“Yeni Türkiye’nin Yeni Muğla’sı” başlığı taşıyan yazıda Cumhurbaşkanlığı seçimlerini tamamlayan Ak Parti’nin 12 yıllık hâkim pozisyonunu sürdürmek için gerekli adımları atacağına dikkat çekmiş, yeni pozisyonunu oluşturmaya başladığını ifade etmiştik.
Hâkim pozisyonu ile Ak Parti’nin kendisini uzun süre götürecek sosyolojik ilişkisini korumak için adımlar atacağını da belirtmiştik. “Yeni Türkiye” söylemiyle sistematik bir dönüşüm sürecinin başlayacağı konusunda uyarıda bulunmuştuk.
“Yeni Türkiye” sürecinde yeni aktörlerin ve işbirliklerinin olabileceğine dikkat çekmiş (!)
Türkiye, modernleşme, normalleşme ve bütünleşme gibi temel açılardan yeni bir döneme doğru yelken açarken kentin Ak Parti’nin yenileşmesinden, CHP’nin değişmemesinden ne derece etkileneceğini sorgulamış “Yeni Türkiye’nin, Yeni Muğla’sında (!) Eskinin güçlü siyasi aktörleri mevzilerini koruyabilecek mi?” diye sormuştuk.
Ak Parti’de “Yeni Türkiye” hedefinin gereği olarak yerel parametrelerin oluşturulacağını, aktörlerin değişeceğini dile getirmiştik.
***
“Yeni Türkiye’nin Yeni Muğla’sı” başlığı taşıyan yazıya çok sayıda eleştiri ve ileti gelmişti.
Ak Partili çok sayıda siyasetçi yazıda yer alan öngörülerimize dayalı tespitlere alınganlık göstermiş, karşı çıkmıştı.
Bir kaç bürokrat yazının samimiyetini sorgular türde görüş bildirmişti.
O gün alınganlık gösteren, karşı çıkan hatta ‘öyle olmadığını’ iddia eden siyasetçi ve bürokratlara bir soru yöneltelim.
“Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in görev yeri neden değiştirildi?”
Vali Güvençer’in CHP’li Başkan Osman Gürün’ün yönettiği Muğla ilinden Ak Parti’li Başkan Fatih Mehmet Erkoç’un yönettiği Kahramanmaraş’a atanması hangi disiplinle açıklanabilir?
***
Belirtelim ki Ak Parti’nin stratejistleri
Yeni Türkiye’nin siyasal ve sosyolojik parametrelerini oluşturuldu.
Buna göre; Muğla gibi kırmızı çizgili muhalif illerde merkezi otorite-bürokrasi uyumu, oyunun kurallarını belirleyen siyasal gücün bürokrasi erki üzerindeki etkisinin arttırılmasıyla toplumsal destek zeminin oluşturulması hedefleniyor.
Muğla artık bu hedefin içinde,
Hatta tam göbeğinde…
***
Teorik, tarihsel ve medeniyetçi bir zemin üzerine inşa edilecek olan Yeni Türkiye projesinin müthiş bir siyasi mühendislik içerdiğini belirtelim.
Bu siyasi mühendisliğe göre; Toplumsal destek sağlanması için kırmızı çizgili illerde de siyasetle sosyolojinin örtüşmesi gerekiyor.
Bu yeni süreçte Ak Parti’nin sadece hâkim pozisyonunu korumakla kalmayacağı, yeni anayasayı tek başına yapmak için gerekli olan toplumsal desteği arkasına almak isteği unutulmamalı. Ahmet Davutoğlu tercihi ile kendi kimliğini yeniden tanımlayan Ak Parti kurumsallaşma-nın yolunda önemli bir adım atıyor. Ak Parti hiçbir seçim döneminde turunculaşmayan, kırmızı çizgisini koruyan Muğla’da siyaset-sosyoloji ilişkisinde açılan makası kapatmayı hedefliyor.
Muğla Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in gidişi;“Yeni Türkiye” hedefine yönelik yerel parametrelerinin oluşturulduğunun göstergesidir. Bu süreçte sadece vali değil bazı kaymakamlar da gidebilir.
Partinin kongreler sürecinde de ise sıra yerel siyasetçilere gelecektir…