İl Özel İdarelerinin kapanmasıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen MELSA’nın depolarında duran binlerce hediyelik eşyanın Büyükşehir Belediyesi’nin elinde patlaması kentli hakları ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması açısından önemlidir.
Konunun detaylarını bir önceki “MELSA’nın depodaki malları” başlıklı yazıda kaleme almıştık.
Takkunya’dan alınan hediyelik eşyaların faturasının MELSA’ya değil, Muğla’ya Hizmet Vakfına kesildiğini bu nedenle binlerce liralık hediyelik eşyanın depoda bekletildiğini, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MELSA’nın, bu konuda Muğla’ya Hizmet Vakfı’nı icraya verdiğini, ödenen miktar üzerinden dava açtığı bilgisini sizlerle paylaşmıştık.
Yazıyı kamuoyunun uzunca bir süredir merak ettiği “Vali Fatih Şahin döneminde MELSA- Takkunya işbirliğinde gerçekleştirilen Hediyelik Eşya Mağazalar Zinciri Projesi için gerekli olan hediyelik eşya alımı; neye göre, hangi yolla yapmıştır? Alınan malzemenin faturası kime kesilmiştir?” sorusuyla bitirmiştik.
***
Bu yazıyla Muğla’nın sağduyulu okur isteğini yerine getirmiş olduk.
Muğla sağduyusu, kapatılan İl Özel İdaresi’nden Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen MELSA konusunda belediyenin yanında tavır almamız salık vermiş, kent haklarının savunulması konusunda yerel yönetimin yanında olmamızı istemişti.
Bu konuda verilecek desteğin asıl sahibinin kişiler ve kurumlar değil kentli hakları olacağına vurgu yapılmıştı.
Okurun bizden beklentisi bu yöndeydi.
Ancak biz o gün bu beklentinin gerekliliğine inanmış bir ilişkinin sahibi olmadığımızı ifade etmiş, ‘bir vurumluk tarhana ile’ düğün yapılamayacağını ifade etmiştik.
Ancak MELSA’nın başına gelenlerin bir yerel yönetim sorunu değil aslında bir kamu sorunu olduğunun da farkındaydık.
Her gün bir değerimizi yitirmeye, birilerine kaptırmaya daha fazla dayanamadık ve konuyu köşemizden kamuoyunun bilgisine taşıdık…
***
Bugüne kadar Muğla’nın ekonomik ve siyasi rantlarını, kazanılmış hakları ve kaynaklarını korumak konusunda mücadele veren, otoritenin her türü ile mücadele eden küçük bir grubun içinde, birkaç kişiden birisi olarak ifadelim ki; biz kamuya tarafız.
Bu nedenle kendisini kamuya taraf gören, kamu kaynaklarının verimli kullanılması için mücadele eden herkesle, her yapıyla ilişkimiz ve mesafemiz ne olursa olsun; bir araya gelerek haklarımızın peşine düşmeyi bir gazeteci sorumluluğu olarak görüyoruz.
***
Ekonomik ve siyasi rantlarını sürekli olarak kaptıran bir ilin vatandaşı, eli kalem tutan bir gazeteci olarak kentin sahip olduğu her türlü değerlerin ve kaynakların birileri tarafından gasp edilmesine sevinecek değiliz.
İl Özel İdaresinin kapanmasıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen MELSA’nın depolarında duran binlerce hediyelik eşyanın Büyükşehir Belediyesi’nin elinde patlamasını bu çerçevede değerlendirdiğimiz bilinsin istiyoruz.
Konuyu kentli hakları ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması açısından önemli bulduğumuzu bir kez daha ifade ederek konuya ilişkin gerekli araştırmanın yapılması ve kamuoyunun aydınlatılması için yetkililere gereken müracaatı yapmaya hazırlanıyoruz.
***
Vali Fatih Şahin döneminde, kentin turizm potansiyelini ve tanıtımını hediyelik eşya üzerinden kurgulayan zihniyetin yol açtığı yaklaşık 600 bin liralık mağduriyet belirtelim ki bizi, hepimizi yakından ilgilendirir.
Takkunya firmasından alınan hediyelik eşyaların faturasının MELSA’ya değil, Muğla’ya Hizmet Vakfına kesilmesi (!) binlerce liralık hediyelik eşyanın bu nedenle ‘ne yapılacağı bilinmez bir halde’ depolarda bekletilmesi sadece Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin, MELSA’nın ve Yavuz Kayı’nın sorunu değil, hepimizin, kentin tamamının sorunu olduğunu düşünüyoruz.
Bu nedenle Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MELSA’nın, konuya ilişkin Muğla’ya Hizmet Vakfı’nı icraya vermesini, ödenen miktar üzerinden dava açmasını kentlilik hakları ve kamu kaynaklarının verimli kullanılması açısından önemsiyoruz.
***
Muğla olarak biz; hakkımızı istiyoruz.
Haklarımızı savunuyoruz.
Yerel yönetimi ve uygulamalarını gerektiğinde eleştiren bir gazeteci ve kenti yazan bir kalem erbabı olarak bu konuda Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne, MELSA’ya verdiğimiz desteğin ‘kentli haklarını korumak adına yapıldığı’ bilinsin istiyoruz.
Bu konudaki fikrimizin,
Söz eşitliğimizin doğru anlaşılmasını istiyoıruz…