Muğla’ya ait ürünler; Muğla Saraylısı, Muğla Köftesi, Muğla Beyazı Mermeri, Datça Nurlu Bademi için Türk Patent Enstitüsüne 28 Ocak tarihi itibariyle coğrafi işaret başvurusu yapıldığı açıklandı.
Açıklama Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’ndan geldi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) coğrafi işaret komisyonuna Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş başkanlık ediyor.
Biliyorsunuz Karakuş aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve bu görev Başkan Karakuş’un omuzlarına yüklenmiş durumda.
Yani Karakuş konumu itibariyle sadece Muğla’nın üretim değerlerinin coğrafi işaretlerinden değil, tüm ülkede borsa çatısı altında faaliyet gösteren diğer illerinden de sorumlu.
Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bu ay başında Coğrafi İşaret başvuru ve tescil süreçleri konusunda bir çalıştay düzenledi.
Çalıştay’da TOBB çatısı altında faaliyet gösteren oda ve borsalara danışmanlık ve teknik hizmet desteği verileceği açıklandı.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada sürece ilişkin yol haritasını şu sözlerle özetledi.
Karakuş, “Pek çok konuda olduğu gibi coğrafi işaret konusunda da TOBB çatısı altındaki oda ve borsalarımıza danışmanlık ve teknik hizmet sağlayacağız. Bu amaçla TOBB çatısı altındaki pilot oda ve borsalarımızla mevzuatın imkân verdiği ölçüde çalışmalar gerçekleştireceğiz. Coğrafi işarete konu ürünlerin bilimsel çalışmalarının yürütülmesi amacıyla 81 ilde görevlendirdiğimiz akademik danışmanlarımızla seferberlik başlatacağız. Her konuda olduğu gibi bu konuda da öncü olmaya ve Türk özel sektörüne yol gösterici olmaya devam edeceğiz” dedi.
Karakuş, 28 Ocak 2016 tarihinde Türk Patent Enstitüsüne Muğla coğrafyasına ait; Muğla Saraylısı, Muğla Köftesi, Muğla Beyazı Mermeri, Datça Nurlu Bademi için coğrafi işaret başvurusunun yapıldığını açıkladı.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren ad veya işaretlere ‘coğrafi işaret’ deniliyor.
Coğrafi işaretler, ayırt edici özelliği ile ön plana çıkan ve bulunduğu bölge ile özdeşleşen doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerine verilen işaretler olarak tanımlanıyor.
Peki bu işaret neden bu kadar önemli?
Biliyoruz ki coğrafi işaret almış ürünler belli bir kalite ve standartlarıyla pazarlama ve rekabet ortamında büyük bir avantaj sağlıyor.
Ürünlerin üzerinde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün benzerlerinden farklı özelliklere sahip olduğu şeklinde algılanıyor ve tüketici söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yörenin adına duydukları güvenle, aynı türdeki diğer ürünleri tercih edebiliyor.
Örneklemek gerekirse; Datça’nın Nurlu Bademi’ni tercih eden bir tüketici, o ilin üretim değerlerine duyduğu güvenle Fethiye’nin domatesini, Ortaca’nın narını, Köyceğiz’in narenciyesini, Marmaris’in çam balını, Milas’ın zeytinyağını tercih edebiliyor.
Yani Coğrafi işaret; bu toprağın adı bir türlü konmamış üretim değerlerinin, geleneksel bilgimizin paketlenerek satılabilir, markalı bir ürüne dönüşmesini sağlıyor.
Bununla kalmıyor, genel nitelikleri itibariyle üretimi, kaynağı gibi bir takım yerel özelliklere bağlı olarak haklı bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını da sağlıyor.
Bir önemli detayla sonlayalım.
Coğrafi işaret kimseye mülkiyet hakkı vermiyor.
İşaret; tesciline konu olan ürünün üreticileri için ortak bir kullanım hakkı sağlıyor.
Coğrafi işaret; doğallık, geleneksellik, sürdürülebilir kalite, bölgesel kalkınma, iç pazarda rekabet edebilme imkanı sağlıyor.
Yani coğrafi işaretle, 1 liraya satılan bir ürün 2 ya da 3 liraya satılabiliyor.
Coğrafi işaretle üretici kazanıyor, tüketici de ne yediğini biliyor.
Muğla Saraylısı, Muğla Köftesi, Muğla Beyazı Mermeri, Datça Nurlu Bademi için işaret başvurusunda bulunan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası’nın işarete konu olabilecek ürün yelpazesini de genişletmesi gerekiyor.