MUSKİ GÜNAH KEÇİSİ Mİ?
MUSKİ açıkladı; “Günah Keçisi Değiliz” dedi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaşım Daire Başkanlığı’ndan sonra toplumda en çok tartışılan ikinci kurumu MUSKİ, geçtiğimiz hafta Bodrum Yarımadası’nda meydana gelen olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Yarımadayı besleyen içme suyu hattının patlamasına açıklık getirmek amacıyla yapılan açıklamada, patlamanın MUSKİ Genel Müdürlüğü kurulmadan önce Bodrum Yarımadası’nın içme suyu sorunun çözülmesi amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapıldığı ve 2011 yılında Mülga Bodrum Belediyeler Birliğine devredildiği hatırlatıldı.
Açıklamada patlayan ve hasara yol açan hattın MUSKİ tarafından yapmadığı, söz konusu hattın 2014 yılında kendilerine devredildiği belirtildi.
Yani MUSKİ “Hattı biz yapmadık, hatta oluşabilecek arızalardan ve patlaklardan biz sorumlu değiliz” demeye getirdi.
Buraya kadar tamam.
Burada anlaşılmayacak bir şey yok.
Ancak açıklamanın devamındaki detayda sorun var.
MUSKİ diyorki; “Bodrum Yarımadası’nın içme suyu sorununu gidermek için yapılan iş; alternatif hat değil, bir revizyon”…
Bunu kim söylüyor?
Bunu MUSKİ Plan Proje Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı söylüyor.
Açıklama şu detaylarla devam ediyor: “Yapılan devir işlemleri öncesinde MUSKİ Genel Müdürlüğü Plan Proje Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı tarafından 25 Temmuz 2014 yılında yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan raporda, ‘Bodrum Yarımadası içmesuyu tamamlama inşaatı’ ihalesi adı altında yapıldığı belirtilen işin aslında alternatif hat olarak lanse edilen çelik hatların aslında bir revizyon projesi olduğu, ayrıca yapılan imalat aksaklığının sadece bir kısmının içermekte olup diğer aksaklıkların giderilmeden kesin kabul yapılamayacağı konusunda kurum şerhi koyulmuştur”…
Yetmedi (!) işin dahası var.
Açıklamada şu ifadelere de yer veriliyor: “Yapılan bu devir işlemlerinin ardından tabiri caizse kiracısı olduğumuz bu içme suyu hattının bakım-onarımı genel müdürlüğümüze ait olduğu için mal sahibine hatalı gördüğümüz yerlerin uyarısında bulunduk. Bulunduğumuz uyarıların çok önemli olduğunu bu uyarılardan en önemlisi ise alternatif olarak yapılacak olan bu altyapının revizyon projesi olduğudur. Bu revizyon projesi dememizdeki maksat ise yanlış boru cinsi seçiminden dolayı meydana gelen imalat ve işletme problemleridir. Alternatif hat olarak lanse edilen Çelik Boru hattının aslında CTP (Cam Elyaf Takviyeli Polyester) borudan kaynaklı yanlış boru seçim ve kalite yanlışlıklarının giderilmesi olduğu düşünüyoruz”…
“Bodrum’un su sorununu çözdük” diye caka satan siyasetçiler yukarıdaki açıklamaları iyi okusun.
Sonuçta evinde su akıp akmadığına bakan vatandaşta nasıl bir alt yapıya sahip olduğunu iyi bellesin.
Belirtelim ki yukarıda yer alan açıklamalara şu saate kadar bir yanıt ya da tenkit gelmedi.
İfade etmek isteriz ki; MUSKİ’nin Bodrum Yarımadası içme suyu hattının proje ve imalatına ilişkin tespitler yaşanan patlamanın haklılık belgesini oluşturdu. Zira aynı hatta meydana gelen 447 arıza (!) yaklaşık 1530 saatlik su kesintisi, MUSKİ’nin raporunu doğruladı….
Size sorarak bitirelim; “MUSKİ, günah keçisi değiliz demekte haksız mı? MUSKİ, hattın devir tesliminin yapıldığı 25 Temmuz 2014 tarihinde devir teslime şerh koyduğunu, Plan Proje Yatırım ve İnşaat Dairesi Başkanlığı’nın tespit raporunu zamanında kamuoyuyla paylaşsa bu kadar tepki çeker miydi?”
——————-
Meraklısına Not:
MUSKİ bölgede çalışma yapar, 11 metre derinlikte patlağın bulunduğu hatta ulaşır. Hat işyerinin üzerindedir, bu nedenle başka bir yerden geçirilmesi uygun görülür. MUSKİ, DSİ ile görüşür. DSİ 1 aydan önce çalışma yapamayacağını belirtir. MUSKİ, DSİ adına yeni boru talebi için 10 firmayla temas kurar, ancak fabrıkalarda hazır boru yoktur, boruların yeniden yapılması için sipariş verilir. Borunun gelmesi beklenmektedir. Bayramda binlerce yerli yabancı turisti ağırlayacak olan Bodrum’a su vermek için çalışmalar tam gün tam gaz devam etmektedir.