MECLİS GÜNDEMİ TARTIŞMA YARATTI
Muğla Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı meclis toplantısı sanıyoruz bir hayli hareketli geçecek. Büyükşehir resmi internet sitesinde meclis gündemine ilişkin yayınlanan 23 madde, içerik anlamında büyükşehir ile ilçe belediyelerini bir kez daha karşı karşıya getirecek.
Zira meclis toplantısının gündemi, daha meclis başlamadan tartışma başlattı.
Meclise bir gün kala açıklamalar, beyanatlar havada uçuştu.
Marmaris’in CHP’li Belediye Başkanı Ali Acar, Fethiye’nin DP’li Belediye Başkanı Behçet Saatcı, bugün yapılacak meclis öncesinde açıklamalarda bulundu.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’e yönelik eleştirilerin kaynağını daha önceden meclis kararıyla ilçe belediyelerine devredilen yolların tekrar büyükşehir belediyesine geri alınacağı iddiası oluşturdu.
Böyle bir kararın alınması halinde Marmaris, Bodrum ve Fethiye’de bütün yolların büyükşehire geçeceği öne sürüldü.
Bu süreçte iki belediye başkanından Ali Acar ve Behçet Saatcı’dan açıklama geldi.
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, yolların büyükşehire geçirilmesi anlayışının yerinde yönetim ilkesine ters düştüğünü, uygulamanın hem belediyelerde hem de vatandaşta mağduriyet yaratacağını dile getirdi. Liman, otogarlar, otoparklar ile ilgili konularda büyükşehir belediyesinin tavrını eleştirdi.
Başkan Acar, yollara ilişkin yenilenecek meclis kararının Sayıştay müfettişlerinin tavsiye kararları doğrultusunda alınacağını hatırlattı, ancak “Sayıştay kararı bağlayıcı değildir” demeye getirdi.
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da meclis toplantısı öncesinde yaptığı açıklamasında bir kez daha büyükşehir yasasını ve büyükşehir belediyesinin uygulamaların eleştirdi.
Büyükşehir yasasının Muğla’ya uymadığını öne süren Saatcı, yasanın Muğla’da biraz daha paylaşımcı, biraz daha karşılıklı iyi niyetle, hoşgörü ile yumuşatılarak uygulanması gerektiğini ifade etti.
Saatcı, “Sosyal demokrat belediyecilik anlayışına uyulmadı” demeye getirdi.
CHP’nin bu yasayı Anayasa Mahkemesine götüren siyasi parti olduğunu hatırtan Saatcı, yasanın körü körüne bağlılıkla değil koordineli bir şekilde uygulanabileceğini düşündüğünü ve hâlâ umutlu olduğunu dile getirdi.
Yasayla, ortada bir seçilmiş kral olduğunu ancak kendilerinin de seçilmiş belediye başkanları olduğuna dikkat çeken Saatcı, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün şahsıyla bir meselesi olmadığını ancak başkanın Ali’siz Marmaris’i, Behçet’siz Fethiye’yi, Mehmet’siz Bodrum’u, Kamil’siz Köyceğiz’i, yönetemeyeceğini öne sürdü.
Saatcı “Yorulduk” dedi.
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar’ın açıklamalarından da anlaşılacağı gibi ortada Sayıştay müfettişleri tarafından alınmış kararlar var.
Anladığımız kadarıyla yollar konusundaki yeni düzenleme ilçelerdeki ilan ve reklam gelirlerinin ilçe belediyeleri tarafından sağlıklı bir şekilde toplanmamasından kaynaklanıyor olabilir.
Sayıştay denetçileri bu konudaki eksikliği tespit etmiş ve Muğla Büyükşehir Belediyesi’ni bu konuda uyarmış olabilir.
Büyükşehir Belediyesinin neden böyle bir karar almak zorunda kaldığını henüz bilmiyoruz.
İşin aslı böyle bir uygulamayı zorunlu kılan şartların ne olduğu? Meclis toplantısında ortaya çıkacak.
Ancak öncesinde herkes biliyor ki;
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, mevzuatçı bir belediye başkanıdır.
Çok istemese de, uygun görmese de yasaların ve mevzuatların gereğini yapan bir siyasetçidir.