiş ve işçilerin hakları da korunmuştu. Uzlaşmanın ardından Yatağan Termik Santrali önündeki barikat kaldırılmış ve firma tek bir işçiyi mağdur etmeden santrali devralmıştı.
6 Aralık 2014’ten, 24 Aralık 2015’e tam bir yıl sonra, TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Osman İlhan, Yatağan Termik Santrali ve Güney Ege Linyit İşletmesi’nin özelleştirilmesi sürecinin sorunsuz bir şekilde geçirilmesinde gösterdiği hoşgörülü devlet adamlığı ve sağlanan uzlaşı nedeniyle Muğla Valisi Amir Çiçek’e teşekkür ziyaretinde bulundu.
İtiraf etmeliyiz ki bu hiç alışık olmadığımız bir durumdu.
Genellikle emekçiler Valiliğe protesto amaçlı gelirlerdi ama bu kez işçiler ‘ellerinde çiçeklerle’ geldiler.
TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Osman İlhan, Vali Amir Çiçek’e çam sakızı çoban armağını birer hediye sunarak teşekkür ettiler.
İşçi sınıfı en son ne zaman bir valiye teşekkür etti, hediye verdi? bilmiyoruz.
Bildiğimiz Vali Amir Çiçek’in bu teşekkürü hak ettiği…