ERKEN SEÇİME İŞARET EDEN GELİŞMELER
“Ortada fol yok yumurta yok” diyerek erken seçim içerikli yazıları nereden çıkardığımızı merak edenlerin meraklarını elbet gidereceğimizi söylemiştik.
CHP’li Gürsel Tekin’in erken seçime hazırız açıklamalarının ardından Başbakan Binali Yıldırım’ın 81 ilde miting yapacağını açıklamasının erken seçime işaret ettiğini ifade etmiştik.
Mehmet Kocadon ve Fevzi Topuz’un olası bir erken seçimde aday olabileceklerini kaleme aldığımız yazıların ardından bu kez yine Ak Parti kanadından yeni bir haber daha geldi.
Ak Parti’nin 25. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Afyonkarahisar’da 21-23 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Kampta terörle mücadele başta olmak üzere mini anayasa paketi ve yaşanan son gelişmeler ele alınacak.
Ayrıca partililerin talep ve görüşleri değerlendirilerek, istişarelerde bulunulacak.
Kampa Merkez Yürütme Kurulu, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri, milletvekilleri, partinin kuruluşundan bugüne görev alan isimler aileleriyle birlikte katılacak.
Kamp haberi erken seçime ihtimal verenlerin düşüncelerini destekledi.
Neredeyse her seçim öncesi teşkilatlarını ve yüksek siyasetini kampa alıp yol haritasına belirleyen Ak Parti’de kamp bir gelenekti.
Muhalefetin seçime hazırız söylemleri, iktidar partisinin 81 ilde miting yapacak olması, ötesinde 21 Ekim Afyonkarahisar kampı olası bir erken seçime işaret ediyor.
‘İlla erken seçim olsun’ diye ısrar edenlerden değiliz.
Başbakan’ın miting kararını seçim işareti olarak gören sadece biz değiliz.
Bir çok siyaset bilici de iktidarın 81 ilde miting yapma kararını seçim işareti olarak algıladı ve mitingleri seçim hazırlığı olarak yorumladı.
Biliyorsunuz, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yapılan kamuoyu araştırmaları Ak Parti’nin oylarında ciddi bir artışı ortaya koydu.
Bu kimilerine göre yüzde 70’leri buldu.
Bırakın yüzde 70’i, Ak Parti’nin olası bir erken seçimde yüzde 65’i bulmasının siyasi karşılığı iki partinin ya da ikisinden birinin mutlak baraj altında kalmasıdır.
Böyle bir durumda MHP ya da HDP baraj altında kalabilir.
Ak Parti’nin analitik grubu ya da stratejistleri kamuoyu araştırmalarındaki bu artışın oy karşılığının mecliste tek başına anayasa yapabilecek çoğunluğu getireceğini fark etmemiş olabilirler mi?
Sizce bu mümkün mü?
Olası bir erken seçimde yüzde 70 bandına çıkacak bir siyasi partinin çıkaracağı milletvekili sayısı kaçtır?Yüzde 70 oranı 400 milletvekili çıkarmaz mı?
400 milletvekili ile bu memlekette neler yapılır?
Sormak gerekir;
15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında yaşanan oy patlamasını Ak Parti yabana götürür mü?
2002’den bugüne sandık korkusu nedir bilmeyen, her fırsatta millet iradesi diyerek sandığa giden Ak Parti, böyle büyük bir avantajı yakalamışken sandığa gitmez mi?
Hele ki bu ihtimal; yeni bir anayasayı, iki partili bir sistemi ve ötesinde başkanlık sistemini getirecekse (!)
Böyle bir avantaj başka bir siyasi partinin elinde olsa (!) Mesela CHP’nin böyle bir avantajı olsa, CHP bu avantajı değerlendirmez mi?
Bu olağanüstü ihtimali kim değerlendirmez ki?
Siyasetin dinamik ve değişken yapısı stratejik kararlar almayı gerektirebilir.
15 Temmuz travmasından sağ salim çıkan, seçmen üzerindeki etkisini ve kabul oranını arttıran Ak Parti, bu travmadan yeni ve yüksek hedefli bir siyasi meşruiyet sağlayabilir.
Bunun yolu da seçimdir…
Bir kez daha altını çizerek ifade edelim.
‘İlla erken seçim olsun’ diye ısrar edenlerden değiliz.
Bizde seçimlerin zamanında yapılmasından yanayız.
Ancak tüm bu gelişmelerin erken seçime işaret ettiğini düşünüyoruz.