Size bu gün;
Kişisel bakım seti için Fransa’ya
Argan yağı için Fas’a,
Thai masajı için Tayland’a gitmeye gerek kalmadı (!) dünyanın güzellik formülü ayağımıza geldi desek (!)
Kozmetik ürünlerinden güzellik ürünlerine, doğal kozmetiklere, dermokozmetik ürünlerinden, kişisel doğal bakım ürünlerine, sabun ve cilt bakım ürünlerinden, makyaj ürünlerine bin bir sağlık ve güzellik formülü burnumuzun dibinde, on dakika ötenizde desek (!) inanır mısınız?
Bence inanmalısınız.
Muğla’nın şık ve zarif hanımlarının dikkatine sunmak isteriz ki; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Merkezi bünyesinde açılan Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOZMER) bilimin ışığında bu yöreye ait binlerce bitki çeşidinden kozmetik ürünler geliştirmeye ve üretilmeye başladı.
Geçtiğimiz gün açılışı yapılan bu merkezin başında Prof. Dr. Nazan Demir bulunuyor. Nazan Hoca’nın ve ekibinin bilgi, emek ve ürüne dönüştürme çabası nihayet meyvesini verdi.
Kantoron başta olmak üzere yörede yetişen Sandıras menekşesi, Datça papatyası, defne, mis zambağı, teşbih ağacı, kızılçam kabuğu gibi binlerce ürünü tek tek işleyen bu ekip; Aromatik yağ, cilt bakım ürünleri ve bitkisel çay üretim izni alarak ‘Naz Demir’ markasıyla üretime başladı ve ürünleri bizlerle buluşturdu.
Özellikle kokuya ve bakım ürünlerine meraklı bendeniz; kantoron, melisa, zambak, yasemin, reyhan, defne, mersin, okaliptüs, nane ve papatya yağlarından kendime aromatik bir seri yaptım.
Defne sabunu ve doğal sabunlardan da tabi ki…
Muğla’nın şık ve bakımlı hanımlarına KOZMER’in doğal ürünlerden yapılmış, şık tasarımıyla göz kamaştıran; antiaging, gece-gündüz ve gözaltı kremlerini ve nemlendirici kremlerini acilen ve şiddetle öneririm.
Özellikle de kimyasallardan üretilmiş bakım ve güzellik setlerine avuç dolusu para ödeyen hanımlara (!)…
Siz “hadi canım” demeden biz size işin aslını, aslında ne olduğu şöyle anlatalım.
Parfümün merkezi Fransa’da ünlü kozmetik firması Guerlain, Versay’da ISIPCA adında bir kozmetik ve parfüm okulu kurar.
Ne zaman 1970’de.
Daha sonra Guerlain kurduğu kozmetik ve parfüm okulunu Fransız devletine devreder.
ISIPCA bu alanda dünyanın en prestijli okuludur.
Okulda parfüm tarihi, hammaddelerin tanınması, sentetikler, doğallar, koku aileleri, laboratuvar çalışmaları, hammaddelerin uygulanması, çiçeklerin sentetik olarak yapılıp bir parfümün içinde kullanımı, son dönem satışa çıkan parfümler gibi dersler verilir.
Okulun ikinci yılında ise işletme ve finans gibi derslerle, sadece parfümün yaratılması değil, pazarlanması öğretilir. Yani okul kozmetik ve parfüm konusunda “burun” yetiştirir.
Kozmetik ve parfüm ürünlerinde Fransa’nın lider ülke olması tesadüf değildir.
Dünyanın ve sektörün sahip olduğu 7 temel koku; Cype (Kıbrıs), Sitrus (narenciye), Fugene (tarçınsı), Amber (amber-safran), Ağaçsı (Odunsu), Deri ailesi ve Çiçeksi (klasik çiçekler, aldehit, meyvemsi ve ağaçsı) Avrupa’nın ve Dünya’nın kozmetik ve parfüm değerlerini oluşturuyor.
Sektörün kalbi Fransa’da üretilen her bir kozmetik ürünün kategorilenmesi; “Fransız Parfümörler Derneği” adında bir kuruluş tarafından yapılıyor.
Dünya bu derneğin yaptığı tanımlamayı kullanıyor.
Belirtelim ki; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nazan Demir ve ekibinin Muğla’da Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Fransız ISIPCA’nın daha da ötesinde…
Avrupa’da 12 bin 500 bitki türünün 11 bini Türkiye’de yetiştiğini düşünürsek Nazan Hoca’nın kozmetik hammadde konusunda “Muğla Nuh’un Gemisi” tanımlamasını abartılı bulmamak gerek…
Muğla sahip olduğu doğal hammadde değerleriyle bu alanda dünyanın üç önemli noktasından birisi ve artık Muğla, dünyanın üçüncü büyük ekonomisini oluşturan kozmetikte bilimsel ilk adımı KOZMER’le atmış oldu.
Laboratuvar çalışmasının ötesinde Muğla Üniversitesi, Kozmetik Teknoloji Programını da devreye soktu. Yani işin alt yapısı oluşturuldu.
Türkiye’nin ilk ‘Kozmetik Ürünler Analiz’ kitabı yine Muğla Üniversitesi tarafından yayınlandı.
Hanımefendiler ve beyefendiler;
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Araştırma Laboratuvarları Merkezi bünyesinde açılan Kozmetik Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi (KOZMER) bilimin ışığında bu yöreye ait binlerce bitki çeşidinden üretilen kozmetik ürünler, 10 dakikalık mesafede sizleri bekliyor.
Siz bu satırları okurken ben KOZMER’in defne sabunuyla yıkanıp, okaliptüs yağıyla güzel bir terapi yaparak Cumartesi’nin keyfini çıkarıyor olacağım.
KOZMER’in (Herbal Tea) ürünlerinden dağ çayının mis kokuları eşliğinde…