Su tarifesine ilk Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı karşı çıkmıştı.
“Halk kimilerine müşteri, kimilerine efendi” başlığında bu köşeden yayınladığımız köşe yazısında “Büyükşehir meclisinin çoğunluğunu oluşturan CHP’li meclis üyeleri, Başkan Gürün’ün ısrarı üzerine grup kararı alarak suyun tonunu 5 lira olarak belirlerse? Meclisten böyle bir karar çıkarsa? Fethiyeli tepki gösterir de (!) Marmarisli tepki göstermez mi?” diye sormuştuk.
Bir önceki meclis toplantısında tartışılan ve 25 günlük bile olsa geçici olarak karara bağlanan su tarifesi 10 Haziran tarihinde yapılan büyükşehir meclisine taşındı.
Biz toplantıyı yine kaçırdık (!)
Toplantının detaylarına Gazeteci yazar Özcan Özgür’ün Hamle Gazetesi’nde yayınlanan haberiyle ulaştık.
Su tarifesi meclise taşınır.
Meclisin ilçelerden gelen CHP’li üyeleri, CHP’li belediyelerden gelen tepkiyi büyükşehire taşır. CHP grubu ilçelerden gelen tepkiler konusunda dersine çalışır, bir komisyon kurulması konusunda öneriyi hazırlar. Meclisin dünkü oturumunda Ak Parti ve Demokrat Parti Grupları il genelinde uygulamaya konulan içme suyu tarifesine karşı çıkar.
DP Grup Başkanı Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı ve Ak Parti Grup Başkanvekili Gültekin Akça, içme suyu tarifesi ile ilgili gündem dışı söz alır, tarifenin daha adil hale getirilmesi önerisinde bulunur.
Saatçı ve Akça, meclise Denizli’yi örnek gösterir. Denizli’de su tarifesinin il genelinde değil, ilçeler bazında belirlendiğine dikkat çeker. Sonuçta içme suyu tarifesindeki adaletsizliğin giderilmesi için konu komisyona havale edilir.
Hatırlayınız.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 5 TL su tarifesine ilk karşı çıkan Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı olmuştu.
Kamuoyu; meclis üyelerinin ve belediye başkanlarının önüne konulan önermeli tarife cetvelini, büyükşehir belediyesinin konutlarda bir ton su bedeline 4 TL önerisini, Behçet Saatcı’nın karşı duruşundan, isyan eden açıklamalarından öğrenmişti.
Belirtelim ki bize o süreçte; “Halk kimilerine müşteri, kimilerine efendi” başlıklı yazıyı yazdıran işte bu kararlı ve toplumcu duruştu.
Bir önceki mecliste Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı’nın su tarifesiyle ilgili kararlı duruşunun ardından bir kararlı duruş Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar’dan gelir.
Meclis oturumunda Başkan Acar, büyükşehir yasasıyla gelen işletme devrine itiraz eder.
Başkan Acar, Marmaris’in İçmeler Bayır mevkiinde yer alan 30 bin m2 yüz ölçümlü kamp yerinin büyükşehir belediyesi’nin yüzde 75 hisse sahibi olduğu MELSA’ya devredilmesi teklifine “O yer İçmeler-Turunç arasında çok özel bir alandır. Devir Tasfiye Komisyonun paylaştırmalarında adaletsizlik var. Tahsisler Büyükşehir’e değil, ilçelere yapılmalı” diyerek karşı çıkar.
BŞB Başkanı Dr. Osman Gürün, Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu tarafından il genelindeki işletmelerin büyükşehire devredildiğini anımsatarak topu taça atar…
Başkan Gürün, Marmaris’ten gelen itiraza “Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu yasanın gerektirdiğini yapmış. Büyükşehir olarak bizim de sıkıntılarımız var. Her şey çok iyi veya çok kötü demek mümkün değil. Ancak biz o işletmelerle ilgili kararları bulundukları ilçedeki arkadaşlarla konuşarak alalım diyoruz. Bu devri yapmak zorundayız” diyerek açıklık getirmeye çalışır.
Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar ve 6 meclis üyesi ‘hayır’ oyu kullanır ancak devir işlemi oy çokluğu ile kabul edilir…
Biz hazırız (!)
Muğla’nın yerel kabinesi, büyükşehir belediye meclisinde demokrasi temelli tartışmalara, hak arayışlarına ve karşı duruşlara herkes hazır olsun, hazırlıklı olsun…