İLAÇ KRİZİ
Yatağan Termik Santrali’nde meydana gelen kazanın acısı yürekleri dağlarken, kazanın şoku henüz atlatılmamışken o süreçte bir kriz yaşandı.
Acının gölgesinde kalan krize bir sendikaya ait internet sitesindeki paylaşım neden oldu.
Kömür bandının çökmesi sonucu meydana gelen kazanın ardından tedavi altına alınan işçilerin tedavisine yönelik Enerji İş Sendikası internet sitesinden bir açıklama yayımlandı.
Merkezi İstanbul’da bulunan ve HAK İŞ Konfederasyonu çatısı altında faaliyet gösteren Enerji İş Sendikası tarafından internet sitesinden yapılan açıklamada; “Yaralı olarak hastaneye kaldırılan işçilerimizin durumlarının iç kanama geçirmeleri sebebiyle ağır olduğu bilgisi paylaşılmıştır. İç kanamanın tedavisinde kullanılan bir ilaç, pahalı ve temini zor olduğundan hastanelerimizde çok sayıda bulundurulamamaktadır. İstanbul’da bir ecza deposu Enerji İş Sendikası Genel Merkezimize ulaşarak bu ilacı işçi kardeşlerimize bizlerin daha hızlı ve kolay ulaştırıp ulaştıramayacağımız konusunu danışmıştır. Yaralı işçilerimizin Tes-İş Sendikası üyesi olmaları bizlerde hiçbir tereddüte yol açmamıştır. Enerji İş Sendikası olarak gerek bölge temsilcilerimiz gerekse üye işçilerimiz ile derhal iletişime geçtik ve gerekli koordinasyonu sağlayarak ilaç paketini 20 Temmuz 2018 Cuma günü saat 20:00’da gönderdik ve saat 23:00’da paketi Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ulaştırabildik” ifadeleri yer aldı.
Enerji İş Sendikası tarafından yapılan açıklamanın ardından Tes-İş Muğla Şube Başkanı Fatih Erçelik, konunun araştırılmasını, konuya açıklık getirilmesini istedi.
Erçelik’in talebi üzerine MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ümit Başar Semiz, bir açıklama yaparak konuyu yalanladı.
Başhekim Semiz yazılı açıklamasında; “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak santralde meydana gelen olay sonucu 3 hastaya müdahale edilmiştir. Bu hastalarımızın birisi aynı gün diğer ikisi de ertesi gün öğlen civarında taburcu edilmiştir. Bir sendikanın internet sayfasında belirttiği kazazedelerin acil durumlarında kullanılmak üzere ilaç temini ile ilgili hastanemizden herhangi bir talep olması söz konusu değildir. Hastaların hem hayati tehlikesi olmaması hem de kullanılması gereken tüm malzemenin hastanede bulunmasından dolayı bu şekilde bir olay söz konusu değildir. Hastanemizin bakanlığımızın bildirdiği usuller dışında bir ilaç temin mekanizması söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin haberi yapan Gazeteci Altar Zeyhan, bu açıklama üzerine tedavi altındaki işçilere ilaç gönderildiği paylaşımı yapan Enerji İş Sendikası’nın Genel Başkanı Mahmud Altunsoy’un görüşlerine başvurdu.
Altar Zeyhan imzalı haberde Genel Başkan Altunsoy’un; “Bizim ilaç gönderme gibi bir hizmetimiz yok. Fakat İstanbul’da bir ilaç deposu Yatağan ile ilgili açıklamamızı görünce bizi aradı. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Hastanesi’ne iç kanamayı durduran bir ilaç gönderileceğini ve bunu bizim göndermemizi istediler. Biz de hastanenin deposuna bu ilacı ulaştırdık. Hatta 20 kutu ilaç gönderildi. Hastane başhekimi bu ilaçların gelmediğini söylemiş. Kendi eksikliklerini göstermek istemiyorlar sanırım. Peki ben soruyorum bu 20 kutu ilaç hastanenin ilaç deposuna girdi mi girmedi mi? cevaplasınlar. Ben de bunu ortaya çıkaracağım. Önce yardım talep ediyorlar. Daha sonra şikâyet ediyorlar. Ortada bir ayıpları var ki yakınıyorlar. Ama merak etmeyin bunu ortaya çıkaracağım” açıklamasına da yer verildi.
Kazada yaşamını yitiren iki işçinin yasını tutan Tes-İş Muğla Şube Başkanı Fatih Erçelik, Enerji İş Sendikası’nın internet üzerinden yaptığı açıklama üzerine bir değerlendirmede bulundu. Erçelik, açıklamasında şunları söyledi: “Zaten üzüntü içinde olduğumuz böyle bir dönemde yapılan açıklama bizi daha fazla üzdü ve yaraladı. Tüm yetkililerle görüştük. Enerji İş Sendikası insanımızın acısından yarar sağlamak istedi. Bu tür olaylardan nemalanmaya çalışmak büyük ayıp. Zaten böyle bir şey doğru dahi olsa bu söylenmez. Konuyu yargıya taşıyoruz”…
Konuya ilişkin haberde yer alan açıklamasında yaralıların tedavisi için ilaç gönderildiği iddiasını yineleyen Enerji İş Genel Başkanı Altunsoy, ilin kamu yönetiminde, ötesinde sendikalar arasında krize neden olan iddialarına yönelik nasıl bir çalışma yürütüyor?
Bilmiyoruz.
Bildiğimiz, MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ümit Başar Semiz’in Enerji İş sendikasının açıklamasını yalandığı ve Tes-İş Muğla Şube Başkanı Fatih Erçelik’in konuyu yargıya taşıdığı…
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir.