Bugün bu köşeden farklı bir yazı düşünüyordum. Ancak gazeteci dostlarımızla Muğla Gazeteciler Platformu’nun yönergesini kaleme aldık. İl Genelinde platformun yönergesini sabırsızlıkla bekleyen meslektaşlarımızı daha fazla bekletmeyelim dedik ve kuruluşunda görev yaptığımız Muğla Gazeteciler Platformu’nun yönergesini bu vesile ile kamuoyuna ve basına açıklıyoruz. Efendisi de, kölesi de bulunmayan platformun yönergesi tüm basın yayın çalışanlarına hayırlı uğurlu olsun. İşte yönergemiz.
***
KURULUŞ TARİHİ:
10. Ocak. 2012
KURUCULAR:
Hayati Nizamoğlu, Yelda Erol Gökcan, Ahmet Bayrak, Hafize Nizamoğlu, Kazım Tokuç, Hasan Telli, Nejat Altınsoy, Bekir Tosun, Cem Kaytan, Ali Yörük, Burak Nizamoğlu, Kenan Gürbüz, Cavit Akgün, Cüneyt Erdan, Muhittin Direk, Cenk Altınsoy, Osman Akça, Tolga Madan, Utku Uçrak, Özcan Özgür ve Kayber Avcı.
AMAÇ:
Muğla il genelinde aktif (çalışan) gazetecileri bir araya getirir. Platformdaki birlikteliği aileye dönüştürerek, mesleğe ve meslek insanlarının sorunlarını belirler ve çözümler üretir. Gazetecilerin mesleğinden kaynaklanan hukuksal ve idari sorunlarda taraf olur ve çözüme katkı koyar. Platform; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Kamu Kurumları ve yerel yönetimlerle işbirliği içinde proje üretir ve uygular; meslek içi eğitim gerçekleştirir ve mesleğe hak ettiği saygıyı kazandırır.
ÜYE OLMA KOŞULLARI:
1) Gazete sahibi ve çalışanı, yaygın medyanın ve ajansların yerel temsilcileri, gazeteci, muhabir, köşe yazarı, sayfa sekreteri (grafiker), foto muhabiri, ilan-reklam departman görevlisi, televizyon ve radyo kuruluşlarının haber merkezlerinde görev yapan haberciler ve haber spikerleri platforma üye olabilir.
2) Söz konusu yerel gazetelerde gönüllü köşe yazarlığı yapanlar platforma üye olabilir, öneride bulunabilir, tartışmalara katılabilir. Ancak, kararlara katılamazlar.
3) Resmi ilan alan günlük ve haftalık gazeteler dışında periyodik yayınlanan gazete, dergi ve yayın organlarının çalışanları platforma üye olmakla birlikte kararlara da katılabilirler. Ancak, periyodik olarak çıkan yayın organı sahiplerinin üye olabilmeleri için en az iki yıl düzenli yayın yapmış olması koşulu aranır.
4) Platformun 13 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştireceği “Gazeteci Buluşması”ndan sonra platforma üyelik başvurusunda bulunanlar içinde faaliyet gösterdiği ilçedeki platform temsilciğinden referans istenir.
YÖNETİM ŞEKLİ:
1) Platform, dönem başkanları tarafından yönetilir. Dönem başkanının görev süresi altı aydır. Dönem başkanıyla birlikte bir sonraki dönem başkanı sekreter olarak seçilir. Dönem başkanı ve sekreterin seçiminde oy birliği aranır.
2) Her ilçe kendi temsilci ve sekterini yine altı ay görev yapmak üzere, o ilçede görev yapan platform üyelerinin oy birliği ile belirler. Bu temsilci ve sekreterin genç meslektaşlardan seçilmesine özen gösterilir.
3) Platform ayda bir, bir ilçede toplanır. Ayda bir yapılan toplantılarda platformun yapacağı etkinlikler platform üyelerinin oy birliğiyle belirlenir. Platform üyelerinin tamamı platformun yönetim kurulu üyesidir.
4) Platformda her türlü karar oy çokluyla değil oy birliğiyle alınır. Platformun gelecekte resmi yapı haline dönüşmesi gerektiğinde veya ihtiyaç duyulduğunda yine platform üyelerinin oy birliği aranır.
5) Platform üyeliği tamamen gönüllülük esasına dayanır. Platformu siyasi, ticari ve sosyal yaşamda kişisel çıkar, referans aracı ve güç kaynağı görenlerin tespit edilmesi halinde platform üyelerin oybirliğiyle üyeliğine son verilir.
6) Bu yönerge platformun il genelinde örgütlenmesi tamamlamasından sonra yapılacak ilk toplantısında yeniden oy birliği aranarak düzenlenir.
7) Platformun merkezi, Muğla il merkezidir.