Dönemin Valisi Fatih Şahin’dir.
Şahin döneminde Muğla El Sanatları MELSA Takkunya – Yenibiyer işbirliğinde yöreye özgü tasarımların yapıldığı Muğla’ya bağlı tüm ilçeleri kapsayacak “Hediyelik Eşya Mağazalar Zinciri Projesi” hayata geçirilir.
Vali Şahin konuyla ilgili basın toplantısı düzenler, Türkiye’de hediyelik eşya konusunda önemli bir boşluk olduğunu ve insanların çevrelerindeki kişilere piyasada yöreye özgü hediye bulmakta zorluk çektiğini belirtir.
Düzenlenen basın toplantısında ürünlerin tasarımlarını gerçekleştiren Takkunya Ajans sahipleri Murat-Hande Başoğlu’da hazır bulunur.
Vali Şahin, Murat Başoğlu’nun başında bulunduğu Takkunya Ajans’ın, Muğla’nın ve ilçelerinin kültürel özelliklerini yansıtan tasarımları hediyelik eşyalarla birleştirip bütünleştirerek yeni ürünler hazırladıklarını şu sözlerle dile getirir.
“Melsa Şirketi’nin katkılarıyla bu çalışmayı yaptık. Dünya’da da bu ürünlerin piyasaya sürümü gerçekleşecek. İlimizin tanıtımı anlamında bu önemli bir faaliyet. Amacımız da bölgemizde hem böyle bir ihtiyacı karşılamak hem de ulusal ve uluslararası düzeyde turizmin tanıtımına katkı sağlamaktır.”
Vali Şahin, ilk etapta Melsa’nın işlettiği Ölüdeniz Belcekız ve Kumburnu plajlarında kurulan satış noktalarında, Muğla merkez Melsa’da ve Gökova’da satış yapılacağını, Bodrum Gümbet’te ise farklı bir konsept şeklinde düşündükleri hem cafe hem satış alanının bütünleştiği bir mekan tasarladıklarını, ilerleyen zamanlarda ise ilin diğer turistik bölgelerinde satış noktalarının yaygınlaştırılarak satışların yapılacağını belirtir.
Vali Şahin, Takkunya ürünlerin satışını turistik ilçelerde yapmayı hedeflediklerini anlatır. Ürünleri kişi ya da kuruluşlara toptan olarak alınabileceğini açıklar.
Basın toplantısında Takkunya yetkilisi Murat Başoğlu’da açıklama yapar. Başoğlu, turistik bölgelerde hediyelik eşya tanıtımının zayıf olduğunu, yıllardır kullanılan ürünlerin yenilenmeden kullanılmaya devam ettiğini söyler.
Başoğlu, Muğla için bir koleksiyon hazırladıklarını belirtir. Amaçlarının turizme farklı ürünlerle katkı sağlamak olduğunu aktarır. İnsanların yurtdışına giderken buradan ne hediye götüreceğini bilemediklerine dikkat çeker, kendisinin de içine sinerek hediyelik bir ürün alıp götüremediğini dile getirerek şunları söyler;
“Tasarımcılar son zamanlarda İstanbul’la ilgili çok ciddi çalışmalar yaptı. Ama özellikle Muğla gibi turistik bölgelerimizde çok farklı şeyler yapılmıyor. Bizde burada küçük bir değişiklik yaratalım istedik. Hem turizm noktalarını hem de kültürel varlıklarını gündelik hayatta kullandığımız ürünler üzerine yerleştirdik. Bu sene ilk defa satışa çıkıyoruz. Bunları örnek olsun diye yapıyoruz. Turizme nasıl bir katkı sağlandığını, nasıl bir yol haritası çizdiğimizi göstermek için yapıyoruz.”
Bu süreçte Vali Fatih Şahin, projenin merkezinde bulunan MELSA’nın işlevini anlatmak zorunluluğu hisseder.
Vali Şahin, MELSA’nın Ölüdeniz ve diğer işletmelerdeki gelirlerini tamamen yine Muğla’ya harcayan bir şirket olduğunu söyler. MELSA’dan elde edilen gelirlerle okul yaptıklarını, üniversite ve lise öğrencilerine burslar verdiklerini, engelli vatandaşların ihtiyaçlarının karşılandığını ifade eder.
Melsa gelirleri ile kamu kurumlarının ihtiyaç duyduğu araç gereç alımının yapıldığını, bu tür işletmelerden elde edilen gelirlerin yine Muğla’ya harcandığını sözlerine ekler.
Dönemin Turizm İl Müdürü Kamil Özer’dir…
Özer’de projeyi destekler.
Sonuçta Muğla Valiliği, bu proje için gerekli olan hediyelik eşya tanıtım malzemelerini Takkunya firmasından karşılar.
Gelen ürünler MELSA’nın ve MELSA’ya ait işletmelerin vitrinlerini süsler.
Ne kadarı alınır, ne kadarı satılır; bilinmez.
Tüm bu gelişmelerin ardından Muğla’nın statüsü değişir ve Muğla yasayla Büyükşehir kapsamına alınır. Yasaya göre İl Özel İdareleri kapatılır ve taşınmazları Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilir.
Geçiş döneminde Valilik bünyesinde kurulan Devir ve Tasfiye Komisyonları gözetiminde, kapatılan belde belediyeleri ile kapatılan İl Özel İdarelerinin taşınır, taşınmazları ve sahip olduğu hakların bir bölümü Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilir. Paylaşıma konu edilen taşınır, taşınmaz ve haklar tahminen 41.000 adettir. İl Özel İdaresinden Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen kuruluşlardan birisi de MELSA şirketidir.
Devir teslim sürecinde bazı taşınmazlar, özellikle koylar bakanlık ve valilik bünyesinde kurulan MUÇEV’e kaydırılsa da konumuz bu değildir. Muğla’nın devir teslim sürecinde neleri kaybettiği konusu önemlidir ve ayrı bir yazı konusudur.
Bugün konumuz; İl Özel İdarelerinin kapanmasıyla Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen MELSA’nın depolarında duran binlerce hediyelik eşyanın Büyükşehir Belediyesi’nin elinde nasıl patladığıdır.
Zira Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen MELSA, bu ürünlerin satışını yapamamakta, bu ürünleri değerlendirememektedir.
İddiaya göre o süreçte Takkunya’dan alınan hediyelik eşyaların faturası MELSA’ya değil, Muğla’ya Hizmet Vakfına kesilmiştir.
Dolayısıyla MELSA’nın bugünkü sahibi olan Muğla Büyükşehir Belediyesi, fatura girişi olmayan malzemeyi hiçbir şekilde değerlendirememektedir.
Binlerce liralık hediyelik eşya bu nedenle depoda bekletilmektedir.
Muğla Büyükşehir Belediyesi, MELSA Müdürler Kurulu Başkanlığı’nda yılların deneyimli bürokratı Sayın Yavuz Kayı görev yapıyor.
Sayın Kayı, kamu kaynaklarının verimli kullanılması konusunda oldukça titiz ve disiplinli bir bürokrattır. Muğla kamuoyunda Kayı, bu yönüyle iyi tanınır.
Çok ısrar etmemize karşın Sayın Yavuz Kayı, bu konuda bilgi paylaşımı yapmadı.
Ancak biz gazeteciyiz.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı MELSA’nın, bu konuda Muğla’ya Hizmet Vakfı’nı icraya verdiğini, ödenen miktar üzerinden dava açtığı bilgisine ulaştık.
Bu nedenle Sayın Kayı’nın yargıya intikal etmiş bir konu hakkında bilgi paylaşımı yapmamasını anlayışla karşıladık.
Kamuoyunun merak ettiği soru ile sonlayalım.
MELSA- Takkunya işbirliğinde gerçekleştirilen Hediyelik Eşya Mağazalar Zinciri Projesi için gerekli olan hediyelik eşya alımı; neye göre, hangi yolla yapmıştır?
Alınan malzemenin faturası kime kesilmiştir?