Yer tahsisi konusunda sorun yaşayan ve bu nedenle yaklaşık 4 yıllık gecikme yaşayan Milas Ören çekek ve imalat yerinin önü Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta aldığı kararla açıldı.
Milas Ören’e dünyanın en büyük çekek ve bakım yeri yapılacak.
Milas Ören projesi bir örneği İtalya, Cenova’da bulunan bu tesisten 3 kat daha büyük. Cenova, yıllık 3 milyon avro kazanırken Ören projesinin Muğla’ya yılda en az 10 milyar avro kazandıracağı tahmin ediliyor.
Türkiye mega yat üretiminde dünya dördüncüsü.
Ören projesiyle Türkiye, ikinci sıraya yükselecek.
Bodrum, İçmeler’deki üretim tesislerin tamamı Ören’e taşınacak.
Belirtelim ki bakanlığın aldığı kararı memnuniyetle karşıladık.
Kararı öğrenir öğrenmez projenin gerçek mimarı olan Kazım Turan’ı aradık.
Büyükşehir Yasası’nın ardından mahalleye dönüşen Ören’in son Belediye Başkanı, CHP Muğla Milletvekili Aday Adayı Kazım Turan, duyduğu memnuniyeti şu sözlerle özetledi:
“En büyük hayalimdi”…
25 yıllık belediye başkanlığı hizmet döneminde bu projeyi gerçekleştirmek için çalmadık kapı bırakmayan, adeta bu projeye kendini adayan Kazım Turan, projenin tamamlanmasıyla bölge insanının ve ekonomisinin büyük bir ivme kazanacağını belirterek şunları söyledi:
“Belediye Başkanlığım döneminde zor şartlar altında bu tesisin yapımı için çok büyük çaba gösterdim. Muğla’nın turizmden aldığımız payı arttıracak, yöreyi zenginleştirecek ve turizmi 12 aya yayacak bu proje sıradan bir proje değil. Bu sektörde Akdeniz çanağının en büyük projesi. İtalya’nın Cenova kentindeki benzer bir tesisten 3 kat daha büyük. Araştırdık, Cenova yılda 3 milyar Euro kazanıyor. Bu yönüyle bakıldığında Ören’in ekonomiye katkısı yıllık en az 10 milyar Euro. Proje bakım ve çekek yeriyle sınırlı değil. Yine en az 10 bin kişiye istihdam sağlayacak, tesisin çevresindeki arazilere kaliteli butik oteller yapılacak. Ayrıca, boat showlar burada yapılacak. Yani lüks yatlar, mega yatlar üretildiği yerde görücüye çıkacak. Bunun dünyada başka örneği yok”…
25 yıl belediye başkanı olarak görev yaptıktan sonra bugün 7 Haziran genel seçimleri öncesinde CHP’den milletvekili aday adayı olan Kazım Turan’a hakkını teslim edelim.
Milletvekili aday adaylarının içinde kaç kişinin, kaç adayın böylesi yerel kalkınma modeline kafa yorduğunu kendimize soralım.
Yörede yaklaşık 10 bin kişilik istihdam, 2 bine yakın teknenin kışlama yapabileceği bir merkezi düşlemek, projeye inanmak ve bu konuda çaba göstermek her yiğidin harcı değil.
Yöre ekonomisine, Türk turizmine 10 milyon avroluk gelir getirecek projeyi düşlemek ve hayata geçirmek için gerekli olan şey; vizyondur.
Ören yat-çekek yeri projesi Kazım Turan’ın bir hizmet adamı olarak sahip olduğu vizyonu ortaya koyması açısından önemli.
Uluslararası boyuttaki vizyonu ile birçoklarının hayal bile edemeyeceği bir projeye imza koyan, kendini bu projeye adayan Kazım Turan’ın milletvekili aday adayı olarak sahip olduğu vizyonu şu günde siyasi misyonu ile birleştirmesini kent olarak önemsemeliyiz.
2007’de Milas Ören projesinin ön iznini alarak yola çıkan Kazım Turan’ın bugün CHP örgütlülüğünden milletvekili adayı olmak için ön izin istediğini vurgulayarak sonlayalım.
İllerin rekabet ettiği, “Muğla’nın en önemli projesi; projesizliktir” denilen bir ortamda, Kazım Turan gibi yerel kalkınmayı, ekonomik büyümeyi hedefleyen siyasetçilere ve milletvekillerine şiddetle ihtiyacımız olduğunu ifade edelim.