Ön seçimi destekleyen her belediye başkan aday adayına bu köşede yer vereceğimizi belirmiştik. Menteşe Belediye Başkan Aday Adayı Mustafa Şahin ve Orhan Çakır ön seçimi destekledikleri için bu köşenin konuğu olmuşlardı. Mehmet Altınay’da ön seçimi desteklediğini belirterek aday adaylığını açıklamıştı.
Şimdi sıra ona geldi.
CHP Menteşe Belediye Başkanı aday adayı Mehmet Altınay, geçtiğimiz hafta gazetecilerle ve köşe yazarları ile sabah kahvaltısında buluştu.
Bu buluşma da ne siyaset, ne delege ne de üye konuşuldu.
Buluşma da ilk kez kent konuşuldu.
***
CHP’den Menteşe Belediye Başkanlığı aday adaylığı için adı geçen Mimar-yazar Ertuğrul Aladağ kahvaltılı buluşmanın sürpriz ismiydi. Aladağ, Mehmet Altınay’ın aday adayı olmasının ardından kendi adaylığından vazgeçtiğini şu sözlerle açıkladı.
“Mehmet Altınay Hocam, adaylığını açıkladığı anda ben kararımı verdim. Benim bu insana destek vermem gerekiyor. Çünkü adaylıklarını açıklayanlar arasında tek farklı söylemde bulunan, yani özellikle bizim için gezi parkı anlamında bir içerik taşıyan eski garaj meselesine açıkça değinen ve eleştirel bakan Mehmet Altınay’dır. Adaylık konuşması sırasında Altınay’da Muğla’ya bir vizyon katabilecek bir his yakaladım. Mehmet Altınay, yatırımcı ve iktisatçı veya kapital dünyanın içinde anılmıyor. Mehmet Altınay’ın mütevazı bir başkan olabileceğini gördüm. Çünkü politika yapmıyor ve içten davranıyor. Bu nedenle kendisinin ekibinde yer aldım.”
***
Mehmet Altınay’ın ekibi göz doldurdu.
İl Genel Meclisi Üyeleri İbrahim Şimşek, Salih Ercan, Muhasebeci Halilibrahim Saguş, Mimar-yazar Ertuğrul Aladağ, Bir eğitim duayeni Şerif Şavk, eski gazeteci İlknur Özkaya ekibin öne çıkan isimleri.
Her biri Muğla’yı konuşuyor.
***
Altınay’ın çok konuşulan ve tartışılan “Katlı otoparkı yıkacağız” açıklaması işte bu kahvaltılı buluşmadan çıktı. Altınay, mimar Ertuğrul Aladağ ile birlikte şehircilik anlayışını ortaya koydu. Bu süreçte, adres verilerek yapılan Altınay açıklamasını tekrar anımsatalım.
“Muğla’nın Cumhuriyet Meydanından başka bir meydanı yok. Belediye başkanı seçilirsem, Muğla’ya ve kent dokusuna uygun bir meydan yaratacağız. Kurşunlu Camii’nin bulunduğu alanı genişleteceğiz. Başta katlı otopark ve özel idare binalarını yıkacağız. Bu bölgeye Muğla’ya yakışır bir meydan yapacağız. Yıkacağımız bu iki yerin altına otopark yapacağız. Cumhuriyet Meydanı ile Kurşunlu Camiinin bulunduğu meydanı bileştireceğiz. Bu meydanın etrafına kent dokusuna uygun iş yerleri yapacağız. Kurşunlu Camii ve etrafında vatandaşlarımızın oturabileceği, çayını kahvesini içebileceği alanlar oluşturacağız. Biz burada adam gibi turizm yapacağız.”
***
Kenti konuşmak önemli.
Belediye-halk arasındaki ilişki de; Eski garaj alanı, hastane yeri, doğal gaz, alt yapı, kanalizasyon, pazar yeri esnafı, katılım payları, açma kapama, kaldırımlar, dubalar gibi temel sorunlar yaşadık.
Bu noktada kenti konuşmak, adres vererek konuşmak, nasıl bir yönetim modeli düşündüğünü paylaşmak çok önemli. Altınay’ın bu açıklamasından sonra, devreye Mimar-yazar Ertuğrul Aladağ girdi ve çok önemli bir tespitte bulundu. Altınay’ın bu projesi ile Muğla’da sit’in sokak aralarından kurtulup, meydanlara ineceğini, eski kent dokusu ile Cumhuriyet döneminin kucaklaşacağını ifade etti.
Uzunca bir süredir hiçbir proje beni bu kadar heyecanlandırmamıştı.
***
CHP Menteşe Belediye Başkanlığı aday adayı Mehmet Altınay, kahvaltılı buluşmada Mimar-yazar Ertuğrul Aladağ’ı meclis üyesi olarak görmek istediklerini açıklasa da ben; Aladağ’ı tanıyan, yazdığı tüm kitapları okumuş birisi olarak hep düşünmüşümdür.
“Ertuğrul Aladağ bizim imar müdürümüz olsa? Ya da Aladağ görgüsünde bir mimar! Bizim imar müdürlüğümüzü yapsa Muğla nasıl olurdu” diye…
Sağolsun, Aladağ bu açıklaması ile bu konudaki merakımızı giderdi.
***
İşte bu kadar!
Sit; sokak aralarından kurtulup meydanlara inecek.
Bu bir buluşma, bir kucaklaşma.
Kaybedilmek üzere olan kent kimliğine sahip çıkmanın, bizi kendimize getirmenin yollarından birisi de Arasta’nın ve dar sokakların antikapitalist ruhudur.
Bu ruh Muğla’nın kurucu iradesidir.
Altınay ve ekibi bu ruhu yakalamış durumda.
***
Bu ruhla bir şeyler yapmak isteyen Mehmet Altınay, katlı otopark  konusunda açıklamasının ardından “Yıkıyordunuz, niye yaptınız” gibi abuk ve sığ eleştirilere maruz kaldı. Eleştiriyi yapanlar kentin dinamik bir süreç olduğunun farkında değiller. Onların kusuruna bakmamak gerek.
Altınay, bu açıklamanın ardından eleştiri alacağını biliyordu.
Ancak yine de kenti tartışmaktan kaçmadı.
Altınay, ne yapacağını söyledi, anlaşılan söylemeye de devam edecek.
***
Eski garaj alanı, hastane yeri konusunda yaşanan toplumsal çelişkiler, doğal gaz meselesi, alt yapı, kanalizasyon tartışmaları, pazar yeri esnafının mağduriyeti, katılım payları, kaldırım ve duba uygulamaları gibi sorunlar yaşayan halk artık belediyesi ile barışmak istiyor.
Mehmet Altınay ve ekibi “Halk kararlarının uygulandığı ideal kent Menteşe” için kolları sıvamış durumda. 2014 yerel seçimlerinin bir tasfiye seçimi olacağını belirterek sonlayalım.
Tartışmayan, konuşmayan, tepki göstermeyen bir kentten, tartışabilen, konuşabilen, tepki gösterebilen bir topluma dönüşmenin yolu siyasetten ve siyasi tercihlerden geçiyor. Bu noktada siyasetin bizzat kendisine, onunla ne yapacağını söyleyen siyasetçilerin söylemlerine dikkat edilmesi gerekiyor.
Kim kenti konuşuyor? bakmak gerekiyor…