Muğla’ya yeni atanan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Serkan Öçalmaz’ın düzenlediği tanışma kahvaltısında Vali Amir Çiçek’le bir araya geldik.
Vali Çiçek, il müdürlüğü bünyesinde yapılan hizmetleri özetledikten sonra basın mensuplarına önemli açıklamalar yaptı.
Gazeteci Mustafa İnci’nin “Ne olacak bu Suriyeli meselesi” sorusu üzerine Vali Çiçek, bir dizi açıklamada bulundu.
Sınırdan Türkiye’ye giriş yapan her Suriyeli’nin geldiği ilde kaydedildiğini bu nedenle Suriyelilerin kaydedildikleri ilde yaşamaları gerektiğini ifade eden Vali Çiçek, Muğla’nın Suriyeliler için uygun bir il olmadığını söyledi.
Zira il ekonomisinin lokomotifi olan turizm sektörünün Suriyelilere iş vermediğini hatırlatan Vali Çiçek, Suriyeli göçmenlerin aslında Muğla’yı bir yaşam alanı olarak değil, bir kaçış alanı olarak gördüklerini belirtti.
Suriyeli göçmenlerin daha iyi koşullarda yaşaması için geldikleri ya da istedikleri yerlere nakledildiğini dile getiren Vali Çiçek, çok sayıda göçmenin Osmaniye ve Düzce’ye gönderildiğini söyledi.
Çiçek, iş imkanı bulanların Muğla’da kaldıklarını belirterek 7 bin 500 civarında düzensiz göçmen bulunduğuna dikkat çekti.
Vali Çiçek, sahip olduğu turizm potansiyeli ile Muğla’nın düzensiz göç yatağı olmadığını dile getirdi.
Ege Bölgesinde 58 bin Suriyeli’nin bulunduğuna dikkat çeken Vali Çiçek, bunun 17 bin 250’sinin Muğla’da ikamet ettiğini ve bu güne kadar 130 kişinin denizde boğulmak üzereyken kurtarıldığını açıkladı.
Suriyeli göçmenlerin karşı kıyılara geçmek istemesinden doğan fırsatçılığı bir ranta dönüştürmek isteyen, bu işi para karşılığı yapan 150 kişinin yargılandığını bir çoğunun da tutuklandığını belirten Çiçek, insan tacirleriyle etkin mücadelenin devam ettiğini dile getirdi.
Turizmin sadece barış ve güven ortamında yapılabileceğini ifade eden Vali Çiçek, göçmenlerin yaşadıkları trajedinin bölge turizmini olumsuz yönde etkileyebileceğini, geçen yıla göre turizm sayısında yüzde 5’lik bir düşüş yaşandığını söyledi.
Bu ay itibariyle Muğla’ya 2 milyon 800 bin turistin giriş yaptığını hatırlatan Vali Çiçek, en çok kaybın İngiltere ve Rusya’da yaşandığına dikkat çekti.
Bu yıl içerisinde yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini ifade eden Vali Çiçek önümüzdeki yıl için şimdiden çalışmalara başladıklarını belirtti.
Turizmin günlük borsa gibi olduğunu ifade eden Çiçek, 2016 yılı turizm sezonunda yaşanacak kayıpları önlemek adına sektör temsilcileri, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, turizm birlikleri ve ülkelerin fahri konsolosları ile bir araya gelerek şimdiden önlem alacaklarını kaydetti.
Muğla’da rant ve fırsatçılıkla mücadelenin sadece valilik eliyle değil belediyeler ve sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla bir bütün halinde yapılması gerektiğine işaret eden Vali Çiçek ilin ekonomisini oluşturan turizm sektörü için gerekli olan barış ve güven ortamının mutlaka sağlanması gerektiğini söyledi.
Bunlar önemli açıklamalar.
Elimizdeki verilere göre geçen yıl aynı tarihte Muğla’ya gelen turist sayısı 3 milyon 300 bin civarındaydı. Henüz sezon bitmedi ancak geçen yıla göre gelen turist sayısında 500 binlik bir düşüş var.
Vali’nin ifadesine göre bu düşüşün nedenlerinden birisi İngiltere’de aleyhte yürütülen kampanyalar ve Rusya’nın kendi içinde yaşadığı sorunlar.
Kabul etmek zorundayız; Suriyeli göçmenlerin Muğla’yı bir kaçış noktası görmesi bölge turizimini olumsuz yönde etkiledi.
İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ülkede 2 milyona yakın Suriyeli var. Bunlardan 22 bin kişi Avrupa Birliğine ulaşırken denizde boğularak yaşamını yitirdi.
Akdeniz ve Ege Denizi toplu mezarlıklara dönüştü.
Bu konudaki en çarpıcı, en trajik olay Bodrum’da yaşandı.
Aylan Bebek’in cansız bedeni dünyanın göçmenler konusundaki bakışını değiştirdi.
Göçmenler için 10 ilde kurulan 25 barınma merkezinde toplam 262 bin kişi yaşıyor.
Geri de kalan 1 milyon 738 bin göçmenin bir kısmı iş bulabiliyor ya da geçici işlerde çalışıyor, bir kısmı da düzensiz göçmen statüsünde oradan oraya göç edip duruyor.
2015 turizm sezonunu kayıplarla geçiren Muğla umuyor ve diliyoruz ki; Vali Amir Çiçek’in de ifade ettiği gibi düzensiz göç yatağına dönüşmeden gerekli önlemleri alır…