MAHKEME KİME “DUR” DEDİ?
Ticari Taksilerden (T Plaka) alınan; Uygunluk ve Çalışma İzin Belgeleri, Ticari Servis (S Plaka) araçlarından alınan; Güzergah İzin Belgesi ve Araç Uygunluk Belgesi ücretleri konusunda Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne açılan davada mahkeme şoför esnafını haklı buldu.
Mahkeme Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin aldığı ücretlerin yasal faizi ile birlikte geri iade edilmesine karar verdi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, kararla ilgili yasal hakkını kullandı mı? bilmiyoruz.
Bildiğimiz; Bodrum Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’na bağlı Yalıkavak Koopretifi tarafından Muğla 1. İdare Mahkemesine sefer hareket saat ve sayılarına ilişkin UKOME kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali davasında mahkemenin de yürütmenin durdurulması kararı verdiği…
Yalıkavak Kooperatifi tarafından Muğla 1.İdare Mahkemesi’ne açılan davada 14.10.2016 tarihinde UKOME tarafından alınan sefer hareket saat ve sayılarına ilişkin kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali talepli davada mahkemece yürütmenin durdurulması kararı verildi.
Açıklama Yalıkavak Kooperatif Avukatı Barış Eğilmez’den geldi.
Eğilmez, karara ilişkin yazılı açıklamasında: “Büyükşehir Belediyesinin sefer hareket saat ve sayılarının belediyeye ait otobüslerle sefer sayısı daha önce 18 iken, UKOME nin 14/10/2016 tarihinde almış olduğu kararla 24 sefere çıkartılmıştı. Kooperatiflere ait otobüsler arasında homojen ve adaletli bir şekilde tespit edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu kararla Muğla Büyükşehir Belediyesinin kamu gücünü kullanırken hakkaniyete ve vicdana aykırı karar almasının önüne bir kere daha geçilmiştir” ifadelerine yer verdi.
Önce Vergi Mahkemesi daha sonra da Muğla 1. İdare Mahkemesi, UKOME kararlarına yönelik açılan iki davada iki önemli karar verdi.
Daha önceden ulaşımda dönüşümün vatandaş memnuniyetini getirdiğini ancak şoför esnafında sorun yarattığını, herşeye karşın Muğla’da tartışma yaratan bu projenin 9. Transist Ulaşım Kongresi’nde birincilik ödülü aldığını da ifade etmiştik.
Yine aynı süreçte Muğla Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları’nın bir çoğunun siyasi bir sorumluluğu olmadığını, bu nedenle uygulamalara ve sonuçlarına yönelik faturanın
daire başkanlarına değil, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e kesildiği tespitini paylaşmıştık.
İfade etmek isteriz ki; şoför esnafından toplanan ücretlerin daha sonra mahkeme kararına göre yasal faiziyle geri ödenecek olması hukukun tecellisi olarak görülebilir.
Kimileri bu olayı yani Muğla Büyükşehir Belediyesi aldığı ücretlerin yasal faizi ile geri ödenmesini kamu kaynaklarının verimli kullanılması çerçevesinde değerlendirebilir.
Her ne olursa olsun, hangi açıdan bakılırsa bakılsın uygulamaların yargıya taşınması ve yargı kararları hukukun tecellisi olmanın sınırlarını aştı, dönemin siyasi krizleri arasındaki yerini aldı.
Biliyoruz ki; Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün işi zor, yükü ağır.
Muğla gibi geniş bir coğrafyayı tek merkezden yönetmek hiçte kolay değil.
Büyükşehir idari yapısı içerisinde Ulaşım Daire Başkanlığı gibi geride daha 15 daire başkanlığı bulunuyor.
Ulaşımla, daire başkanlıklarının sayısı 16 ediyor.
İlginç olan şu ki; bürokrasi hiyerarşisi içerisinde 16 daire başkanından hiçbirisi yöntem ve uygulamalarından dolayı ‘ulaşım’ kadar tartışma yaratmıyor, yüksek perdeden bir siyasi krize neden olmuyor. Ötesinde Başkan Gürün’ü siyasi olarak tartışılır noktaya getirmiyor.
Bir tespitle bitirelim.
Şoför esnafı tarafından açılmış iki dava sonrasında ortaya çıkan kararların “Mahkeme Büyükşehire ‘dur’ dedi” şeklinde yorumlanmasının yanında kararı; “Mahkeme ulaşıma ‘dur’ dedi” şeklinde de yorumlamak gerekiyor.