MİTSO BAŞARDI
Daha önce ifade etmiş, Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer’i ve oda yönetimini ödüllendirmek gerek demiştik.
MİTSO Başkanı Reşit Özer ve oda yönetiminin yapımı yılan hikayesine dönen bir projeyi yeniden dirilttiğini, bununla kalmayıp iz sürdüklerini, ısrarcı olduklarını Milas Organize Sanayi Bölgesi projesini gerçekleştirdiklerini, bu nedenle ödüllendirilmeli gerektiğini ifade etmiştik.
Özer ve yönetiminin bölgesel kalkınma, istihdam yaratma ve güçlü ekonomiyi hedefleyen bir anlayışla görev yaptıklarına dikkat çekmiştik.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası’ndan gelen bir ileti ile ödül önerisinde ne kadar haklı olduğumuz bir kez daha ortaya çıktı.
Yerli, markalı ürün ve üreticinin korunması amacıyla büyük mağazaların raf alanının yüzde 10’unun tahsisini isteyen MİTSO, bu işi de başardı.
MİTSO’nun isteği yasa taslağına yüzde 5, yasaya ise raf alanına yüzde 1’i olarak girdi.
***
Milas Ticaret ve Sanayi Odası’nın yerel üreticilerin korunması, markalı ürün üretiminin teşviki amacıyla büyük mağazaların toplam raf alanının yüzde 10’unun yerli ürünlere ayrılması için yapmış olduğu yazışmalar olumlu sonuç verdi.
6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Kanununda, büyük mağaza ve zincir mağazaların raf alanlarının en az yüzde 1’ine denk düşecek şekilde yerel ürünlerin bulunması hükmü de yer aldı.
Yine MİTSO’nun önerisiyle esnaf ve sanatkarlarının da korunması amacıyla alışveriş merkezlerinin toplam satış alanının en az yüzde 5’i oranında yer ayrılacak.
Kültür veya sanatsal değeri olan kaybolmaya yüz tutmuş meslek erbablarına kiraya verilmek üzere toplam satış alanın en az binde 3’ü tahsis edilecek.
Yasanın uygulanmasına yönelik Muğla Ticaret İl Müdürlüğü, Eylül ayında meslek odalarından mağazaların raflarında yer alacak yerel ürünlerin bildirilmesi istedi.
MİTSO, Milas’taki mağazaların raflarında yer alması için yasada belirtilen niteliklere uygun 38 markalı ürünü Muğla Ticaret İl Müdürlüğü’ne bildirdi.
Yürürlüğe giren Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Yasasıyla MİTSO’nun önerdiği 38 ürün büyüklü-küçüklü alışveriş merkezlerinin raflarında yer alacak.
Ne diyelim;
Tuttukları altın olsun…
***
İfade etmek isteriz ki; Coğrafi işaretli veya markalı ürünlerin büyük mağazaların veya zincir mağazaların raflarında yer alması, alışveriş merkezlerinde esnaf ve sanatkarlarla yok olmaya yüz tutmuş meslek sahiplerine yer tahsisi yapılmasını sağlamak öyle kolay bir iş değildir.
Böylesi bir talebin Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un omurgasında yer almasını sağlamak; büyük bir iştir.
Ötesinde büyük bir başarıdır.
Bu başarının sahibi olan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve Oda yönetimi ayakta alkışlanmalıdır.
MİTSO Başkanı Reşit Özer’in ifade ettiği gibi “MİTSO’nun yasa haline gelen önerisi, aynı zamanda tüm dünya üreticilerinin korunması için bir örnek oluşturmaktadır”…
Bu saatten sonra asıl önemli olan meslek odalarının, yerel üreticilerin bu yasanın getirdiği uygulamanın gereklerini yerine getirmesi, ötesinde uygulamanın takipçisi olması gerekmektedir.
Zira bu yasaya uymayanları bekleyen ciddi yaptırım ve cezalar vardır.
Kanunun yürürlüğe girmesiyle alış-veriş merkezlerinden istenen raf ve alan tahsisi için mağazalara bir yıl süre tanınmıştır.
Bu süre içinde yerel ürünlere ayrılan yer tahsisi ve alanlar mutlaka denetlenmelidir.
Yasa Ticaret ve Sanayi İl Müdürlükleri tarafından uygulanacak olsa da denetimi mutlaka odaların oluşturacağı komisyonlar tarafından denetlenmelidir.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası, raflara 38 ürün önerirken, diğer odaların; Bodrum, Muğla, Marmaris ve Fethiye’nin Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne hangi ürünleri önerdiği merak konusudur.