MEME TİMİ
Başlık size ilginç gelmiş olabilir.
Duyunca bize de ilginç gelmişti.
“Meme Timi” Muğla Kamu Hastaneleri Birliği tarafından düzenlenen yıl sonu değerlendirme toplantısında öne çıkan tanımlamalardan birisiydi.
Birlik Genel Sekreteri Murat Himioğlu ve ekibinin alışılmışın dışında düzenlediği toplantı, Meme Timi başta olmak üzere ilin sağlık konusunda geldiği nokta açısından önemliydi.
Dr. Murat Himioğlu söze; Muğla Kamu Hastaneleri Birliği olarak ‘ne olduklarını’ ifade edemeklerini dile getirerek başladı.
Muğla Kamu Hastaneleri Birliği’nin, il genelinde hastanelerin tek elden idare edildiği bir kurum olduğunu belirten Himioğlu, Sağlıkta Dönüşüm Programında II. fazın vatandaş odaklı mevcudiyetinden bahsetti.
Merkezi Hastane Randevu Sisteminin vatandaşlar tarafından 4/1 oranında tercih edildiğine dikkat çeken Himioğlu, vatandaşların randevu sistemiyle hastaneye gelmesi halinde mağduriyetlerin ortadan kalkacağını kaydetti.
Bazı branşlarda uzman hekimlerin katıldığı ve bilgi paylaşımı yaptığı yıl sonu değerlendirme toplantısında; Polikilinik hasta sayısını 50-60’ta tutabilmek hedefi, Datça ve Milas’ta bulunan hastane yenilemesi, tahlil çeşitliliğinin 147’den 234’e yükselmesi, görüntüleme ünitelerinin yenilenmesi, tıbbı atık depolarının değişmesi, 250 kesit tomografinin yapılabiliyor olması, farklı branşlarda arttırılan nöbetçi hekimlik, bin 39 evde diabet ve bin 815 hasta bakımı, il genelinde 16 bin ev ziyareti, 300’e yakın ücretsiz ev dializi, reçete yazan klinikten katarak ve A gurubu göz ameliyatına geçen göz servisi, devam eden hastane yatırımları ve Meme Timi gibi konular öne çıktı.
Bize göre bu gelişmelerin her birisi önemli ve her birisi ayrı yazı konusu.
Dr. Murat Himioğlu’nun “Ne olduğumuzu ifade edemedik” özeleştirisi sonrasında basına yapılan sunum ve paylaşımlar ortaya koydu ki; Muğlalı Muğla’da verilen sağlık hizmetlerini bilmediği için başka illere gitmeye devam ediyor…
Alın size bir örnek:
Biliyorsunuz meme kanseri bir halk sağlığı sorunu.
Muğla Kamu Hastaneli Birliği, hastane bünyesinde oluşturduğu Meme Timi ile bu sorunun sağa-sola gitmeden bu kentte üstesinden gelinebileceğini ortaya koyuyor.
Belki bilmiyorsunuz!
Meme Timi ile Muğla’da bir hastanın kanser olup olmadığı yarım saatte tespit ediliyor.
Ekip bu kadar iddialı…
Hastane bünyesinde kurulan Meme Timi, gününde işlem yaparak herkesi şaşırtıyor.
Önceden 3-4 ay sonraya verilen randevular Meme Timi ile sona ermiş, 2013 yılında 70-80 olan ameliyat sayısı bugün 176’ya çıkmış durumda.
Mamografi, ultrasonografi, MR, frozen inceleme, kimyasal inceleme, gama kamera ile teşhiste anında görüntü sağlanıyor. İşin cerrah ayağında ise hasta patoloji dahil hasta 5 ila 7 gün içerisinde ameliyata alınabiliyor.
Himioğlu, Acıbadem’in bile bu hıza yetişemediğini iddia ediyor.
Meme Timi’nin farklılıkları bunlarla sınırlı değil. 5 bin momografi çekimi ile Meme Timi, halk sağlığı ekiplerini bile geride bırakmış görünüyor.
Yetkililer Muğla’nın meme polikiliğine güvendiğini ifade ederken meme kanseri konusunda teşhis ve tedavi için dışarı giden hasta sayısında gözle görünür bir düşüş yaşandığına işaret ediyor.
Uzatmayalım.
Muğla Kamu Hastaneleri Birliği tarafından düzenlenen yıl sonu değerlendirme toplantısı sonrasında Birlik Genel Sekreteri Himioğlu ve ekibi ile bir araya geldik. Burada yaptığımız ayaküstü değerlendirmede Muğla’da verilen sağlık hizmetlerinin toplumda yeterince bilinmediği kanısına ulaştık. Himioğlu’ndan basın biriminin daha çok bilgi paylaşmasını istedik. Ancak bunu istersen sağlık hizmetlerine ilişkin toplumsal algı konusunda bize düşen görevinde farkındaydık.