MİLAS’A COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ
Milas Organize Sanayi, büyük mağazalar ve zincir mağazaların toplam raf alanlarının yüzde 1’inin yerli markalı ürünlere tahsisi, Güllük karayolu kavşak düzenlemesi gibi bölge ekonomisine yönelik girişim ve başarının sahibi olan Milas Ticaret ve Sanayi Odası bir başarıya daha imza attı.
MİTSO’nun Milas zeytinyağına coğrafi işaret patent tescili yapılması için yaptığı başvuru, Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından incelenerek kabul edilmişti.
Türk Patent Enstitüsü tarafından yapılan resmi ilana altı aylık askı süresi içinde itiraz gelmeyince Milas Zeytinyağı’nın coğrafi işaret patent tescili alması kesinleşti.
Konuya ilişkin kesinlik yazısı Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığı’ndan geldi.
Yazıda “İlan edilen başvurunuza ilişkin 6 aylık yasal itiraz süresi içerisinde herhangi bir itiraz gelmediğinden Milas Zeytinyağı ibareli coğrafi işaret tescili kesinleşmiştir” ifadelerine yer verildi.
MİTSO, coğrafi işaret başvurusunun tescil edilerek coğrafi işaret siciline kayıt edilebilesi için gerekli olan kayıt ücretini yatırarak binlerce yıllık bir haklı mirası ötesinde muhteşem bir üretim değerini tescillemiş oldu.
Bodrum Mandalinası, Milas Halısı’ndan sonra Milas Zeytinyağı’nın coğrafi işaret patent tescili ile Muğla’nın il genelinde coğrafi işaret tescilli ürün sayısı üçe yükseldi.
Türk Patent Enstitüsü’nde tescilli 191 ürün bulunuyor.
Bu tesciller arasında üç yöre zeytinyağı coğrafi işaret patentine sahip.
Ayvalık Zeytinyağı, Edremit Körfez Bölgesi Zeytinyağı, Güney Ege Zeytinyağı ile birlikte Milas Zeytinyağı nihayet tescillenen zeytinyağları arasındaki yerini aldı.
Zeytinyağlarının yanı sıra TPE’nin tescil envanterinde Gemlik zeytini, Akhisar domat zeytini, Akhisar uslu zeytini ve Edremit Körfezi çizik zeytini de coğrafi işaret alan üretim değerleri arasında bulunuyor.
Konuya ilişkin müjdeli haber MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer’den geldi.
Özer coğrafi işarete ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Daha düne kadar rafinajlık yağ diye nitelendirilen Milas zeytinyağının makûs talihini yendik. Artık göğsümüzü gere gere, Milas zeytinyağının coğrafi işaret patent tesciline sahip, Türkiye’nin en iyi yağılarından birisi olduğunu söyleyebiliriz. Bunu MİTSO olarak başardık. Bu nedenle MİTSO olarak gururluyuz ve Milas zeytinyağının geleceği konusunda umutluyuz. Milas zeytinyağı, Muğla’nın üçüncü, Milas’ın ikinci coğrafi işaret patentli ürünü oldu. Sümer Holding daha önce, Milas Halısı’nın coğrafi işaret patentini almıştı. Böylece Milas’ın iki ürünü; halısı ve zeytinyağı coğrafi işaret patenti almış oldu. Muğla’da üçüncü patentli ürün ise Bodrum mandalini. Muğla’nın üç coğrafi işaretli ürününden ikisine, yani Milas Halısı ile Milas Zeytinyağı’na sahip olduğumuz için de ayrıca gururluyuz.”
Peki, Altın sıvı olarak tariflenen zeytinyağının coğrafi işaret patent tescili alması ne anlama geliyor ve bu işaret ne işe yarıyor?
Daha önceden de ifade ettiğimiz gibi coğrafi işaretle Milas’ta üretilen zeytinyağının diğer yörelerde üretilen aynı tür ürünlerden farkını belirliyor. Ötesinde Milas Zeytinyağı’nın kalitesini belgeliyor, zeytinyağının pazarlanmasında da büyük bir tanıtım olanağı sağlıyor.
Ürün; “Ben tescilli bir ürünüm diye bas bas bağırıyor”.
Tescil, zeytinyağının belli bir standartta üretilmesini sağlayarak pazar payının korunmasına katkıda bulunuyor. Yani coğrafi işaretle kalitesi standartlaşmış markalı ürünler yaratılıyor, rekabet ortamında Milas; “Bende Varım” diyebiliyor.
Tüm bunların yanında coğrafi işaret üretimde istihdamın artmasına katkıda bulunuyor. Köyden kente göçü engelleyerek kırsal kesimdeki nüfusu ve yöre üreticisinin emeğini koruyor.
Ne diyelim (!)
MİTSO’nun bölgenin kalkınmasına, üretim değerlerimize yönelik çaba ve girişimlerine ilişkin; “Tuttukları altın olsun” teminnisinde bulunmuştuk.
Bu temennimizi toplum huzurunda bir kez daha yinelediğimizi ifade edelim.
Coğrafi işaret “hayırlı olsun” diyerek sonlayalım.