Bodrum’da yaşanan sel felaketi can kaybı olmadığı için doğal afetten sayılmadı.
Bodrum’da can kaybı olmadı ama canın yongası mal kaybı ve zararları yeni yeni ortaya çıkmaya başladı.
Gazeteci Selda Öztürk’ün Muğla Şehir Gazetesi’nde yayınladığı ‘5 milyonluk zarar’ başlıklı haberi canın yongasında yaşanan zararları ortaya koyar nitelikte.
Bodrum’da 22 Eylül’de yaşanan sel felaketinden en fazla etkilenen işletmelerden biri olan Acarlar A.Ş.’nin zararının 5 milyon lira olduğunu Selda Öztürk’ün haberinden öğrendik.
Bu acı gerçek, sel felaketinin ardından yaralarını sarmaya çalışan Bodrum’da hasar tespit çalışmalarını yerinde izleyen Muğla Valisi Amir Çiçek’in, Acarlar A.Ş.’ye ait işletmeyi ziyaretinde ortaya çıktı.
22 Eylül’de yaşanan sel felaketinden en fazla etkilenen işletmelerden biri olan Acarlar’ın toplam 3 bin metrekarelik kapalı alanı sular altında kaldı.
Tabir yerindeyse sulara gömüldü.
Yaklaşık 70 kişiye iş imkânı sağlayan işletmenin zararı 5 milyon TL olarak açıklandı.
***
Acarlar, yaşanan sel felaketinden zarar gören işletmelerden sadece birisi.
Acarlar’ın dışında 300’e yakın işyeri de sel felaketinden zarar gördü.
Onların zararı ne kadar?
Henüz bilmiyoruz.
Zira bu yönde yapılmış bir açıklama yok.
Ayrıca sular altında kalan yüze yakın konutta oluşan zarar ne kadar?
Onu da bilmiyoruz.
Araçları sel felaketinde kibrit kutusu oradan oraya savrulan 150’ye yakın vatandaşın kayıplarını da henüz öğrenmiş değiliz.
Bildiğimiz; kötü giden bir sezonun ardından umutlarını bayram tatiline bağlayan Bodrum esnafı, yaşanan sel felaketiyle bırakın zararlarını telafi etmeyi, elindeki ticari emtiayı da kaybetti.
***
Bodrumlu esnafı önce Suriyeli göçmenler, ardından sel felaketi vurdu.
Minik Aycan Bebeğin ve yüzlerce göçmenin yaşadığı trajik olayların dünyada yarattığı Bodrum algısı üzerine yaşanan sel felaketi işin cabası oldu.
Bodrum’da hayat normale dönmüş olsa da sel felaketi sonrasında ‘ağır, orta ve hafif’ kategorilerde tespit edilen hasarın bilançosu biliyoruz ki sanılanın çok üzerinde.
Evet, can kaybı yok.
Ama canın yongası ‘mal’ kaybı var.
Yongası yanan Bodrum’a,
Bodrumlulara;
Allah Kolaylık Versin…
***
Bodrum aslında hepimiz için sınav oldu.
Bodrum’da yaşanan sel felaketiyle aslında il olarak zorlu bir sınavdan geçtik.
Kentin tüm unsurları bu sınavla test edildi.
Şehircilik anlayışımız, imar planlarımız, merkezi ve yerel idareler, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, yerel yönetimlere bağlı kuruluşlar, acil eylem planları hepsi birden sınavdan geçti.
Bu süreçte her bir unsur büyük bir özveri ile kendi üzerine düşen görevi yerine getirdi.
Başta Muğla Valisi Amir Çiçek başta olmak üzere her bir yönetici bir başka afet yaşanmaması temennisinde bulundu.
Ancak Vali Çiçek dilek ve temennilerin ötesine geçti. Vali Çiçek şehirleşme ve inşaat yapımındaki yanlışlıkların düzeltilmesi, yapı yasaklarının belirlenmesi ve özellikle dere yataklarına inşaat izni verilmemesi konusunda yerel yönetimlerin üzerine düşen görevi kararlılıkla yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
***
Biliyorsunuz, Muğla Büyükşehir Belediye Meclisi il genelinde arazi kullanımı belirleyen 1/25 bin ölçekli nazım imar planını geçtiğimiz gün onayladı.
Arazi parçalarının genel kullanış biçimleri, başlıca bölge tipleri, bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunlukları, yerleşme alanlarının gelişme yönleri, kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanları ve ulaşım sistemi veri tabanını oluşturan 1/25 bin ölçekli nazım imar planı bu açıdan bakıldığında tam da zamanında geldi.