Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklığında Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı açıldı. Laboratuvarla bölgenin toprağı başta olmak üzere yetiştirilen ürünlerinde kalitesi ve her türlü analizleri yapılabilecek.
Laboratuarla ilgili bilgiler açılış töreninde geldi.
MSKÜ Öğretim Görevlisi Toprak ve Bitki Beslenme Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nureddin Öner, yoğun yağış alan bir bölge olarak Muğla’nın toprak yapısı ile bilgiler paylaştı.
Muğla’nın yağış oranına dikkat çeken Nurettin Öner, zeytinde ağaç başına rekoltenin 2014 yılı rakamlarına göre 2.6 kg olduğunu belirterek açıklamasına şöyle devam etti.
“Ülkemiz ortalaması 11,5-12 kg ağaç başına verim alınıyor. Muğla’nın yağış oranına göre Yatağan 273 metreküp ile metrekareye en düşük yağış alan ilçemiz, 1250 metreküp ile de Marmaris en fazla yağış alan ilçemiz. Bizim için 650 metreküp yağış; sınır. 650’nin üzerindeki rakamlarda toprakta yıkanma olur. 1250 metreküp yağışta 1 metrekaeye 1.2 ton su demek. Bu da toprakta çok miktarda aktif olan kil ve organik maddelerin tamamının yıkanıp atılması demek. Muğla toprağı için çok ciddi problemlerin olduğunu gösterir. 13-14 elementin analizinin yapıldığında da çok ciddi sıkıntılar var Muğla için. Ama bu laboratuarımızda çok iyi bir altyapıya sahip olduk. Bundan sonra toprak olsun, narenciye olsun, zeytin olsun çok rahatlıkla analizlerini bu laboratuarımızda yapabileceğiz.”
Yoğun yağışların Muğla toprağında ciddi bir sorun yarattığını sanırız sizde bilmiyordunuz.
İtiraf etmeyiliz ki Muğla olarak bu güne kadar ne böyle işbirliklerine ne de böyle verilere sahip olabildik.
Bilimi günlük yaşamın içine sokamadık, zira bilimle ilişkilenme gereği duymadık.
Yıllarca “Ne kent; üniversite kenti, ne de üniversite; kent üniversitesi olamadı” diye hayıflanmış, kimi zaman üniversiteyi kimi zamanda kenti yönetenleri suçlamıştık.
Burnumuzun dibindeki üniversite; sözleri Ahmet Kutsi Tecer’e, bestesi Münir Ceyhan’a ait “Orda bir köy var uzakta” şarkısı misaliydi…
Geçen onca zamandan sonra, gitmesekte görmesekte o köyün aslında bizim köyümüz, o üniversitenin de aslında bizim üniversitemiz olduğunu nihayet anladık.
Üniversitenin kentin özgün kaynaklarına ve değerlerine yönelik çabalarına daha fazla kayıtsız kalamazdık.
Muğla’nın dünyanın üçüncü büyük sektörü kozmetik sanayi için hammadde deposu olduğunu Prof. Dr. Nazan Demir’in çabaları ve gayretleri ile öğrendik.
Kırsalda yüzlerce insanımıza gelir kapısını aralayan Nazan Demir hocamızı yalnız bırakamazdık.
Zira kent olarak Tarım Kartı’nı hiç açmamış, ileri sürmemiş, sürememiştik.
Bugün işbirlikleri ile bunu yapabilir duruma geldik.
Üniversitenin sosyal bilimlerin yanında fen, fizik ve mühendislik bilimlerine yönelmesiyle kent-üniversite ilişkisini doğru bir zemine çekerek bu zeminin üzerine Tıp Fakültesi’ni inşa ettik.
Üniversitenin kente ve kentliye dokunan eli Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin temellerini birlikte atarak ayrılığı da gayrılığı da ortadan kaldırmış olduk.
Tıp Fakültesi ve Eğitim Araştırma hastenesi ile aslında kent-üniversite, üniversite-kent ilişkisini yeniden tanımlamış olduk.
Bu nedenle Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ortaklığında geçtiğimiz gün hizmete açılan Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı’nı bu yeni tanımlanın bir örneği olarak çok önemsediğimizi belirtmek isteriz.
Tarımsal Amaçlı Toprak, Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı ile ne yapılacağını iyi biliyoruz.
Muğla Büyükşehir Belediye bütçesinden 418 bin TL harcanarak hizmete giren laboratuarın Muğla’nın Tarım Kartı altyapısını oluşturacağından eminiz.
Biliyoruz ki Muğla, bilimin ışığında ve ortak akılla yönetilen, üreten ve değer yaratan bir kent olabilir.
Bu çerçevede kurulan her bir ilişkiyi çok önemsiyor, birlikte bir şeyler yapmak isteyen, çaba gösteren ve bu çabalarından sonuç yaratan herkesi yürekten kutluyoruz.
Ama en çok; Mart 2014 yerel seçimlerinde birbiriyle rekabet eden ancak bugün Muğla için bir araya gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ü ve MSKÜ Rektörü Mansur Harmadar’ı kutluyoruz.
Umarız bu işbirliği her alanda ve her zeminde devam eder.