CHP 35. Olağan Kurultay üzerine devam edelim.
Tek liste ile gidilen kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkanlığa seçildi, 960 oy alarak yeniden güven tazeledi.
Kurultaya tek liste ile gidilmesi bize gösterdi ki; CHP’de genel başkan sorunu yok.
Eğer olsaydı, yani CHP’liler sorun olduğunu düşünselerdi mutlaka bir ikinci adayı desteklerler ve bu kurultaya iki aday ve iki liste ile giderlerdi.
Öyle bir şey olmadı, kurultaya tek liste ile gidildi.
Böylece CHP’de genel başkanlık tartışması da bu kurultayla şimdilik sona ermiş oldu.
CHP’de asıl büyük tartışma yönetim kadrolarında, yani Parti Meclisi ve MYK’daydı.
CHP 35. Olağan Kurultayı’nın ikinci gününde Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) için kıran kırana bir yarış yaşandı.
60 kişilik PM’den sadece 17 isim yeni listede yerini korurken, bu isimlerin 8’inin Kılıçdaroğlu’nun MYK’da yakın çalışma arkadaşları olması dikkat çekti.
Kılıçdaroğlu’nun Parti Meclisi listesinin 3’te 1’i delegeden çizik yedi.
Beklendiği gibi Gürsel Tekin ve Enis Berberoğlu Parti Meclisi’ne giremedi.
Yüzde 33’lük kadın kotasına uyulmaması ise tepkilere neden oldu.
Mehmet Bekaroğlu’nun yer almadığı anahtar listede eski Has Parti Genel Başkan Yardımcısı Zeki Kılıçarslan’a Bilim Yönetim ve Kültür Platformu’nda (BYKP) yer verildi.
Kılıçdaroğlu, MYK’daki yakın çalışma arkadaşlarını koruyan bir anahtar liste hazırladı.
Ancak Parti Meclisi’nden 17 isim yeni listede kendine yer bulabildi.
Kurultay öncesi Kılıçdaroğlu örgütün talebi doğrultusunda parti yönetiminde kapsamlı bir değişikliğe gideceğinin işaretini vermişti.
Zira parti vitrinine düşünsel katkı koymasını beklediği isimlerden bazıları (!) Kılıçdaroğlu’nda hayal kırıklığı yaratmıştı. Bu isimlerin parti vitrinine katkıları olmadığı gibi, Kılıçdaroğlu bu tercihleri nedeniyle eleştirilere maruz kalmıştı.
Parti Meclisi seçimlerde en fazla oyu 691’le Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke aldı.
Böke’yi 603 oyla eski milletvekili Erdal Aksünger, 595 oyla Fikri Sağlar izledi.
Kılıçdaroğlu’nun analtar listesinde yer almayan; Fikri Sağlar, Necati Yılmaz, Aylin Nazlıaka, Eren Erdem, İlhan Cihaner, Ali Özcan, Gamze Akkuş İlgezdi, Aykut Erdoğdu, Kadir Gökmen Öğüt, Ali Öztunç, Teğmen Mehmet Ali Çelebi, Orhan Sarıbal, Gülizar Biçer Karaca, Haluk Pekşen, Gürsel Erol, Mehmet Tüm, İdris Yıldız, Hakkı Akalın, Mevlüt Dudu, Yıldırım Kaya, Berhan Şimşek, Mehmet Yula, Yaşar Seyman, Parti Meclisi’ne girmeyi başardı.
Biliyorsunuz kurultay öncesi Kılıçdaroğlu örgütün talebi doğrultusunda parti yönetiminde kapsamlı bir değişikliğe gideceğinin işaretini vermişti.
Zira parti vitrinine düşünsel katkı koymasını beklediği isimlerden bazıları Kılıçdaroğlu’nda hayal kırıklığı yaratmıştı.
Bu noktada Kılıçdaroğlu yeni parti yönetimini daha genç ve dinamik bir kadrodan oluşturmayı hedeflemişti. Peki bu hedefin ne kadarı gerçekleşti?
“Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik” üst sloganıyla gerçekleştirilen 35. Olağan Kurultay’ın sonuçlarına ilişkin farklı yorumlar ortaya atıldı.
CHP’yi yakından takip eden siyaset bilicilere ve parti içi muhaliflere göre; CHP’de ‘değişim’ sadece sloganda kaldı.
Kimi siyasi bilicilere göre de CHP’de değişim ‘sınırlı’ yaşandı.
Uzatmayalım.
Bu kurultaydan bizim hafızamızda divan başkanlığı yapan Sayın Murat Karayalçın’ın “CHP’nin yeniden tanımlanmaya değil yeniden yapılanmaya ihtiyacı var” tespiti kaldı.