Milas Belediyesi ve Ecrimisil
Bodrum, Marmaris, Fethiye, Milas ve Datça gibi önemli turizm merkezlerine sahip Muğla’da, durgun geçen turizm sezonun üzerinde ecrimisil bedellerine yapılan yüzde 100 oranındaki zam tepkilere neden oldu. Milas’ın önemli turizm mahalleleri arasında bulunan Ören ve Güllük yaz sezonu hazırlıkları tamamlanmasına rağmen kıyı ve sahil şeritlerinin Mal Müdürlüğü bünyesinde olması nedeniyle sahillerde halkın faydalanması için şemsiye ve şezlong hizmetlerin verilmesinde sorunlar yaşanıyor.
Mal Müdürlüğü tarafından belirlenen yüksek ecrimisil bedelleri bu tür hizmetlerin verilmesini aksaklığa uğrattığı öne sürüldü.
Bu konuda feryat figan açıklama Milas Belediyesi’nden geldi. Milas Belediyesi İşletme ve İştirakler Müdürü Aşkım Yalçınkaya, kıyı ve sahil şeridinin Mal Müdürlükleri bünyesinde olmasının kendileri için sıkıntı oluşturduğunu belirterek şunları söyledi; “Güllük ve Ören gibi mahallelerimizi her ne kadar sezona hazırlasak ta plajlar konusunda bazı hizmetleri veremiyoruz. Mal Müdürlüğümüz bizlere sahilleri kullanmamız konusunda yüksek ecrimisil bedelleri çıkartıyor. Geçen yıl 338 lira olan günlük sahil kullanım bedeli bu yıl yüzde 100 oranında artarak 629 lira olarak bize tebliğ edildi.”
Daha önceki yıllarda plajlarda şezlongların okullar kapandıktan sonra atıldığını hatırlatan Yalçınkaya, “Ören ve Güllük’te sezon her zaman okullar kapandıktan sonra başlıyor. Milas Belediyesi olarak bu tarihi öne alarak şezlongları 8 Haziran tarihinde atmayı planladık. Muğla Büyükşehir Belediyemizle yaptığımız koordineli çalışma sonucunda da yollar trafiğe 8 Haziran tarihinde kapatılacak. Bu tarihler öncesinde yüksek ecrimisil bedelleri yüzünden şezlong atmamız mümkün değil. Milas Belediyesi olarak her ne kadar şezlong ve şemsiyelerden ücret talep edilse de toplanan para günlük ecrimisil bedeli olan 629 lirayı bulmuyor.” diye konuştu.
Tecrübeyle sabittir, bu konu sakat bir konudur.
Biliyoruz ki, ecrimisil fiyatlarını açıklayan Mal Müdürlükleri belediyelere; “Ya kabul et ya da terk et” diyebilir.
Yerel yönetim tarihimizde bu tür örnekler mevcuttur.
Konunun en seçkin örneklemelerinden birisi İzmir’in Çeşme ilçesidir.
Yanılmıyorsak 2008 yılında Çeşme’de yüzde bin 500’e varan zam yapılan işgaliye bedelleri büyük tartışmalara yol açmış, hatta bu tartışmalar meclisin gündemine kadar taşınmıştı.
Maliye, “Ya bu ücreti kabul edin ya da terk edin” diye uyarınca bir otel iskelesini ve havuzunu yıkmış, olayı protesto etmişti.
İtirazlar üzerine bölgede inceleme yapan komisyon, bu arazilerin işgal altında olduğunu açıklamıştı. Devreye giren Çeşme Kaymakamlığı, muhataplarına uyarı tebliğleri göndermiş, söz konusu alanların 15 gün içerisinde boşaltılmasını istemişti.
Daha ötesinde savcılığa yapılacak suç duyurusu sonrasında, karara uymayanlar hakkında 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılacağı belirtilmişti.
Milas’ın iki deniz kapısı var.
Ören ve Güllük.
Milas Mal Müdürlüğü geçen yıl 338 lira olan günlük sahil kullanım bedelini bu yıl yüzde 100 oranında artarak 629 lira olarak belirledi ve kararı Milas Belediyesi’ne tebliğ etti.
Ören ve Güllük, her ikisi de yerli turistin ve ikinci konutçuların ağırlıklı oldukları yerleşkeler. Her iki yerleşkenin sezonu okulların kapanması ile başlıyor.
Milas Belediyesi, (8 Haziran) dün itibariyle plaj yolunu kapatıp, plajı kullanmaya başlama kararı almış, ancak yüksek ecrimisil yüzünden “şezlong atamayabiliriz” uyarısında da bulunmuştu.
Milas Belediyesi şezlong ve şemsiyelerden ücret talep edilse bile toplanan paranın günlük ecrimisil bedelini karşılayamayacağını öne sürmüştü.
Milas’ta bugün itibariyle ‘ne olup bittiğini’ doğrusu merak ediyoruz.
Geçtiğimiz hafta sonu Ören sahilindeydik.
Sahilde beş, bilemedin on kişiydik…