MUĞLA TARIMSAL DESTEK ALAN İLLER ARASINA GİRDİ
Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ve yönetiminin yöresel ürünleri güvenilir bir şekilde tüketiciye sunmak amacıyla bir satış merkezi hedeflemesi, ilgimizi çekmişti.
“Yok (!) Bu Milas’ta bir şey var” başlıklı yazıyı da bu amaçla kaleme almıştık.
Bölgeye has; zeytin, zeytinyağı, bal gibi üretim değerlerinin satışının yapılacağı bir merkez hedefleyen Başkan Atacı’nın Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin ve yönetim kurulu üyeleri ile bir araya gelmesini, işbirliğini çok önemsemiştik.
Aynı başlıklı yazıda; “Memlekette onca oda var, bir ikisi hariç gerisinin adını duyan yok, adresini bilen yok. Onlar protokol fotoğraflarında yer almaya devam ededursunlar, Milaslılar müthiş bir vizyon oluşturup, topyekün kalkınmanın yolunu tuttular” tespitine yer vermiştik.
Duyduk; tespite alınanlar olmuş.
Varsın alınsınlar, bizce hiç bir mahsuru yok.
Kentin üretim değerlerine, markalaşmasına kafa yoran, coğrafi işaretleri kalkınmanın anahtarı gören, yerel kalkınma ve yerel ürünler konusunda işbirliklerini önemseyen bir gazeteci olarak bu konuda yazmaya devam edeceğimizi bu vesile ile bir kez hatırlatmak isteriz.
Ak Parti İl Başkanı Kadem Mete, geride bıraktığımız yılın son günlerinde kente yönelik hizmet ve yatırımlara ilişkin açıklamada bulundu.
Turizm ve tarım bakanlarının Muğla’ya geleceğini ifade eden Mete, her iki bakanla kendi alanlarında çalıştay düzenleyeceklerini, kentin turizm ve tarımının masaya yatırılacağını söyledi. Muğla’nın tarım konusundaki teşvik verilen iller arasında olmadığına dikkat çeken Başkan Mete, “destek alan 42 ile Muğla’nın da eklendiğini” açıkladı.
Bu müjdeli haber, gündemin yoğunluğu nedeniyle satır arasında kalsa da bizim dikkatimizden kaçmadı.
Başkan Mete’nin açıklamasına göre; “Muğla resmen tarımsal destek alan iller arasına girdi”.
Bu ne demek?
İşin detaylarına Muğla’da yapılacak çalıştayda ulaşacak olsakta biz merakımızı gidermek adına bu yeni kazanımla ne olacağına? göz attık.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Tarımsal Destek uygulamaları beş başlıkta toplanmış.
Bunlardan bazıları şöyle:
Alan Bazlı Destekler’de; İyi Tarım Uygulamaları kapsamında meyve-sebze, örtü altı üretim ve süs bitkileri, tıbbi aromatik bitkiler,
Organik Tarım Desteklemeleri’nde; Organik hayvancılık desteği, arılı kovan, mazot ve gübre desteği,
Hayvancılık Destekleri’nde ise; Buzağı, koyun-keçi, süt primi, sığır, arıcılık, arılı kovan, su ürünleri, alabalık, midye, yem bitkileri, silaj, hayvan hastalıkları tazminatı, hayvan başı ödeme, aşı, atık, çiğ süt, açık alan paket toplama gibi üretim destekleri yer alıyor.
Üretici elbette bugüne kadar belli konularda bakanlıktan destek alıyor ve almaya da devam edecek.
Ancak yukarıdaki ön bilgilerden de anlaşılacağı gibi, Muğla’nın resmi olarak tarımsal destek alan iller arasına girmesinin anlamı farklı.
Bu yazıyla dikkat çekelim istiyoruz.
Muğla’nın tarımsal destek alan iller kapsamına alındığını kim ya da kimler biliyor?
Ticaret ve Sanayi Odaları, Ziraat Odaları, Üretici Birlikleri ve yöneticilerinin bu yeni kapsamdan bilgileri var mı? Bilmiyoruz.
Bilmiyorlarsa da bu vesile ile öğrensinler istiyoruz.
Muğla’nın resmi olarak tarımsal destek alan iller arasına girmesini; üretim değerleri ve yerel kalkınma açısından çok ama çok anlamlı buluyoruz.
Bu vesile ile; Duyanlar, duymayanlara duyursun istiyoruz…