Cumhuriyet Halk Partisi’nde Danışma Toplantıları, Kurultay kadar önemli. İçerik olarak bu tür bir toplantıya Yerel Kurultay’da denilebilir. İl Danışma Toplantıları Merkez Yönetim Kurulu’nun bilgisi içinde yapılıyor ve il danışma toplantısına; partili milletvekilleri, il başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, il disiplin kurulu başkan ve üyeleri, partili belediye başkanları ile il genel meclisi üyeleri ve belde başkanları, kurultay delegeleri, il gençlik ve kadın kolları başkanları, ilçe başkanları ile ilçe sekreterleri ve sayman üyeleri, tüzüğe göre ilde kurulan ve sürekli görev yapan komisyonların başkanları, il çevresindeki sendikalar, meslek kuruluşları ile tarım üretim ve tarım satış kooperatiflerin parti üyesi başkanları katılıyor. Danışmalar aslında tam bir yerel kurultay.
***
CHP’de Danışma toplantıları yönetmeliği var.  İl ve ilçe danışma toplantıları; “Parti karar ve yönetim organlarının siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlarda, parti programı doğrultusunda uygulama politikaları oluşturulmasını kolaylaştıran, parti çalışmalarını geliştiren, yöresel ve yerel gereksinimlerin ve gelişmelerin tartışıldığı, parti ilkelerinin ve ülke sorunlarının irdelenip değerlendirildiği danışma amaçlı çalışmalar” olarak tanımlanıyor.
***
İl danışma toplantılarının kapsamı yönetmelikte şu şekilde tanımlanıyor: “Danışma toplantıları, istişaridir, düzenleyen parti örgütü, içerik ya da ele alınan konuların kapsamı bakımından bağlayıcı değildir. Bu toplantılarda oylama yapılmaz, yürütme ve yönetime ilişkin karar alınmaz. Bölge ve il danışma toplantıları, Parti Meclisi, Merkez Yönetim Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerine duyurulur. Danışma toplantılarında, Parti politikalarının oluşumuna katkı amacıyla yerel, yöresel ya da ülke çapında, güncel veya genel her  siyasal, sosyal, toplumsal, ekonomik ve kültürel konular ele alınır, yeni çağdaş yöntemler, uygulamalar ve çözüm önerileri tartışılır, değerlendirilir ve geliştirilir”.

***
Yönetmeliğe göre; CHP il ve ilçe danışma toplantılarının tutanak özetlerinin bir örneği Genel Merkeze gönderiliyor. Bu kapsamda hafta sonunda gerçekleştirilen CHP Muğla İl Danışma’da alınan “ön seçim” kararı Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’a teslim edildi. Oran, sadece Muğla’da alınan kararla geri dönmedi. Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran basına kapalı olarak yapılan il danışmadaki belediye başkanları ve örgüt arasındaki çelişkili açıklamaları, belediyeler ve örgüt arasında yaşanan atama ve ön seçim tartışmalarını da Ankara’ya taşıyacak. Danışmadan kamuoyuna ve basına sızan bilgilere göre belediye başkanları ile örgüt yöneticileri arasında “atama ve önseçim” tartışmaları yaşandı.
***
Yönetmeliğe göre CHP’nin il danışma toplantıları “istişari”. Toplantının içeriği ve ele alınan konular bağlayıcı değil. Çünkü bu toplantılarda “oy” kullanılmıyor. Bu nedenle toplantıda yürütme ve yönetime ilişkin karar alınamıyor. CHP genel merkezi Muğla örgütünün aldığı ön seçim kararını “bağlayıcı bir karar” olarak görmeyebilir. Bunda yönetmeliğe ters bir durum yoktur. Ayrıca il danışma kurulunda partinin ön seçim yapmaması halinde “ne olacağı” yeterince ortaya konulmadı ise genel merkez, Muğla örgütün ön seçim kararını dilek ve temenniler çerçevesinde yapılmış bir “istişare” olarak değerlendirmeye alabilir.
***

İl danışmada Fethiye İlçe Başkanı Emrah Doğu ve Datça İlçe Başkanı Timur Kabaklarlı partinin ön seçim yapmaması halinde “ne olacağının sinyallerini” vermelerine karşın ön seçim kararı alan örgütün bu kararı yok sayılabilir mi? Neden olmasın! Daha önce de bir çok defa Muğla örgütünün hevesi kursağında kalmıştı. Ancak bu kez durum farklı. Siyasi tarihimizin en önemli seçimi olarak kabul gören büyük şehir statülü yerel seçimler öncesinde örgüt kararı yok sayılır, büyük şehir ve ilçe belediye başkan adayları atama yöntemi ile belirlenirse Muğla CHP, en iyimser hali ile  “yangın yerine” döner. Atama isteyen ve atama konusunda dayatmacı olan belediyelerin itfaiye teşkilatlarının tamamı bir araya gelse bu yangını söndüremez.
***
Parti karar ve yönetim organlarının siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel alanlarda, parti programı doğrultusunda uygulama politikaları oluşturulmasını kolaylaştıran, parti çalışmalarını geliştiren, yöresel ve yerel gereksinimlerin ve gelişmelerin tartışıldığı, parti ilkelerinin ve ülke sorunlarının irdelenip değerlendirildiği “danışma amaçlı” toplantıda Muğla örgütü “yöresel ve yerel gereksinmelerini” ortaya koydu.  Muğla örgütü ön seçim kararını “Parti Meclisi, Merkez Yönetim Kurulu ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerine” de duyurdu. Bu kararın “yok” sayılması halinde ne yapacağını da üç aşağı beş yukarı hissettirdi.
***
Büyük şehir statülü yerel seçimler öncesinde CHP Genel Merkezi’nin özellikle Muğla için vereceği karar; “ister atama isterse ön seçim” ne olursa olsun sonuçta “tarihi bir karar” olarak kayıtlara geçecek. Bu nedenle genel merkez; ön seçim ya da atama kararı ile başlayacak olan süreçleri iyi hesaplamak zorunda. Muğla örgütünde “Çoban Ateşi” olarak başlayan ve çok kısa bir sürede örgüt kararına dönüşen “ön seçim” isteğini partinin Merkez Yürütme Kurulunda savunacak siyasetçi sayısı gittikçe artıyor. Muğla; kararının “keskinliğini” Adnan Keskin’den, umudunu Sayın Oran’dan alacaktır…