KILIÇDAROĞLU’NDAN BÜYÜKŞEHİRLERE ‘YEREL KALKINMA’ TALİMATI
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 14 Aralık 2017 tarihinde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada CHP’li belediyelere yönelik ekonomik kalkınma modeli ortaya koydu.
Ülke ve kent gündemine ilişkin önemli açıklamalar yapan CHP Lideri konuşmasının bir bölümünü ekonomi temelli yerel kalkınma modeline ayırdı.
İçeriği ile ilgimizi çeken bu konuşmayı bir kenara not etmiştik.
Hazır kentin gıda tarım ürünlerine yönelik yazıları kaleme almaya başlamışken, Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının bir bölümünde yerele yönelik kalkınma modelini işaret ettiği açıklamasına dönelim istedik. Zira böylesi önemli bir konuyu atlamak olmazdı.
Peki Kılıçdaroğlu ne dedi?
Kılıçdaroğlu; “Bizim bütün Büyükşehir Belediye Başkanlarımıza söyledik, kırsalda çiftçinin durumu iyi değil, ürününü sen satın alacaksın kardeşim. Ürününü alacaksın, çiftçiye destek olacaksın. Çiçek mi ekiyor? sen alacaksın, yağ mı? sen alacaksın, fidan mı? sen alacaksın. Çiftçi rahat edecek. Böylece kentli ile çiftçi arasında, kentliyle yani kırsalda yaşayan vatandaş arasında sağlıklı bir gelir paylaşımı olmuş olacak. Köylü de rahat edecek, şehirli de rahat edecek. Kim kazanacak? Belediye kazanacak, çiftçi kazanacak, kentte oturan vatandaş kazanacak. Bu işin kaybedeni yok. Peki böyle yapmasa kim kazanır? Yandaş kazanır, herkes kaybeder. Biz ne dedik? Bizim için aslolan vatandaştır yandaş değildir dedik. O nedenle bütün Büyükşehir Belediye Başkanlarımıza söyledik, dedik ki kırsalla ilişki kuracaksınız, kooperatiflerle işbirliği yapacaksınız, ürününü alacaksınız hem köylü rahat edecek, hem şehirli rahat edecek. Dolayısıyla biz gelir dağılımını da olabildiğince güzel bir şekilde hayata geçirmeye çalışacağız” dedi.
Açıklama oldukça net.
Genel başkanın açıklamasında anlaşılmayan bir şey yok.
Özellikle CHP’li büyükşehir belediyelerine yönelik bu açıklamanın gereği mutlaka yapılacaktır.
Kılıçdaroğlu “Kentin rantını kentliye veririz” diyerek belediyelere adeta hedef gösterdi.
CHP’li belediyeler bu hedefe yönelik nasıl bir uygulama ortaya koyacaklar? Bilmiyoruz.
Bildiğimiz Kılıçdaroğlu’nun yerel kalkınmaya yönelik açıklamalarının Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganıyla eşleştiği.
Seversiniz sevmezsiniz, beğenirsiniz beğenmezsiniz.
Muğla Büyükşehir, Tarımsal Daire Başkanlığı eliyle tarımsal kalkınma konusunda bir takım çalışmalar yürütüyor. Bunlardan ilk aklımıza gelen Alım Garantili Çiçek Üretimi.
Köyceğiz Beyobası kalkınma kooperatifi bildiğimiz kadarıyla 10 milyon çiçek üretimi gerçekleştirdi. Bunun ötesinde tarımsal sulama ile ilgili projeler kapsamında il genelinde 200 kilometrenin üzerinde kanal temizliği yapıldı, bakımdı-temizlikti bu işe yaklaşık 10 milyona yakın para harcandı.
Yine büyükşehir yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre; Yerel Tohum Merkezi kuruldu ve merkezde 400’ün üzerinde yerel tohum envanteri oluşturuldu.
Tarımsal hizmetler içerisinde en önemlisi ise Toprak Sulama Suyu Yaprak Analiz Laboratuvarı idi. 4OO bin Tl maliyetle kurulan bu laboratuvarın yanında Duyusal Analiz Laboratuvarı da hizmete girdi. Her iki tesis tarımsal altyapının oluşması açısından çok önemliydi.
İl genelinde meyveciliği geliştirmek için 25 bine yakın fidan dağıtılırken, üreticiye ciddi miktarda 774 Bin TL değerinde Yem Bitkisi tohumu desteği verildi. Yatağan Kafaca’da trüf mantarı üretim sahası ve bin dönüme yakın mera alanları oluşturuldu.
Bunlar yeter mi?
Tabiki yetmez.
Elbette devletin vereceği ile belediyelerin vereceği bir olmaz.
Ancak CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Muğla konuşmasında; “Kırsalda çiftçinin durumu iyi değil, ürününü sen satın alacaksın kardeşim. Ürününü alacaksın, çiftçiye destek olacaksın. Çiçek mi ekiyor? sen alacaksın, yağ mı? sen alacaksın, fidan mı? sen alacaksın. Çiftçi rahat edecek” sözleriyle özellikle büyükşehir belediyelerine ‘Daha da ileri gidin’ talimatı verdi.
Genel Başkan’dan gelen bu talimata belediye başkanlarının kayıtsız kalmayacağını düşünüyoruz. Bunun ötesinde ortaya konan kalkınma modelinin 2019 seçimlerinden önce uygulamaya geçeceğini tahmin ediyoruz.
“Toprağını Satma Ürününü Sat” sloganı ile aslında yerel yönetim anlayışını, ötesinde niyetini ortaya koyan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin bu süreçte tıpkı İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yarattığı İzmir Modeli gibi bir ‘Muğla Modeli’ yaratmasını bekliyoruz.