İMAR BARIŞI
Ak Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan İmar Barışı’na ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.
Başkan Mete, İmar Barışı’nın bir Muğla önermesi olduğunu ifade ederek söze başladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden genel başkan olduğu süreçte ülke genelindeki ilk il başkanları toplantısında bölgede yaşanan sorunları dile getirmek adına söz aldığını dile getiren Mete, sorunun çözümüne ilişkin detayların paylaşılmasından sonra kaçak ve ruhsatsız yapılara düzenleme getiren yasanın ilk adımlarının o toplantıda atıldığını belirtti.
İl Başkanı Mete; “İmar Barışı, bir Muğla önermesidir” demeye getirdi.
Muğla’dan önerilen bir projenin ülke genelinde uygulamaya geçirilmesinden dolayı da oldukça heyecanlı olan Mete, “Bilenler bilmeyenlere öğretsin, duyanlar duymayanlara duyursun” diyerek uygulamanın detaylarını basın mensuplarıyla paylaştı.
***
Başkan Kadem Mete’nin açıklamasında şu başlıklar öne çıktı:
20 binden fazla kişiyi ilgilendiriyor
Vatandaşın imar sorunlarına çözüm getirecek İmar Barışı ile Muğla’da 20 binden fazla, Türkiye’de ise 13 milyondan fazla yapının imar veya ruhsat sorununun çözülecek. Bu ay içinde başlayacak olan başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek. Gerek görülmesi dâhilinde başvuru ve ödeme süresi Bakanlar Kurulu’nca bir yıla kadar uzatılabilecek.
Kimler faydalanacak
İmar Barışı kapsamına 31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar giriyor. Bu yapılar eğer hazine arazisinde ise, arazi sosyal donatı alanı olarak belirlenmedikten sonra yine faydalanılıyor. Fakat arazi vatandaşın olmuyor. Vatandaş e-devlet yoluyla internet üzerinden ya da Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne talep ederek araziyi satın alabiliyorlar. Bunun için yapı kayıt belgesi almaları gerekiyor.
Geliri kentsel dönüşüme
Yapı kayıt belgesinden elde edilen gelirler deprem ve afet risklerine hazırlık kapsamında ve kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılmak üzere bütçeye gelir olarak kaydedilecek. Bu kapsamda kentsel dönüşüm çalışması yürüten belediyelere yüzde yüz yerli inşaat malzemelerini tercih ettikleri takdirde sıfır faizli kredi imkânı sağlanacak.
Belediyelerin zulmü
Muğla’da kıyı kesimde CHP’li belediyeler vatandaşları ilk olarak kaçak yapı yapmaları konusunda uyarmıyor. Ardından yapı ile ilgili para cezası ve yıkım kararı alıyor. Fakat yıkım için bütçe ayırmıyor ve vatandaş her zaman tedirginlik içinde yaşıyor. Belediyeler Özellikle Muğla’da bunu bir güç olarak kullanıyor. İmar Barışı ile halkımız belediyelerin zulmünden de kurtulacak. Artık belediyelerin oyunları sona erecek.
Dolandırıcılara dikkat
Bu süreci bir fırsat bilen dolandırıcılar bakanlıktan geldiğini söyleyerek vatandaşı kandırmaya çalışıyorlar. Lütfen bu tür oyunlara gelmeyelim. Evinize kim gelirse gelsin dikkate almayın. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gidin. Oradaki yetkili arkadaşlar vatandaşlarımıza yardımcı olacak.
***
Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete’nin açıklamaları kısaca böyle.
Muğla’da 20 binin üzerinde kişiyi ilgilendiren İmar Barışı anlaşılıyor ki getirisiyle götürüsüyle çok tartışılacak. Zira bu konuda çok farklı görüşler mevcut.
İmar Barışı’nı doğru bulanlar kadar, yanlış bulanlarda var.
Türkiye genelinde toplam binaların neredeyse yüzde 50’sinin kaçak olduğu iddiası ve ülkenin deprem diye de vahim bir gerçeği var.
Ancak bazı teknik adamlar, seçimden önce çıkarılan İmar Barışı’nın barış olmadığını, ‘imar affı’ olduğunu öne sürüyorlar.
İmar Barışı’nın kırsalda doğru uygulansa, belli mağduriyetleri giderse de kıyılarda yasa tanımayanları ödüllendireceğini düşünüyorlar.
İmar Barışı’nın otelinin önüne yasal olmadığı halde kaçak iskele yapana ödül, yasalara uyarak kaçak iskele yapmayan, yasalara saygılı vatandaşa ceza olacağını öne sürenler (!) bu duyguya neden olan hiçbir düzenlemenin doğru olmadığını savunuyorlar.
Şimdilik bu konuya ara verelim.
***
Bu köşede yer alan içeriklerin sosyal medya üzerindeki paylaşımlarına yapılan yorumlarla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluk, yorum yapan kişilere aittir.