Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından başlayan tartışmalar sonucunda kurultaya gitme kararı aldı.
Kurultay 5-6 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Kurultay fitilini TBMM’de, beş milletvekiliyle basın toplantısı düzenleyen CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve CHP Grup başkan vekili Muharrem İnce ateşledi.
Tarhan cumhurbaşkanı seçiminde ağır bir yenilgi alındığını, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ortada bir yenilgi olduğunu, bir hezimet yaşandığını mutlaka kurultaya gidilmesi gerektiğini açıkladı.
Tartışmada ikinci dalga aralarında CHP eski Grup Başkanvekili Kemal Anadol’un da bulunduğu CHP’li eski 50 milletvekilinden geldi. Anadol ve 50 eski milletvekili, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun resmen istifasını istedi.
Bu tartışmaların sonunda Kılıçdaroğlu, kurultayı toplama kararı aldığını açıkladı.
CHP tüzüğüne göre kurultayda genel başkanlık yarışına katılabilmek için imza şartı aranıyor.
Genel başkanlığa aday gösterilmek için, delege tam sayısının en az yüzde 10’unun yazılı teklifi gerekiyor.
Zira CHP’de genel başkan, delegelerin salt çoğunluğunun oylarıyla seçiliyor.
CHP bugüne kadar 34 olağan, 17 olağanüstü kurultay yaptı.
CHP’de son olağanüstü kurultay 18 Ocak 2012’de Aralarında eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı’nın da bulunduğu bir grup partilinin olağanüstü kurultay istemiyle topladıkları 362 imzalı dilekçeyi, 18 Ocak 2012’de genel merkeze teslim etmesiyle başladı.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, tüzük değişikliği talebiyle iki olağanüstü kurultay topladı. İki ayrı kurultay, CHP içerisinde tepkelere neden oldu, tüzükte yer alan bazı maddelerin değiştirilmesi tartışma konusu oldu. Sonuçta parti tüzüğü değiştirildi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 18. Olağanüstü kurultay’ı 5-6 Eylül tarihlerinde toplayacak.
CHP içerisinde bu kurultaydan çok şey bekleyenler var. Bize göre bu kurultay çok şey beklenecek bir kurultay olmayacak.
Yani 18. Olağanüstü kurultayı bir ‘hesap sorma’ kurultayı gibi görünse de bize göre bu kurultay kendisinden çok şey beklenecek bir kurultay olmayacak.
Bu kurultay 2015 genel seçimleri öncesinde belki de partinin biraz daha derlenip toparlanmasına yarayacak.
İl Başkanı Mustafa Öztürk, Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, Fethiye eski İlçe Başkanı Emrah Doğu, Bodrum eski İlçe Başkanı Okan Özsu, Mühendis Mustafa Öztürk, Bafa eski Belediye Başkanı Zühra Dönmez, İl Kadın Kolları eski Başkanı Canan Ercan, Marmaris eski İlçe Başkanı Mehmet Oktay, Ula ilçe sekreteri Hüseyin Sazaklıoğlu, Sinem Ataçocuğu, Bodrum İlçe Yönetim Kurulu üyesi Nesrin Özalın ve Deniz Koca Muğla’nın kurultay delegeleri…
5-6 Eylül tarihinde gerçekleştirilecek 18. Olağanüstü kurultay’da Muğla’dan 12 kurultay delegesi, 3 milletvekili ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün oy kullanacak.
Biliyorsunuz CHP’li İl Başkanları şu anda Nevşehir buluşmasıyla Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na tam destek vermeye hazırlanıyorlar. Kurultay’la ilgili olarak CHP Muğla İl Başkanı Mustafa Öztürk’ü aradık. Öztürk, CHP İl Başkanları’nın genel merkezin dışında Nevşehir’de toplandıklarını, kurultay değerlendirmesi yaptıklarını ifade etti.
CHP İl Başkanı Mustafa Öztürk’e “Kurultayda Kılıçdaroğlu’nu desteklemek için ortak karar mı alıyorsunuz” sorusunu yönelttik.
Öztürk’ün cevabı kısa ve net oldu.
“Evet”…
CHP’de köklü değişim bekleyen muhalifleri uyaralım. Muhalifler değişim beklentilerini 2015 genel seçimlerinden sonraya bırakmalılar.