Brüksel’deki terör saldırılarının ardından kruvaziyer şirketleri İtalyan Costa ile Alman Aida firması Türkiye’yi rotadan çıkarmış, firma Mart ayı Marmaris ziyaretini iptal etmişti.
Turizme yönelik kara haber Marmaris Liman İşletmesi Müdürü Şükrü Tugay’dan gelmişti.
Tugay, kruvaziyer gemilerinin Türkiye’yi rotadan çıkardıklarını, 2016 seferlerinin iptal edildiğini açıklamıştı.
Firmalarının güvenlik endişesi Türkiye’yi rota dışına atmıştı.
“Kayıp Yıl” olarak tarihe geçen 2016 yılı için turizmciler 2016 yılını kaybettiklerini çaba ve gayretlerin önümüzdeki yıl için sarf edilmesi gerektiğini ifade etmişlerdi.
Marmaris o süreçte 4 yolcu gemisi, 5 bin yolcu kaybetmişti.
Costa ve Aida Kurvaziyer şirketlerinin Marmaris seferlerini iptal etmesine karşın TUI seyahat acentesine ait Malta bayraklı dev lüks yolcu gemisi ‘Mein Schiff 2’ Marmaris’e denizden bin 800 Alman turist getirmiş, yüreklere su serpmişti.
Bin 828 yolcu, 800’e yakın personel esnafın yarasına merhem olmuştu.
Ardından Bahama Bayraklı Silver Cloud ve Seabourn Odyssey kurvaziyer gemileri Marmaris’e hareket getirdi.
350 mürettebat, 450 yolcusuyla Seabourn Odyssey, 330 yolcu ve 300 mürettebatıyla Silver Cloud, kötü gün dostu gibi Marmaris’i sevindirdi.
Kruvaziyer turizmin ikinci noktası Bodrum’da bu süreçte vefalı bir dost edindi.
Malta bayraklı Celebrity Reflection…
2016 yılı içerisinde iki kez Bodrum’a gelen dev yolcu gemisi Celebrity Reflection’un sezon boyunca 30 bine yakın yolcu getireceği açıklandı.
Bu; 3 binin üzerinde yolcusu, 1200 personeliyle Celebrity Reflection 5 kez daha Bodrum’u ziyaret edecek anlamına geliyordu.
Yüzde 30 doluluk oranıyla can çekişen turizm sektörüne denizden gelen yolcular umut olabilir mi?
Olursa ne kadar olur?
Bunu bilemeyiz.
Umarız Kayıp Yıl’ın analistleri kayıpları bir kenara not ediyordur.
Umarız birgün bizde bu notları sizlerle paylaşırız.
Biliyorsunuz hükümet turizmde 2016’yı kurtarma programı kapsamında bir Turizm Eylem Planı’nı açıkladı.
Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu sektöre 255 milyon TL’lik destek sağlanacağını buna göre, 1 Nisan-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında tüm ülkelerden turist getiren ‘A Grubu’ seyahat acentelerine uçuş başı 6 bin dolar destek verileceğini açıklamıştı.
Turizm sektöründe muhtemel bir daralma ya da kredilerin geri dönüşünde yaşanabilecek sorunlara yönelik sektör firmalarının banka borçlarında yeniden yapılandırmaya gidileceği, bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli yatırım, işletme ve seyahat acentelerinin kullandığı kredilerin geri ödemelerinin ötelenmesi ya da yeniden yapılandırmasında kolaylık sağlanacağı ifade edildi.
Eylem planı 9 ana başlıkta toplandı.
Bunlardan birisi de kruvaziyer turizme yönelik işletmeleri kapsıyordu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, belgeli kruvaziyer limanları, yat limanları, rıhtım ve iskeleler ile çekek yerleri gibi deniz turizmi tesislerinin Ekonomi Bakanlığı’nın teşviklerinden faydalandırılması amacıyla eylem planı kapsamına alınmıştı.
Bunun ötesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, turizm sektörünün yaralarını sarmak adına önemli Antalya ve Muğla’da 2015 yılında 9 ay çalışan 44 bin 753 kişinin bu yıl da 9 ay boyunca çalışabilme kabiliyetine sahip olunması durumunda bunların hem sigorta primlerinin hem de maaşlarının ödeneceğini açıkladı. Projenin adı ‘Sektörel İstihdamı ve Eğitimi Destekleme Programı’ (SİDEP) olarak duyurulmuştu.
Bu süreçte Ak Parti Muğla Milletvekili Nihat Öztürk, Bodrum’da BODER VE TÜRSAB yetkilileri ile bir araya gelmiş turizmde yaşanan karamsar havanın yavaş yavaş dağılacağını, sezonun beklenildiği gibi yüzde 40 değil, yüzde 15-20 civarında kayıpla kapatılacağını öne sürmüştü.
Haziran ayına girdik ve Muğla turizmi yüzde 30 doluluk oranıyla adeta can çekişiyor.
İki konuyu merak ediyoruz.
Turizmin Kayıp Yılı’nda; Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın belgeli kruvaziyer limanları, yat limanları, rıhtım ve iskeleler ile çekek yerleri gibi deniz turizmi tesislerine Ekonomi Bakanlığı’nın teşviklerinden ne derece faydalandırıldı?
SİDEP projesiyle kaç kişinin istihdamı sağlandı?