Basın İlan Kurumu (BİK)’nun görev alanındaki 36 ildeki yerel gazetelerin niteliğinin artırılması amacıyla çalışma başlattı.
Muğla’nın da içinde olduğu 36 ilde toplam 682 yerel gazete bulunuyor.
En çok gazetesi bulunan illerin ilk sırasında İstanbul yer alıyor. 49 gazetesi bulunan İstanbul’u 45 gazete ile Konya takip ediyor.
Listenin üçüncü sırasında ise Muğla yer alıyor.
Basın İlan Kurumu verilerine göre; Muğla’da il genelinde vasıflı 36 gazete bulunuyor.
Yani Basın İlan Kurumu Bölge Müdürlükleri açısından bakıldığında Muğla gazete sayısı ve gazetecilik mesleği açısından aktif üç ilden birisi konumunda.
Basın İlan Kurumu’nun verilerine göre; 2013 yılı itibariyle ülke genelinde 682 gazeteye verilen resmi ilan, mecburi reklam, hususi ilan ve reklam bedeli 257 milyon 657 bin lira.
Bu tutarın 162 milyon 241 bin lirasını resmi ilan oluşturuyor.
Yerel gazetelere böylesi büyük bir ekonomik imkân sağlayan Basın İlan Kurumu, gazetelerin kalite ve içerik sorununun giderilmesi için önemli adımlar atıyor.
Gazeteci istihdamı, baskı, tiraj, aktif satış gibi bir çok konuda sorun yaşayan yerel gazeteler, yeni kurulan bölge ya da il müdürlükleri ile gazetelerin derlenip toparlanması için yeni bir süreç başlattı.
Sorun yaratan değil, sorun çözen bir mekanizmayla hareket eden Basın İlan Kurumu, yerel gazeteleri ayağa kaldırmak için büyük bir çabanın sahibi oldu.
Mayıs 2014’te faaliyete başlayan Basın İlan Kurumu Muğla Şube Müdürü Abdurrahman Bahşişoğlu ve ekibi Muğla genelindeki yerel gazeteler ve çalışanlarına yönelik çalışmalar yürüttü.
Bahşişoğlu, kurum için önemli kriterler arasında bulanan tiraj ve kadrolarla ilgili olarak önemli uyarılarda bulundu. İcmal varakaları, haber kaynakları, baskı kalitesi, maaş ödemeleri, tutulması gereken zorunlu evrak ve defterler konusunda bir yıllık süreçte gazetelere toplanma imkânı sağlandı.
Bu süreçte Basın İlan Kurumu’nun gazetelerden en büyük beklentisini fikir işçilerinin istihdamı oluşturdu.
Bahşişoğlu, yakınlarını, eşini dostunu, hısım ve akrabasını kadrolarında gösteren gazetelerin mesleğe katkı koymadığını ve bu tür uygulamaların yasal olmadığını vurguladı. Yasanın getirdiği zorunluluklar kanısında sonuçta önemli bir mesafe kat edildi.
Biliyorsunuz; Resmi İlan alan bir gazetenin 7 kişiden az fikir işçisi çalıştırdığının tespit edilmesi durumunda, eksik çalıştırılan süre kadar o gazetenin resmi ilanı kesiliyor.
Bunun yanında gazetelerin içeriği de olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Yerel gazetelerin sadece ajans haberleriyle yayın hayatını sürdürmesi mümkün görülmüyor. Gazete kadrosunda çalışanların imzalı ve özel haberleri de temel kriterler arasında bulunuyor. Ayrıca gazeteler, günlük olarak yayınladıkları neşriyatın üçte ikisini yerel haberlerden oluşma zorunluluğu da bulunuyor.
Mayıs 2014’te faaliyete başlayan Basın İlan Kurumu Muğla Şubesi, il genelinde Resmi ilan alarak faaliyet gösteren 36 gazeteye bir yılın üzerinde bir toparlanma süreci sağladı.
Müdür Bahşişoğlu, her türlü soruna ve talebe iyi niyetle yaklaştı.
Gazetelerin birleşmesi konusunda da büyük bir çabanın sahibi oldu, birleşme konusunda itici güç konumunda olduklarını samimiyetle paylaştı. Birleşme sayesinde gazetelerin kalitesinin artacağını dile getirdi. Ancak tüm bu süreçte ekonomik sıkıntı ile mücadele ederek ayakta kalmaya çalışan yerel gazetelerin patronları güç birleştirme projesine sıcak bakmadı. Yollarına Yalnız Efe (!) olarak devam etme kararı aldı.
Bu süreçte Muğla’da faaliyet gösteren meslek örgütlerinin etkisizliği dikkat çekiciydi.
Meslek örgütü olarak gazetelerin yaşadığı sorunları bütünsellik içinde meslek sorunu olarak değerlendirmeyen meslek örgütleri, sorunları kişisel olarak değerlendirdi.
Gazeteler bu süreçte meslek örgütlerinden bekledikleri çözüm ortaklığını ne yazık ki göremedi.
Bir yılı aşkın süren uyum sürecinin ardından Muğla’da faaliyet gösteren ve resmi ilan alan gazeteler ilk kez Basın İlan Kurumu tarafından denetlendi.
Mayıs 2014’ten, Haziran 2015’ kadar kendilerine toparlanma süreci sağlanan gazeteler geçtiğimiz ay içerisinde A’dan Z’ye, tepeden tırnağa denetlendi.
Basın İlan Kurumu, ülke genelinde en çok gazetenin yayın yaptığı listede 36 gazeteyle üçüncü sırada bulunan Muğla’da yapılan denetimler sonucunda elbet bir sonuca ulaştı. Basın İlan Kurumu’nun denetimiyle gazetecilik mesleği ve gazeteler ilk kez denetlendi. Bu denetimle gazetecilik mesleği ve gazeteler de bir yüzleşmenin eşiğine geldi.
Basın İlan Kurumu’nun denetimlerinden nasıl bir sonuç çıktı bilmiyoruz. Basın İlan Kurumu’na resmi ilan için müracaat etmeyen tek yerel gazete olarak dileğimiz; gazeteci istihdamı, baskı, tiraj, aktif satış gibi bir çok konuda yasal koşulları ve zorunlulukları yerine getiren her bir kurumun yoluna devam etmesi.
Bu süreçte Basın İlan Kurumu Muğla İl Müdürü Abdurrahman Bahşişoğlu’nu çok yorduk. Biliyoruz ki onun kişisel gayretleri ve Basın İlan Kurumu’nun il genelindeki denetim ve disipliniyle gazete sektöründe ve gazetecilik mesleğinde yeni bir süreç başladı.