Kurumların amaç ve hedefleri doğrultusunda kendileri için geliştirdiği tanımın kamuoyu tarafından aynı şekilde algılanabilmesini sağlayacak çalışmaya ‘Piar’ deniliyor.
Piar (PR):
Public Relations’ın kısaltılması ile iki kelimeden oluşan bir terim.
Türkçe; Halkla İlişkiler anlamına geliyor.
Halkla ilişkiler; Kamuoyunu etkileme ve ondan etkilenme süreci olarak tanımlanıyor.
***
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin “Hedefimiz Bir, Muğla 1 Bir” söylemli yüksek hedefinin toplumun geneline yayılması ve bu görüşün hâkim kılınması içinse ‘piar’ gerekiyor.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin birlik ve dirlik duygusu yaratan, herkesi bir çatı altında toplamaya yönelik “Hedef Bir Muğla 1 Bir” sloganı ile kamuoyunda algı yaratmak adına ortaya koyduğu iletişim çabası elbette önemlidir.
Ve elbette çaba bir sonuca ulaşabilir.
Ancak bu konuda hedeflenen toplumsal algının oluşması için, yeni süreçle ilgili bilgilerin doğru mesaj ilkesiyle topluma ulaşması gerekir.
Burada stratejik danışmanlık devreye girer.
Bu gerçekliği faaliyete geçirmek ise ayrı bir profesyonellik gerektirir.
***
Bildiğimiz kadarıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yukarıdaki tarifi yapılan tespit, tanımlama, tanıtım ve algı yaratma konusunda stratejik bir danışmanlık mekanizması yok.
Varsa da yeterli değil.
Eğer yeterli olsaydı Başkan Gürün yeni sürecin tanımlamalarının toplum tarafından algılanması işini bu birime bırakır, gazetecilerden bu konuda destek istemezdi.
***
Gazeteciler özellikle de fikir adamı ‘köşe yazarları’ toplumsal algı yaratma konusunda toplum bilimcilerinin de üzerinde bir beceriye sahipler.
Swot analizi yapan bir toplum bilimci ile bu analizde yer alan bilgilerin değerlendirilmesi, alan uygulamasına dönüştürülmesi farklı şeylerdir.
Bu noktada gazeteciler toplumsal algı yaratmanın teorisi ile pratiğini birlikte yürütebilen özellikleriyle toplum bilimcilerden daha çok mesafe kat edebilirler.
***
Bir örnekleme ile konuyu biraz daha açalım.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Basın Halkla İlişkiler biriminde görev yapan personel arasında profesyonel olarak gazetecilik yapan tek bir isim yok.
Bu birimde daha çok yayıncılıktan ve belediyecilikten gelme ya da bilişim teknolojileri konusunda deneyimli isimler görev yapıyor.
Ancak bu birimde görev yapan personelin tamamına yakını günlük bürokratik işlere teslim olmuş durumda. Ayrıca toplumsal algı oluşturmak görevi onların görevi değil.
Böylesi önemli bir görevi onların sırtına yüklemek bize göre haksızlık…
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin iletişim ve enformasyonunu sağlayacak olan bu birimde stratejik danışmanlık görevini yürütebilecek gazeteci ya da gazetecilerin tercih edilmemesini anlamak mümkün değil.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin aynı biriminde değişik gazetelerden tercih edilmiş 10’nun üzerinde gazeteci görev yaparken Muğla Büyükşehir Belediyesi’nde tek bir gazetecinin bulunmaması belediyenin toplumsal algı yaratma konusundaki konumunu ortaya koyması açısından önemlidir.
Önemli bir ayrıntıdır.
***
Muğla Su ve Kanalizasyon Genel Müdürlüğü’nün (MUSKİ) haber potansiyeli ve toplumsal algı yaratma konusundaki performansı büyükşehir belediyesinin önünde yer almasını bir takım çevreler “Boynuz kulağı geçti” diye nitelendirilse de şüphesiz bu başarıda MUSKİ bünyesinde görev yapan gazetecilerin payı büyüktür.
***
Başkan Gürün’ün 24 Temmuz’da düzenlediği Basın Dayanışma Gecesinde, “Sevgi, hoşgörü ve güler yüzle hizmet” anlayışıyla hizmet verdiklerini bu süreçte sevginin, hoşgörünün her zeminde arttırılması gerektiğini ifade etmiş, “Muğla, birbirinden değerli ilçeleri, çevresi, tarihi dokusuyla Türkiye’nin göz bebeği bir il. Çok etkin bir markanın üzerinde oturuyoruz. Bu markayı doğru tanıtmak, geleceğe doğru taşımak adına bütün meslek gruplarına olduğu gibi gazetecilere de çok önemli vazife düşüyor” demişti.
Hedefimiz Bir Muğla Bir sloganıyla yola çıktıklarını tekrar tekrar dile getiren Başkan Gürün, Muğla’nın hedefi bir haline gelmesi için karşılıklı hoşgörünün arttırılması gerektiğini ve Muğla’nın insan yapısının buna müsait olduğunu vurgulamıştı.
Başkan Gürün’ün görüşüne katılmamak mümkün değil.
Muğla’nın bugün ihtiyaç duyduğu insan potansiyeli Muğla’da mevcut.
Burada sorun yok.
Burada sorun bu potansiyele sahip insanlara Muğla’ya hizmet etme şansının verilmemesidir.
***
Bir önceki yazıda ifade ettik.
Bir kez daha yineleyelim.
“Hedefimiz Bir, Muğla 1 Bir” sloganı Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından toplumsal algı yaratmaya yönelik sosyal alan çalışmasıdır.
Bir yüksek hedeftir.
Bu yüksek hedefi yakalamanın koşulları da bellidir…