Sayıştay, 2014 yılında yürürlüğe giren büyükşehir yasası öncesinde kurulan devir teslim komisyonu tarafından MUÇEV’e devredilen taşınmazlar Ölüdeniz (Kumburnu ve Belcekız), Akbük koyu ve Akçapınar ihalelerinin yönetmeliğe uygun olmadığını açıkladı.
Sayıştay raporunda; “Yönetmelikte öngörülen ihale usulleri dışında MUÇEV ile her alan için ayrı ayrı yapılan protokollerle ‘günübirlik alanların’ kiraya verilmesi, kiralayan şirketçe bu alanların daha yüksek bedelle üçüncü şahıslara ihale yoluyla kiraya verilmesi”nin yönetmeliğe aykırı olduğuna dikkat çekildi.
Sayıştay raporunda yer alan bakanlık cevabında “Bundan sonra yapılacak kiralama işlemlerinde denetim raporunda yer alan görüşler dikkate alınarak işlem tesis edileceği” belirtildi.
Bir önceki yazıda Ekim ayında açıklanan Sayıştay raporu sonrasında ne yapıldığını sormuş, kamu yararına hizmet veren belediyelerden taşınmazların (Kumburnu, Belcekız, Akbük koyu ve Akçapınar) geri kazanılması konusunda yürütülen çalışmalar çerçevesinde son durumla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek adına açıklama beklediğimizi ifade etmiştik.
***
Beklediğimiz yanıta Muğla Büyükşehir Belediyesi’nden ulaştık.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Ölüdeniz (Kumburnu ve Belcekız), Akbük koyu ve Akçapınar’ın yeniden tahsisini istediğini bu vesile ile öğrendik.
Evet, Muğla Büyükşehir Belediyesi 2014 yılında devir teslim komisyonu tarafından MUÇEV’e verilen taşınmazların tahsisi için geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu.
***
Biliyorsunuz Sayıştay, ‘Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkında Yönetmeliği gerekçe göstermiş, taşınmazların özel ve tüzel kişilere kiralama, kullanma izni ve işletme hakkı verilemeyeceğine dikkat çekmişti.
Sayıştay raporunda yönetmeliğin 42’inci maddesine atıfta bulunulmuş ve kiralamaya ilişkin esaslara yer verilerek şöyle denilmişti.
“Buna göre;
(1) İdarece, aşağıda gösterilen kişi, kurum ve kuruluşlara doğrudan doğruya kiralama, kullanma izni, işletme hakkı verilebilir:
a) Genel, özel bütçeli idareler ve belediyeler, bunlara bağlı döner sermayeler ve sermayesinin yarısından fazlası bunlara ait olan ortaklıklar ve özel bütçeli idarelerin kurdukları birlikler,
b) Kamu iktisadi kuruluşları ve iktisadi devlet teşekkülleri ile sermayesinin yarısından fazlası bu kuruluşlara ait olan ortaklık veya müesseseler,
c) Özel kanunlarla kurulmuş ve kendilerine kamu görevi verilmiş tüzel kişiliğe sahip kuruluşlar,
ç) Kamu yararına faaliyet gösteren vakıf ve dernekler,
d) Diğer kamu tüzel kişileri,
e) Uluslararası anlaşmalar uyarınca yapılacak işler.
Yukarıda sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar dışında kalan özel ve tüzel kişilere doğrudan doğruya kiralama, kullanma izni ve işletme hakkı verilemez.”
***
Görüldüğü gibi, herşey son derece açık.
Sayıştay raporunda yer alan bakanlık cevabında “Bundan sonra yapılacak kiralama işlemlerinde denetim raporunda yer alan görüşler dikkate alınarak işlem tesis edileceği” belirtilmişti.
Buna göre bakanlık, Ölüdeniz (Kumburnu ve Belcekız), Akbük koyu ve Akçapınar’ı, ‘Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkındaki Yönetmeliğe’ göre işlem yapacak.
Muğla olarak bizim talebimiz belli, bu süreçte niyetimizi saklayacak değiliz.
Biz, kentin taşınmazları listesinde ilk sıralarda yer alan Ölüdeniz (Kumburnu ve Belcekız), Akbük koyu ve Akçapınar Sörf Alanının yönetmeliğe uygun olarak Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne, yani asıl sahibine yeniden tahsis edilmesini istiyoruz.
Bunun için kime, ne görev düşüyorsa? bunun yerine getirilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Muğla Büyükşehir Belediyesi yönetiminin kamusal hak ve kaynaklarımız konusunda her zeminde yürüttüğü haklı mücadeleyi desteklediğimizi belirtelim ve işin takipçisi olacağımızı bu vesile ile bir kez daha hatırlatarak sonlayalım.