Muğla’nın Temel Yapılarını OSB’ler Oluşturacak
Milas’a ne kadar sevindiysek, Fethiye’ye de o kadar sevindik.
Milas Organize Sanayi Bölgesi bizi ne kadar heyecanlandırdı ise Fethiye’de bizi o kadar heyecanlandırdı.
Dünya’nın bin hâli ortayken (!) üretim değerlerimizi, özgün kaynaklarımızı korumanın Organize Sanayi Bölgeleri’nden geçeceğine inanmış birisi olarak ifade etmeliyiz ki, üretmekle yetinmeyip ürünü işlemeye olanak sağlayacak yatırımlar kentin geleceğini inşa edecek temel yapılar.
Bu konuda neden bu kadar ısrarcı olduğumuzu belirtmekte fayda var.
Türkiye’nin OSB tecrübesine yakından baktığımızda konuyu daha iyi anlatabiliriz inancı içindeyiz.
Organize Sanayi Bölgeleri’nin yerel kalkınma ve sanayi politikalarının yanında aslında bir kentleşme politikası özelliği de bulunuyor.
Özel sektörün rolü arttıkça Organize Sanayi Bölgeleri, sanayi politikasının bir parçası halini alıyor.
Bu nedenle Ticaret ve Sanayi Odaları OSB’lerin kurulmasında lokomotif kurumlar olarak görev alıyor.
Ülke genelinde 258 adet OSB tüzel kişilik kazanmış durudumda.
Bunlardan 120 tanesi faal konumunu sürdürüyor.
OSB’lerin işleyişini düzenleyen 4562 sayılı Kanun 2000 yılında çıkarılmış.
Türkiye 40 yıllık bir öğrenme sürecinin ardından 2009’da kanun ve yönetmelikte tadilat yapıyor, işin aslı bu konuda öğrenmeye devam ediyor.
OSB’ler kâr amacı gütmeyen özel hukuk tüzel kişiliği statüsünde.
Bu nedenle edilen karların OSB için yeniden yatırıma dönüşmesi zorunluluğu bulunuyor.
Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından düzenleme ve denetlenmesi yapılan OSB’ler bölgesel sanayi gelişimi için oldukça etkili araçlar. Ancak OSB’lerin genel bir sanayi stratejisinin parçası olduğunu unutmamak gerekiyor.
Zira tek başına OSB’leri kurmak, sanayileşmeyi getirmiyor.
İnsan kaynağı, teknoloji, altyapı, finansman erişimi, kamu-özel sektör ortaklığı, gümrük kapıları modernizasyonu gibi etkenlerle desteklenmesi gerekiyor.
Bu nedenle OSB’lere çok sayıda imkân sunuluyor.
OSB Bölge Müdürlükleri, teknokrat yapısıyla bir belediye ile benzer yetkilerle donatılmış durumda.
Yüksek nitelikli sanayi arsasına erişim, kalkınmada öncelikli yerlerde bedelsiz arsa tahsisi bu yetkilerden bazıları. Bunun dışında OSB Bölge Müdürlükleri’nin ruhsat ve izin verebilme yetkisi de bulunuyor.
Mesleki eğitim, lojistik, iş geliştirme hizmetleri, teknoparklar, geliştirici hizmetler kapsamında OSB’lerin yetki alanı içerisinde yer alıyor.
Milas Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı onayıyla kuruluşu gerçekleştirilen Milas Organize Sanayi Bölgesi’nde çalışmalar hummalı bir şekilde devam ediyor.
İlin ikinci lokomotifi Fethiye’de OSB için atağa kalkmış durumda.
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğündeki Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu OSB için düğmeye bastı. Platformun Haziran ayı toplantısında yatırım için bölgenin uygunluğu ile OSB’lerin bölgesel kalkınmaya etkisinin araştırması için GEKA’ya proje sunulması karara bağlandı.
1/25 binlik Çevre Düzeni Planına göre bölgeye hizmet verecek OSB’nin, Seydikemer’e yapılması planlanıyor.
Çevre ve Şehir Plancı Ercan Çınaroğlu, bölgeyea hizmet verecek olan OSB için en uygun alanın Altınyayla mevkisi olduğunu açıkladı. Altınyayla OSB’nin bölgesel ekonomiye katkısı GEKA tarafından araştırılacak. Fethiye Meslek Kuruluşları Güç Birliği Platformu Altınyayla’nın İhtisas Sanayi Bölgesi açısından uygunluğunu da araştıracak.
Bilmeyenler için hatırlatalım.
İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri aynı sektör grubunda ve sektör grubuna dâhil alt sektörlerde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı OSB ile lojistik amacıyla kurulan OSB’yi ifade ediyor.
İtiraf etmeliyiz ki, her iki projede bizi heyecanlandırıyor.
Böyle olunca insan; Milas’ın ardından Fethiye, Fethiye’nin ardından da Orta Muğla’ya gelsin istiyor…